Sari la conținut
Forum Roportal
z4rk

Sfat alegere distributie linux

Postări Recomandate

Buna ziua. As dori sa imi instalez o distributie linux pe PC meu, insa nu stiu ce sa aleg. Am mai utilizat linux si pot spune ca ma descurc deja cam pe majoritatea, asa la nivel cel putin mediu momentan. As dori daca se poate ceva ce sa nu fie chiar open-source ca gentoo,slackware,etc. (cu toate ca nu m-ar deranja nici asta). Ubuntu pica din start, l-am instalat si mi se misca mai bine windows 7 decat el, de ce, nu stiu. Lubuntu, Xubuntu sau alte derivate le accept. Totusi doresc ceva sa se miste rapid si sa nu fie extrem de greu de folosit. De asemenea sa imi mearga steam pe el, nu neparat pt jocuri.

 

Dispun de urmatoarea configuratie:

Intel core 2 duo @ 2.66GHz

160GB HDD SATA

6GB DDR2 - 800MHz

nVidia 210 - 1GB - 64 Bit

 

Multumesc.

 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Ce am incercat eu pana acum:

- Ubuntu (e greoi ai dreptate, de aceea am renuntat si eu la el)

- Cinnamon Mint (interfata similara cu Windows, merge bine, foarte popular in special cu cei care au facut relativ recent tranzitia de la Windows)

- Elementary OS (cel mai rapid, estetic, simplu, unul din favoritele mele)

- Ubuntu Mate (pe asta il am momentan, e o alternativa buna daca nu iti plac celelalte distributii Ubuntu, nu e greoi deloc, nu vine insa cu Unity)

 

Pentru Steam cele mai folosite distributii sunt: OpenSUSE, Cinnamon Mint 14 (Nadia), Ubuntu (cu Gnome Shell sau KDE desktop), Fedora, Debian. Totusi cele mai recomandate pentru Steam sunt Ubuntu (12.04 LTS sau 12.10) pentru ca vin cu support oficial.

Pe Ubuntu Mate nu cred ca merge inca, dar pe Mint si Elemntary OS merge, cel putin asa spune documentatia de pe net. Eu nu folosesc Steam deci nu-ti pot spune nimic din proprie experienta.


Intrebare: Folosesti dual boot pentru Windows si Linux sau instalezi doar un OS pe tot discul, iar pe celalalt il rulezi in VirtualBox ?

 

Si inca ceva, am vazut ca si tu ai sistem 64 bit.

Am citit asta undeva:

" Deoarece Steam este o aplicatie de 32 bit, va trebui să activați magazia multilib dacă aveți un sistem de 64 bit. Se recomanda de asemenea si instalarea multilib-devel pentru a avea acces la unele biblioteci importante ale multilib.

Dacă aveți un sistem pe 64 bit, va trebui să instalați versiunea pe 32 bit a grafic driver-ului pentru a rula jocuri de 32 bit.

Dacă aveți un sistem pe 64 bit, va trebui să instalați lib32 alsa-plugin pentru a avea audio în jocuri de 32 bit."

Editat de Naeema

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

M-ar tenta sa am doar linux pe tot hdd-ul si sa folosesc (in caz de nevoi speciale) windows xp/7 in virtualbox. Referitor la steam, am avut ubuntu pe 64 biti si a mers perfect instalarea si utilizarea steam-ului. Treaba e ca nu m-as prea intoarce la ubuntu, se misca greoi, lubuntu m-ar tenta sa zicem asa, dar o sa il incerc oricum intr-un mediu virtual sa vad ce e de el. De aceea am cerut si alte pareri sa stiu cam ce as mai putea "proba" asa mai light sa mearga rapid pana sa iau o decizie finala.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Asa am eu. Am renuntat la Windows si am Ubuntu instalat pe tot discul. In VirtualBox rulez Windows 7 tot asa pentru vreo 2 programe.

Vezi ca daca vrei sa reinstalezi vreodata Windows inapoi pe tot discul, fa-ti un System Repair/Recovery Disk, altfel presimt ca vei avea probleme cu reinstalarea.

 

Recomandarile mele daca vrei ceva light sa mearga struna sunt doua: Mint si Elementary OS Freya. Ultimul e de viteza luminii si cel mai fain dpdv estetic. Incearca-le prima data in VM si vezi cum iti plac, de la functionalitate la interfata.

 

 

PS: Nu stiu cati din userii de pe forumul asta folosesc distributii Linux, asadar nu stiu cate raspunsuri si sfaturi vei primi. Si eu am avut niste intrebari odata si nu am primit raspunsuri probabil din cauza ca nu a avut cine sa-mi raspunda. Daca vrei mult feedback si sfaturi incearca forumul Softpedia. Acolo sunt enorm de multi useri si au o arie enorma dedicata pentru software si sisteme de operare printre care si cele de la Canonical.

Editat de Naeema

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Mai exista si SparkyLinux GameOver Edition, care se incadreaza la categoria light printre distributiile Linux. Bazat pe Debian si ofera o varietate de desktop environments precum LXDE, Enlightenment, Openbox, JWM, and Mate.

SparkyLinux este o versiune specific axata pe gamers. Editia vine automat cu Steam, Steam Launcher, WINE, PlayonLinux, and Desura. Mai vine si cu ceva extra si anume Sparky APTus Gamerun instrument care permite instalarea cu usurinta a tuturor sistemelor si emulatoarelor de joc disponibile cum ar fi EPSXE ─ PSX emulator, Kega Fusion ─ Sega Genesis / Genesis emulator si PPSSPP ─ PSP emulator.

 

Alta distributie rapida ar fi Evolve OS. 


Si mie linux-ul mi se pare greoi.Fiu-meu il foloseste.Eju prefer XP-ul

 

Ubuntu e greoi pentru ca acapareaza multe resurse si asta il face sa ruleze greu. De folosit insa nu e greu deloc, daca la asta te referi. Alte distributii sunt mult mai rapide decat Windows. Sa nu confundam.

Windows sucks ass. Tot ce nu este open source sucks ass.

Editat de Naeema

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Nu e totul să se miște mai bine decât W7. La un Linux e important, în primul rând, să fie o distribuție viabilă, nu una abandonată. Apoi, la fel de important e să îți detecteze și instaleze corect și funcțional tot hardware-ul de pe calculatorul propriu. Tot căutând ceva ce să pun pe eeePC-ul meu, tot la Ubuntu am ajuns (sau variațiunile lui). Ubuntu e intuitiv de folosit, cu meniuri bine amplasate și nici nu mi s-a părut că merge rău. Dacă rulează OK pe eeePC-ul meu cu Atom, nu văd de ce s-ar mișca greu pe ceva superior Atom-ului.

Altfel, dacă ai timp, recomand Unetbootin, cu care poți crea stick-uri bootabile (live) cu cam orice distribuție și le poți încerca.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Mie mi s-au parut foarte incete si frustrante distributiile Ubuntu. Asta comparativ cu alte distributii pe care le-am incercat.

Ultima aditiune oficiala, Ubuntu Mate merge bine insa.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

eeePC limitează cumva alegerea. Limitarea vine de la faptul că nu mai există suport pentru el în lumea Linux și, ca atare, hardware-ul nu e detectat corespunzător. Singurul care a făcut-o a fost Ubuntu. Paradoxal, Puppy, Arch, distribuții ultralight, care erau făcute pentru eeePC aveau mari carențe. De aceea am recomandat testarea cu ajutorul acelui instrument comod care este unetbootin. :)

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×