Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
Gelu Romanul

Nkon D200

Rate this topic

Recommended Posts

Cum bine stiti, in Nov. anul trecut, Nikon a anuntat lansarea lui D200, un foarte asteptat model pentru semi-pro si pro care nu isi pot permite ultima generatie D2x. Totul pare superb, calitatile aparatului fiind clar superioare oricarui alt model de pe piata la aceeasi categorie, numai ca "baietii veseli" (cei care de obicei isi consuma potentialul artistic si/sau profesional testand noile aparate in cele mai bizare conditii si apoi publicand rezultatele pe Internet) au descoperit ceva foarte interesant la acest model: "the Corduroy effect".

 

In cateva cuvinte, in anumite conditii speciale (anumite valori de expunere, valori ale diafragmei si ale compensarii expunerii, valori ale sensibilitatii) si depinzand foarte mult de natura compozitiei, parti ale imaginii care au fost supra-expuse si au in vecinatate un fundal inchis la culoare (de exemplu un bec aprins, pe un fundal inchis, proportia compozitiei fiind de 50% pentru bec si 50% fundal) daca sunt marite excesiv la intersectia dintre bec si fundal au fost observate niste ciudate linii (verticale sau orizontale, depinde de conditii) care nu arata deloc bine. totul are de-a face cu senzorul CCD si cu procesorul de imagine.

 

Nikon au recunoscut oficial ca intr-adevar e o problema cu D200 dar nu vor schimba nici o camera deja vanduta cu acest defect, chiar daca este in garantie. In schimb s-au oferit sa le reduca acest "efect" pe gratis. Ceea ce nu prea e chiar profesional din partea lor. Si cel mai important, nu au garantat ca de acum incolo noile aparate produse nu vor avea acelasi defect.

 

Acum...eu vreau sa cumpar unul dupa ce le vand pe actualele (am un F80 si un D100), numai ca sunt putin in dilema: mi-e cam frica sa investesc atatia bani intr-un produs "defect" direct de pe linia de productie.

Daca e cineva care detine deja un D200, am o intrebare: aveti sau nu aceasta problema cu camera? Si daca da, cat de mult va afecteaza calitatea produsului final, fotografia???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×