Sari la conținut
Forum Roportal
The Unknown

Ierburi aromatice la gătit si nu numai

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Ierburi si condimente pentru sanatatea sistemului nervos

Ierburile si condimentele sunt salvarea in bucatarie, mai ales pentru cei ce urmeaza un regim alimentar strict. Fara calorii, fara grasimi, fara aditivi, acestea dau savoare mancarurilor si pot transforma un preparat banal intr-unul extrem de gustos. Iar toate avantajele nu se rezuma doar la o anumita dieta, ci si la beneficii pentru sanatatea sistemul nervos. Cateva dintre urmatoarele ierburi si condimente pot fi adaugate in retelele preferate pentru a imbunatati memoria, a scapa de anxietate sau pentru a preveni degradarea celulelor.

ierburi-condimente-.jpg

Patrunjel si cimbru

Conform unor studii recente, flavonoidele (in special apigenina) din aceste condimente imbunatatesc conexiunile neuronale. Rezultatele au fost observate intr-un mediu de laborator si nu au fost testate inca pe subiecti umani, dar cercetatorii au emis ipoteza: o dieta bogata in apigenina poate influenta comunicarea intre celule si neuroni, intregul proces de dezvoltare neuronala. Acest fapt, cel putin in teorie, poate preveni aparitia unor afectiuni precum depresia, dementa, boala Alzheimer sau Parkinson.

Musetel

Aroma favorita pentru multe persoane, ceaiul de musetel pare a elimina stresul cotidian. La fel ca in cazul apigeninei, cercetatorii demonstreaza ca planta are un efect asupra sistemului nervos. Un grup de voluntari cu diagnosicul de tulburare de anxietate a fost supus unui studiu: o parte a primit extract de musetel si o alta parte a primit un placebo. Dupa 8 saptamani, s-a inregistrat o scadere a nivelului general de anxietate, insa numai pentru cei ce au consumat musetel.   

Curcuma

Macrofagul este o celula cu rol important in cadrul sistemului imunitar, are capacitatea de a distruge particulele straine din organism. Dar in anumite cazuri macrofagele devin deficitare si nu mai au capacitatea de a lupta. Curcuma contine numerosi compusi care ofera un impuls pentru buna functionare a acestor celule, poate chiar ajuta la incetinirea dezvoltarii bolii Alzheimer (in cazul in care este depistata din timp). Sunt necesare mai multe studii pentru a determina dozele necesare pentru un impact vizibil.

Salvie

Salvia pare a imbunatati memoria, iar in doua studii diferite, capsulele cu extract de salvie au imbunatatit performantele voluntarilor la exercitii de memorie, comparativ cu un placebo. Aceasta ameliorare s-a observat la numai doua ore dupa consumul tabletei. Alti cercetatori indica faptul ca uleiurile esentiale si extractele din aceasta planta blocheaza activitatea unei enzime care degradeaza neurotransmitatorii responsabili de invatare, memorie si atentie. Asadar, salvia sustine sistemul nervos dar se recomanda precautie in administrare, deoarece suplimentele pot fi periculoase pentru cei cu tensiune arteriala ridicata.

Usturoi

Ar fi cu totul miraculos daca un remediu impotriva cancerului s-ar gasi intr-un ingredient atat de comun: usturoiul. Insa contrar zvonurilor – lansate inca din 2007, cand studiul a fost publicat si ulterior interpretat in mod gresit – substantele sunt eficiente numai impotriva celulelor canceroase crescute in culturi de laborator. Nu putem aplica aceste date si nu putem afirma ca usturoiul este un remediu sigur impotriva cancerului, dar inceputul este promitator iar usturoiul este benefic pentru sanatate.

curademiere.ro

ierburi-condimente-.jpg

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Puterea Secreta al Plantelor

 

salvie-planta_w700_h800_q90.jpg

 

Toţi ne dorim să fim sănătoşi şi să ne împlinim dorinţele! Pentru concretizarea celor mai arzătoare proiecte, unii apelează la formule de succes testate în timp, alţii bat la porţile hazardului.

 

Şi într-un caz, şi în altul, fiecare test sau reuşită poate fi o lecţie de viaţă ! Din experienţă multor generaţii însă, cunoscătorii autentici de plante medicinale au constatat că, cele mai multe probleme şi necazuri, le putem rezolva cu ajutorul unor "vedete" originale din lumea vegetală.

 

Astfel că anumite plante, cu efecte dovedite în prevenirea şi în combaterea unor boli, ne pot ajută 100 % prin puterea lor secretă să fim sănătoşi şi să ne împlinim, rând pe rând, dorinţele. Folosite după reţete simple, plantele cu puteri secrete pot spulberă dezamăgirea şi neliniştea din viaţă noastră. În acelaşi timp, aliaţii noştri din lumea vegetală vor aduce speranţa, bucuria şi belşugul în casele noastre.

 

Salvia atrage banii şi abundenţa în casa ta

 

Salvia este una din plantele care nu ar trebui să lipsească din casă românilor. Deşi este folosită mai mult că şi condiment, cercetările efectuate de-a lungul timpului au demonstrat faptul că această minunată plantă este şi un excelent medicament, având calităţi terapeutice extraordinare, asupra sistemului digestiv, nervos, şi multe altele. Şi unde mai pui şi că schimbă rezonanţă casei tale şi te poate ajută să atragi prosperitatea?  Puţină lume ştie, dar salvia era folosită încă din antichitate, în Asia, unde se credea că această plantă poate favoriza aspectele materiale, graţie unor puteri nebănuite. Această este doar una dintre calităţile salviei, tocmai de aceea este bine să o foloseşti în mai multe moduri, efectele sale spirituale vor apărea în curând. Poţi folosi uleiuri esenţiale sau chiar ceaiuri. Desigur, ar fi bine să ai în casă o astfel de plantă vie...

Salvia este una dintre cele mai vechi plante medicinale, fiind folosita inca din Egiptul Antic. Atunci era indicata pentru oprirea sangerarilor ranilor si dezinfectarea acestora, avand de asemenea proprietati curative in bolile gastrice.

 

Un vechi proverb spune ca "cine are salvie in gradina nu mai are nevoie de medic", iar realitatea reflecta perfect aceasta zicere. In gradina alunga insectele care ataca morcovul si varza, contribuind la cresterea celor doua legume, dar si a capsunilor, rosiilor si maghiranului. 

 

Musetelul

 

De secole, musetelul (romanita, asa cum i se spune in popor) este o planta norocoasa pentru om. Este planta care atrage banii. Se spune ca, de multa vreme, persoanele care incepeau o afacere sau voiau sa demareze un proiect isi spalau mainile cu infuzie de musetel. De fiecare data, sansa nu-i ocolea pe aceia care foloseau o astfel de practica.

O buna parte dintre "vedetele vegetale " sunt cunoascute pentru puterea lor terapeutica. Acum sa aflam ce "minuni" pot face : angelica, busuiocul, coriandrul, cimbrisorul, dafinul, feriga, iasomia, romanita si scortisoara in viata de fiecare zi.

 

Angelica

 

Planta este cunoscuta in traditia populara sub numele de iarba ingerilor. Folosita sub forma de infuzie, angelica ne caleste rabdarea si perseveranta. In acelasi timp, un buchet de angelica, folosit in momentele de meditatie, are efecte incredibile.

Multi dintre voi nu au practicat, poate, niciodata, meditatia ca remediu impotriva incurcaturilor si a pagubei. In timpul meditatiei, pe care trebuie s-o practicati de trei-patru ori pe saptamana, ganditi-va la o singura dorinta si rugati-va ca aceasta sa se implineasca.

La sfarsitul programului de meditatie, ardeti cateva flori de angelica. Aroma plantei va aduce liniste in sufletul vostru. In curand, se va rezolva si problema spinoasa . Neincrederea si indoiala nu trebuie sa va insoteasca nici o clipa in momentele de meditatie.

 

Busuiocul

 

Busuiocul este o planta cu efecte sacre. Folosit la prepararea agheasmei la anumite sarbatori, busuiocul este renumit pentru puterea sa de a proteja caminul nostru de energiile negative. In momentele de meditatie, trebuie sa avem in preajma noastra cateva fire proaspete de bucuioc si busuioc sfintit. De fiecare data, vom arde cateva flori de busuioc. Mirosul sau foarte placut ne relaxeaza, ne reimprospateaza dragostea de viata, aducandu-ne, intre altele, optimismul si sporul in munca noastra. Este bine sa punem seminte de busuioc intr-o glastra si sa ne bucuram de aroma sa un interval mai mare de timp.

 

Coriandrul

 

Din vremuri indepartate, corinadrul era folost ca amuleta. Noua boabele de coriandru, puse intr-un saculet de panza alba, trebuie purtate in poseta sau in portofel. Amuleta aceasta alunga bolile din caminul nostru, dar si incurcaturile in viata de fiecare zi.

 

Cimbrisorul

 

Poate fi de mare folos pentru sanatatea familiei. In timpul meditatiei trebuie sa va ganditi la sanatatea voastra si sa ardeti pe un carbune frunze si flori de cimbrisor. Daca aveti nevoie de protectie si de recunoasterea meritelor voastre pe plan social si profesional, purtati cu voi, ca amuleta, cimbrisor recoltat din anul respectiv.

 

Dafinul

 

Din antichitate, floarea de dafin era folosita de scriitori si de oamenii de stiinta pentru inspiratie. Aceasta floare era asezata pe coala de hartie, folosita de autorul viitoarei lucrari, timp de doua-trei ore. Efectul nu intarzia sa apara asupra persoanei respective si, la scurt timp, inspiratia era ca o mana cereasca. Ritualul se practica si in zilele noastre, daca persoana interesata poate sa gaseasca o floare de dafin. In schimb, daca se ofera unei femei casatorite un buchet de frunze de dafin (lauri, asa cum se numeste planta in popor), in mod cert, aceasta va avea o casnicie durabila si fara probleme.

 

Feriga

 

Iata o planta care alunga energiile negative si blestemele din casa persoanei care practica ritualul. Asezati o glastra cu feriga langa fereastra camerei in care dormiti si veti avea un trai mai linistit. Planta trebuie inlocuita cu o glastra de feriga proaspata din trei in trei luni. Fireste, nu uitati de momentele de meditatie.

 

Iasomia

 

Iasomia este o planta cu puteri miraculoase. Pastrati in casa o glastra cu iasomie; planta protejeaza dragostea. De asemenea, in fiecare saptamana trebuie sa ardeti cateva frunze de iasomie, asa cum ardeti tamaia. In acest caz, cei care dorm in acea incapere vor avea vise premonitorii.

 

Scortisoara

Totdeauna, scortisoara este folosita pentru a atrage prosperitatea intr-o familie coplesita de ghinion. Betisoarele de scortisoara se ard ca si tamaia, de doua-trei ori pe saptamana, iar efectele vor fi pe masura asteptarilor.

 

stirile.rol.ro

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Ceașca de sănătate: Ce efecte terapeutice are feniculul, iarba tinereții fără bătrânețe

 

fenicul_images.jpg?itok=_xF08lce

 

Feniculul este Iarba Tinereții fără bătrânețe

 

Originar din zona Mediteranei, Feniculul, o plantă foarte apreciată pentru excepționalele sale proprietăți nutriționale încă din Antichitate, este cultivat pe toate continentele. Numit și Iarba tinereții fără bătrânețe, toate părțile acestei plante au efecte terapeutice importante: tulpina, frunzele, rădăcina, fructele, dar fiecare are propria sa valoare nutritivă.

Aroma frunzelor este asemănătoare cu a mărarului. Fructele plantei sunt denumite  impropriu semințe și  gustul lor este dulceag și ușor mentolat.  

Valoarea terapeutică a plantei

Feniculul are o aromă inconfundabilă, fiind și o sursă extraordinară de substanțe active:  vitamine (A și C), antioxidanți , potasiu, fibre și acid folic. Despre aroma fructelor de fenicul, un condiment renumit, s-a dus vestea pe tot mapamondul. De asemenea, fructele sunt apreciate   pentru valoarea lor fitoterapeutică, fiind bogate în ulei volatil, lipide, flavonoide, substanțe minerale, zaharuri, mucilagii și derivați cumarinici. Terapeuții susțin că planta este comestibilă: frunzele sale aromatizează salatele și sunt  folosite ca ingredient pentru sosuri. De asemenea, tulpina și bulbul, în afară de salate, pot fi consumate și alături de brânză.  

Feniculul, condiment și medicament

Odinioară, grecii foloseau feniculul ca medicament, dar și ca produs alimentar. În schimb, romanii apreciau planta pentru aroma ei de condiment. Mai mult, romanii au realizat și un extract de fenicul valoros în tratamentul bolilot oculare, în special al cataractelor. În China Antică, unde era foarte popular, feniculul era folosit ca antidot împotriva mușcăturilor de șarpe, iar egiptenii și romanii îi cunoșteau calitățile antitoxice. Împreună cu mărarul, feniculul era folosit pentru prepararea așa-numitei "ape împotriva colicilor", fiind utilizat și în curele de slăbire, datorită senzației de sațietate pe care o conferă organismului.

Ce spun cercetătorii din zilele noastre

Cercetările recente ale specialiştilor de la Universitatea  din Tucson –Arizona dovedesc  că planta este de mare ajutor  în  rezolvarea problemelor digestive.  Doctorul Weil Andrew, profesor clinician de medicină şi director al programului de medicină integrativă la această universitate, recomandă preparatele din seminţe de fenicul (infuzia, maceratul sau siropul), pentru efectele lor terapeutice deosebite : antiseptice, diuretice, expectorante, sedative, carminative şi antispastice, care îmbunătăţesc starea noastră de sănătate. Cei care se miră de faptul că feniculul este o plantă lăudată încă din antichitate, folosită de greci ca un panaceu, trebuie să ştie că medicina populară atribuie plantei calităţi miraculoase susținând că fenicul este  ”iarba tinereţii fără bătrâneţe”.

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, apreciază în studiul:” Sănătatea de fiecare zi” că, datorită substanţelor active conţinute : vitamine (A,B, C), săruri de potasiu, fosfor, fier, sulf, sodiu, uleiuri volatile, lipide, zaharuri şi substanţe amare, feniculul este un  leac pentru cel puţin 85 de afecţiuni: balonări  şi colici abdominale, dureri reumatice, edeme ale membrelor inferioare, constipaţie, tuse convulsivă, litiază renală şi sindromul intestinului iritabil.

Infuzia facilitează pierderea în greutate

Nutriționiștii europeni apreciază că infuzia şi siropul, preparate din seminţe de fenicul, sunt remedii excelente pentru tusea convulsivă, pentru laringită şi faringită, dar și pentru anxietate şi insomnii.

Mai mult, infuzia preparată din rădăcina plantei ( o linguriţă cu plantă uscată la o cană cu apă clocotită) s-a dovedit foarte eficientă în combaterea obezităţii şi pleureziei. Datorită efectului diuretic, infuzia de fenicul previne retenţia de apă în organism, faciliteză pierderea în greutate şi eliminarea toxinelor din corp.

Feniculul are efecte hormonale de întinerire

 Utilizarea feniculului are efecte hormonale de întinerire, fiind de mare ajutor femeilor după instalarea menopauzei, deoarece menţine oasele sănătoase şi puternice, pielea elastică şi o podoabă capilară frumoasă.

Ține în frâu efectele excesului de alcool

Consumat vreme îndelungată ( câte trei săptămâni pe lună), ceaiul de fenicul previne efectele consumului excesiv de alcool în organism.  Nu în ultimul rând, feniculul este un protector al ficatului, fiind recomandat  şi în tratarea icterului. 

Rețetele săptămânii

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia: Peste două linguriţe de seminţe pisate, turnaţi o cană cu apă fierbinte. Strecurați ceaiul, după 15 minute de infuzare. Beţi câte două căni pe zi.

Siropul: Se prepară dintr-o infuzie concentrată (cinci linguriţe de seminţe pisate la un litru de apă. După ce fierbe 15 minute, infuzia se strecoară , după care se mai fierbe cu 600 g de zahăr şi cu sucul unei lămâi. Când s-a îngroşat, siropul se lasă să se mai răcească şi se toarnă cald în sticle sterilizate cu alcool alb. Zilnic, se consumă două-trei lingurițe dizolvate în ceai.   

 

click.ro

 

Radacina de Fenicul este si o garnitura excelenta langa aproape orice, taiat in doua, acoperit cu o felie de branza/casacaval un pic de apa sau supa si in cuptor sa se inmoaie sub capac.   Se poate manca si singur garnitura sau radacina cruda razuit in salate din frunze verzi mai mult, ca in cea de castraveti eu nu-l vreau sau in cele cu multe rosii-ardei-ridichi la fel nu-si are locul, doar in cele japoneze, chineze si altele.

Creste rapid planta si nu este pretentios, merita aruncat un pumn de seminte  pe un petic de pamant.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Leușteanul

 

leustean888_w700_h800_q90.jpg

  Dacă vrei să folosești leușteanul că planta medicinală, este indicat să afli că acesta se poate folosi atât că infuzie, vin sau suc. 

 

 

Ce poți trata cu aceste infuzii de leuștean?

 

Ei bine, balonarea este prima afecțiune pe care o poți trata astfel. Își fac efectul și frunzele verzi de leuștean puse în ciorbe sau alte mâncăruri. Și unde mai pui că infuzia din aceste plante arde grăsimile...

 

Ceaiul de leuștean are proprietăți nebănuite asupra sănătății. Ai nevoie de o cană de apa clocotită care se toarnă peste o lingură de plantă uscată. Este necesar să lași acest compus pentru 10 - 15 minute la infuzat, iar apoi poți trata tusea convulsivă, indigestia, edemele cardiace și renale. 

 

Decoctul obținut din acest amestec de plante medicinale este foarte apreciat pentru efectul diuretic, laxativ, dezinfectant și antialergic. Cura cu ceai de leuștean topește grăsimile, elimină toxinele care îngreunează mersul și limiteaza vitalitatea organismului.

 

Acest ceaiul se bea căldut în fiecare seară, un interval de 21 de zile pe lună și se prepară sub forma de decoct din două lingurițe de amestec și 300 ml de apă. Ceaiul se fierbe, la foc mic, timp de 20 de minute .

 

Vinul de leuștean nu mai este un secret pentru multă lume, acesta fiind cunoscut grație proprietăților sale. Luptă împotrivă anorexiei, a retenției de apă și a indigestiilor de tot felul. 

 

Cum se prepară vinul de leuștean?

 

Se pun la macerat 200 de grame de leuștean, proaspăt și mărunțit, în 750 ml de vin alb, pentru aproximativ 2 săptămâni.

 

După acest timp, conținutul se filtrează și se păstrează la frigider. Se bea un păhărel înainte de masă, pentru a trata afecțiunile menționate mai sus. 

 

Leușteanul se mai folosește pentru a trata rănile și furunculele, folosindu-se cataplasme care conțin această plantă miraculoasă.


stirile.rol.ro

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Frunză de dafin 

 

dafin-ars-efecte_w700_h800_q90.jpg

 

Este dovedit stiintific ca frunzele de dafin prin ardere, elimină substanţe care ajută la relaxarea omului.
 
Inhalarea acestui fum iti va relaxa corpul, te va detensiona si iti va induce o stare de bine.
 
Urmeaza acest procedeu cateva seri la rand si te asigur ca in fiecare dimineata te vei trezi odihnit, relaxat si pregatit sa faci fata cu brio oricaror provocari.
 
BENEFICIILE DAFINULUI
 
Frunzele de dafin au o aroma placuta, datorita uleiurilor volatile pe care le contin. Bogate in antioxidanti si substante antibacteriene si antiinflamatorii, frunzele de dafin sunt indicate in preparatele culinare, aducand beneficii atat in procesele de digestie, cat si pentru intregul organism.
 
Frunzele de dafin pot fi consumate proaspete, din gradina sau uscate. Cele proaspete sunt mult mai aromate si gustoase. Frunzele de dafin se potrivesc aproape in toate preparatele cu carne, dar si in sarmale vegetariene sau in tot soiul de muraturi si legume in otet.
 
Frunzele de dafin nu ar trebui sa lipseasca din bucataria noastra.
 
Frunzele de dafin imbunatatesc digestia
Frunzele de dafin se folosesc adesea in preparatele cu carne, in sarmale, tocmai pentru ca imbunatatesc digestia preparatelor grase, cu carne tocata sau prea complexe.
 
Frunzele de dafin reduc balonarea
Un tratament excelent al balonarii il reprezinta infuzia frunzelor de dafin (o mana de frunze la un litru de apa fierbinte). Consumul frunzelor de dafin in mancare ajuta de asemenea la reducerea senzatiei de balonare care apare dupa masa.
 
Frunzele de dafin trateaza durerile articulare si reumatismale
Frunzele de dafin se folosesc macerate in ulei de dafin combinat in raport 1:3 cu ulei de catina. Acest ulei se aplica in fiecare seara pe articulatiile dureroase si se acopera cu un prosop fierbinte. Prosopul se poate schimba de mai multe ori, pana ce pielea devine usor rosie.


 

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Anasonul Stelat

 

    

 
anason%20tratamente%20naturiste.jpg
 
 
Anasonul stelat este fructul unui copac care creste in Asia. Este cules inainte de a se coace pentru a fi folosit drept condiment sau planta medicinala ce trateaza, printre multe altele, greata si flatulenta.

Anasonul stelat este utilizat de specialisti pentru colici, gaze, dureri de cap, dar si pentru a stimula pofta de mancare.

De asemenea, acesta este bun in caz de flatulenta, greata, varsaturi si stres.
 
 Anasonul stelat are proprietati antispasmodice si este folosit in producerea medicamentului Tamiflu, eficient impotriva gripei aviare.

Planta este antifungica si antibacteriana si este buna pentru a calma tusea, datorita faptului ca este expectorant.
De asemenea, anasonul stelat este recomandat mamelor care alapteaza pentru ca ajuta la cresterea cantitatii de lapte, iar in medicina populara este folosit pentru a facilita nasterea, cresterea libidoului si pentru a diminua disconfortul menopauzei.

In mod extern se foloseste pentru reumatism, semintele pot fi mestecate pentru improspatarea respiratiei, iar local se recomanda pentru tenul gras.

Planta este buna si pentru gatit, datorita aromei deosebite. Poate fi pus in tocanite, dar si in ceaiurile cu gheata.

Uleiul de anason stelat este eficient impotriva paduchilor.

Mare atentie cand il folosesti. Anasonul trebuie sa fie chinezesc, nu japonez, pentru ca acesta din urma este toxic cand este ingerat.

De asemenea, a nu se confunda cu anasonul. Acestea se numesc oarecum la fel pentru ca au cam aceeasi aroma, insa sunt folosite pentru cu totul altceva.
 
Se poate pune in aproape in oricare muratura dar nu mult ca are o aroma puternica dar placuta.
 
ziare.com
Editat de The Unknown

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Caut azi Basil in magazine, frunze proaspete sau plante in ghiveci si din cauza caldurii si al aerului uscat toate erau la pamant ca le-a expus in fata magazinului la soare.

Pretul ca si la o marfa perfect de buna, desigur nu se mai potrivea desi se ofereau sa mi-l ude putin insa nu si garantia ca planta uscata se va reinvia.  

Fiind o planta sensibila si pretul este inalt, dar uscat nu pot sa cumpar ca sta pe rafturi cu timpul si am nevoie de foarte putin deodata si precum nu-l prea folosesc, n-am stiut ce pot intampina cand am nevoie.   Dimineata plantez intr-un ghiveci sa am pentru mancarea urmatoare, dar caut intre timp sa cumpar in ghiveci deja o planta matura sa fiu sigura de reusita cu agricultura pe geamul de bucatarie intr-o cutie de conserva.       41WWTxTRLfL._AC_US218_.jpg

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

sofran.jpg

 

 

Din floarea de Crocus se obtine șofran - cea mai scumpa iarba aromatizant de alimente, orez in special se obtine din aceste floricele suave de primavara cu care e plin Romania in sezonul imediat dupa iarna.  Nu va fi recoltat nici macar 1 mg de șofran ca cine s-ar obosi in padure sa le culeaga pe frig ...

 

Ideea de a-l cultiva mai incolo is sezon parca suna mai atractiv dar si atunci e de stat foarte aproape de pamant, de aceea e asa de scump dar omenirea a trait si fara orez aromat precum n-a stiut ca se mai prepara orez si altfel decat cel mai simplu si nu asocia floarea cu mancarea din farfurie.

Tocmai unde creste din abundenta in natura planta, nu i se cunosc puterile magice!!!   

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Este sezonul cand se colecteaza si se prepara ierburile aromatice pentru sezonul de iarna.  Se gasesc si proaspete in alimentari insa calitatea lasa de dorit plus n-au nici aroma ca sint fortate sa creasca inafara de sezon, astea au aroma absorbita toata vara din aer, una-alta de la masini si avioane, dar si bunatati din natura absorbite din sol. 

 

Cimbru Organic am gasit in piata libera la varsat spre surprinderea mea ca altfel erau impachetate in saculete de plastic, dar azi m-am servit cum am vrut ca era intr-un container mare doar partile cele mai bune si frumoase, proaspete, fara cusur si pretul $25.00 pentru 0.454 de grame!!!   Am cumparat totul pentru 8 dolari numai, n-am stiut cat sint de usoare frunzulitele dragalase si ma consider norocoasa ca dadeam 9 dolari la alimentara sa am pentru 2 oale de sarmale ca se arunca mult din cutiutele cu putregai.  $2.99 este o cutiuta subtire si n-ai voie sa-l deschizi ... 

Am destula aroma sa frec vreo 4 curcani, ca fara, are un gust de seu respingator pentru mine, mai pun si in galeata de varza acra, in sarmale si tocanite si nici nu se termina acest an atat am cumparat.   O parte pastrez proaspat ca tine 4 saptamani in frigider intre servetel de hartie in punga de plastic, iar restul usuc, ceea ce aici se intampla ultra repede!!!

 

Am uitat o portocala pe masa de sufragerie si s-a facut asa de tare ca glontul de tun, intr-o saptamana, ca si macaroanele mele care nu se fierb nici daca le arunc in lava unui  vulcan activ, ca se deshidrateaza si devine material de constructie.

 

Din Octombrie avem piata si Miercuri ca de azinoapte vremea s-a racit ... si vor fi si alte ierburi ca in zona subtropicala abia incepe plantarea legumelor de iarna, se vindeau in mari cantitati plantele tinere spre replantat.  Acum nu se ard de caldura vinetele si altele, si eu voi cultiva patrunjel, marar si macris ca primesc seminte din Ardeal.   Cred ca piata este cel mai aglomerat loc din oras ... plin de lume, doar la DisneyLand sint mai multi clienti/vizitori  :haha:

Editat de The Unknown

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

cimbru.jpg

 

Cimbrul este o mirodenie miraculoasa.  Pe lângă gustul fabulos pe care îl dă mâncărurilor și salatelor, cimbrul vine cu o sumedenie de proprietăți vindecătoare. Aceste

calități l-au făcut vedetă în farmacia naturistă.   Există antibiotice naturale pe bază de ulei de cimbru.   Ceaiul de cimbru accelereaza procesele de vindecare în organism.

 

In mancaruri prajite se adauga in ultimele minute sa nu se arda in uleiul fierbinte, ceaiul este preparat traditional, in apa clocotita se pune o cantitate mica de cimbru si se acopera.  In marinade neaparat trebuie sa fie cimbru, fie peste sau orice fel de carne, oaie mai ales si curcan care au si un gust aparte, la fel in sos de ciuperci si Paprikas.

De pe acum e bine de colectat si uscat pentru iarna, face minuni si in fata racelilor si altori conditii minore.  

  • Like 1
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×