Sari la conținut
Forum Roportal
The Unknown

De cand au piele albă europenii

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Cum au ajuns europenii să aibă pielea albă
   
 

Noi studii au scos la iveală faptul că unele dintre principalele caracteristici ale europenilor au apărut în urmă cu mai puțin timp decât se credea.

 

Este deja bine cunoscut faptul că primii oameni de pe Pământ au migrat de pe continentul african. Primii dintre aceștia care au ajuns în Europa cel mai probabil aveau pielea neagră. Însă în ziua de astăzi, pielea albă este cea care caracterizează popoarele de pe bătrânul continent.

De asemenea, în urmă cu mai multe milenii, toleranța la lactoză nu era comună, dar în ziua de astăzi produsele lactate sunt alimente de bază pentru o mare parte a populației. Cum și când s-au produs toate aceste schimbări?

Pentru a afla răspunsurile la întrebările de mai sus, o echipă  internațională de cercetători a studiat diverse secvențe din ADN-ul a 83 de subiecți din diverse situri arheologice europene. Astfel, se pare că în urmă cu aproximativ 8.000 de ani, populațiile europene aveau pielea închisă la culoare.

 

colonialism-european-cover.jpg

 

A fost nevoie de migrații succesive pentru ca acest lucru să înceapă să se schimbe. Într-un final, populațiile din Orientul Apropiat care au pătruns în Europa au adus genele care cauzează depigmentarea pielii. Astfel, cu 5.800 de ani în urmă, se consideră că europenii au dobândit pielea de culoare albă.

În tot acest timp, însă, populațiile din nord se pare că aveau atât genele pentru piele albă, cât și pe cele pentru ochi albaștri.

 

Selecția naturală pe continentul european

 

Toate acestea au legătură cu evoluția. Odată ce au migrat înspre nord, populațiile cu piele neagră aveau nevoie să absoarbă mai multe radiații ultraviolete pentru a sintetiza vitamina D.

În acest fel, au apărut ”mutațiile” reprezentate de pielea albă care au început să se înmulțească odată cu trecerea timpului. Acesta ar putea fi considerat un exemplu clar de selecție naturală, piele albă fiind mai potrivită pentru asemenea latitudini.

 

Am menționat mai devreme vitamina D.

 

Principalul motiv pentru care o persoană are nevoie de vitamina D în corp este pentru a absorbi anumite elemente precum magneziu, fier, zinc sau calciu.  În ziua de astăzi, cea mai importantă sursă de calciu pentru mulți oameni sunt produsele lactate.

 

Dar cu mai mult de 4.000 de ani în urmă, oamenii din Europa nu putea digera laptele.

 

Nici cele două populații migratoare nu beneficiau de această capacitate, ea devenind comună acum aproximativ 4.300 de ani.

 

Cercetătorii s-au orientat și asupra altor caracteristici precum înălțimea, scoțând la iveală faptul că în urmă cu aproximativ 6.000 de ani, oamenii de peninsulele Iberică și Italică au scăzut în înălțime. Noile descoperiri sunt cel mai recent exemplu de evoluție în rândul oamenilor, subliniind încă o dată rolul alimentației și al mediului înconjurător în dezvoltare.

 

 

http://playtech.ro/2015/cu-au-ajuns-europenii-sa-aiba-pielea-alba/

Editat de The Unknown

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Eu n-aș putea spune de când au „pielea albă” europenii. Și de când au „pielea galbenă” chinezii și japonezii sau de când au alții „pielea roșie”. Bineînțeles, „piele albă”, „piele galbenă”, „piele roșie” etc., sunt moduri prin care descriem numai o parte din caracteristicile fizice proprii unor populații. 

De multă vreme mi-am pus această problemă și mărturisesc că nu i-am dat de capăt. Încă mai sap și mă străduiesc pe cât pot să fiu deschis. Cunosc explicația deja tradițională out of Africa, care în paleoantropologie constituie modelul principal care descrie originea și dispersarea timpurie a omului modern. Dar chestii de genul că „acum 5.800 se consideră că europenii au dobândit pielea de culoare albă” și că „oamenii din Europa nu puteau digera laptele cu mai mult de 4000 de ani în urmă”...mi se par niște glume, ca să zic așa, niște explicații puerile.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Mărturisesc că nu-s specialist, dar intoleranța la lactoză bănuiesc că se poate întâlni oriunde în lume. Și oricum, chiar dacă statistic se poate confirma că aceasta o fi mai frecventă în Europa, de unde până unde concluzia că acum 4300 de ani europenii nu puteau digera laptele? Mâncau de mici fripturi sau cum?


Da americanii sau japonezii n-au probleme cu laptele? Chiar nu știu :)

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Oricum, să ne înțelegem, doar voiam să-mi dau și eu cu părerea și să spun că pe mine nu mă mulțumesc explicațiile deja încetățenite că actualul european s-a albit brusc, după cum chinezul și japonezul s-au îngălbenit brusc.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Eu cred ca studii de genul asta incearca sa ne obisnuiasca, pe noi europenii, cu gandul ca in cateva sute de ani, sau chiar mai repede, globalizarea va duce la disparitia rasei albe. Nu trebuie in consecinta, sa ne facem probleme. Vom fi iar cum am mai fost. :)

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Este vorba de laptele de animale, nu cel de mama. La ala nu este niciun copil alergic, insa corpul uman chiar nu este facut sa proceseze lactoza din laptele animalelor. Nu numai Europa este alergica, este de fapt prima si cea mai des intalnita alergie din lume. 

 

In articol mai scrie ca produsele lactate sunt alimente de baza pentru majoritatea; io ma intreb, oare americanii (si nu numai) aia obezi care se indoapa cu lapte, stiu ei ca lactoza este zahar pur?

 

Eh, articole romanesti nici nu ma obosesc sa citesc, de cele mai multe ori sunt trunchiate, fara inceput si sfarsit, sau sunt traduse de te doare mintea, fara nicio logica.

Nu neg ce spui tu despre lactoză, însă mi-e greu să cred că populațiile europene de acum 4300 de ani nu aveau animale domestice și nu beau lapte de animale.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Păi, nuș cum se argumentează în acel articol și ce vrea el să zică până la urmă, însă na, sufereau de intoleranța la lactoză precum și de multe altele. Sufereau, se adaptau, asta e, mergeau mai departe. Bun, mi-e greu să cred că europenii de acum 4300 de ani nu creșteau animale și că, implicit, nu consumau lapte. Dar japonezii, chinezii consumau lapte? Dar aborigenii din Australia? Pot să întreb și de mayași? :)

Și până la urmă care ar fi relevanța acestui fapt? 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Poi, vezi? Asta-i buba. Adică populațiile din Africa e de presupus că au domesticit animale de jde mii de ani și au băut lapte bine mersi. Au trecut în Asia și au băut lapte fără probleme, au trecut în America unde n-au avut nicio problemă cu laptele dar s-au îngălbenit, au ajuns și-n Australia și tot au băut lapte, dar când au pătruns în Europa au albit și li s-a făcut și rău de la lapte! Ceva nu prea se leagă aici...

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Și mai e chestia asta, care nu-i chiar lesne de explicat, cum că europenii au dobândit brusc pielea albă și părul blond acum vreo... 5.800 ani. Sigur, știu că se pot aduce anumite exemple particulare, însă o întrebare rămâne: Ce ne facem cu eschimoșii? Eschimoși este un termen generic folosit pentru popoarele care trăiesc în regiunea polară.  Fie că sunt inuiți, yupik, aleuți etc., ei trăiesc în Canada, Alaska, Groenlanda, Siberia, adică în zona regiunilor polare. Ăștia de ce nu s-au albit și nu s-au alungit? La ei de ce nu a apărut „mutația”?


Nu cred ca ai citit bine articolul ala. :lol:

 

Am citit o grămadă de articole pe tema asta, însă, na, sper că nu-i cu supărare dacă vin și io colea cu câteva întrebări :)

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Oamenii din Europa au probleme cu laptele si acum, tinand cont ca peste 70% din populatia Europei, printre care si io, au intoleranta/alergii la lactoza. Si cica sa fii alergic este normal si sanatos, nu invers. :D

 

Si eu sint pe lista asta ca si copiii mei, fiica nici din laptele matern n-a vrut deloc, i-am dat cartofi si a tacut imediat din unrlat asta la cateva ore dupa ce s-a nascut si deja avea voie sa suga din laptele mamei.      

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×