Sari la conținut
Forum Roportal

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Cei mai importanti "traci ardeleni" sunt : DACII si ARIMII

(fiind nascuta in Ardeal, era firesc sa cercetez istoria acestor "taramuri miraculoase", deoarece "nimic nu-i intamplator pe lumea asta", cum se zice) 

 

DACII, numiti si DAVII. Numele lor a devenit nume generic al tuturor celorlalti traci ardeleni si nu numai :

 

- Costobocii care au creat Tara Nasaudului din nordul Transilvaniei. (De exemplu, de la ei avem numele Cosbuc)

- Agatarsii stapanind centrul Transilvaniei si Podisul Moldovei. Ei au oprit inaintarea scitilor peste Carpati numiti atunci: " Cauca-ze" ("Caciulile Zeilor").

- Tiragetii se intindeau din estul Ardealului pana la gurile Nistrului. Ei stapaneau Tiraspolul ( i se mai spune si "orasul fiarei").

- CARPII sau "carpizii", numiti si "caucii", "caucazii" sau "coconii", ocupau zona montana maramureseana si cea transilvana pana in centrul si nordul Moldovei. De la ei avem numele actual al muntilor nostri, precum si onomasticul : "Carp".

- BESSII erau oieri care practicau transhumanta peste Dunare ( care ingheta iarna ). Pe langa oierit ei erau destoinici mineri. Romanii i-au folosit in minele de aur din Ardeal si in exploatarea sarii in toata Dacia. Iata ce spune Wikipedia, enciclopedia libera, despre tribul bessilor: " Bessii erau trib al tracilor, care traia pe teritoriul  cuprins intre Muntii Rodopi si cursul superior al raului Marita (Hebrus)." Herodot ii descrie ca un fel de casta preoteasca...Bessii erau interpretii incantatiilor profetice ale unor preotese in templele lui Dionysos aflate pe varful unor munti." Bessii erau descrisi de catre sfantul Paulin de Nolla ca fiind luptatori redutabili care isi aparau teritoriul si turmele, unii dintre ei fiind mineri priceputi. Conditiile grele de munca din minerit si pastorit i-au facut de temut pentru toti vecinii lor. " Au opus o rezistenta darza macedonenilor si apoi romanilor, incat numai dupa lupte indelungate au putut fi supusi. Ei au trecut si in nordul Dunarii, caci ii intalnim pana in Carpatii septentrionali (nordici)."

Se pare ca Bessii erau un trib-casta similar celui preotesc al lui Aaron si al levitilor din Biblie (Leviticul si Psalmi 99.6), fiind impartiti la toate triburile tracilor ca sacerdoti. Nu este exclus ca vestitii "solomonari"(din zona BN- am sa va scriu intr-o zi si ce-am gasit eu despre acestia) sa fie urmasi ai acestora. Particula "ZE" ce apare in numele stravechi al Bistritei, " BESS-TER-ZE", vine probabil de la preocuparea lor de ordin religios. In anul 570, pelerinul Antonunus Placentinus, vizitand zona Sinai (Egipt) si Manastirea sfintei Ecaterina, sustine ca la "Sfanta Ecaterina" se vorbeau latina, greaca, siriaca, egipteana si bessa. Eutychius zice ca stramosii beduinilor de astazi din Sinai erau "traci romanizati". Astazi se numesc "Geabelli", "Oamenii de la munte". (Aurora Petan: "Valahii de pe muntele Sinai- "Legenda sau adevar pierdut?"). Zicerea lui Ovidiu despre geti ca sunt " marticoli getes" pare a fi identica cu "geea belli", caci "marticoli" si "belli" sunt sinonime si inseamna: " razboinici ce-si apara glia strabuna". Este de amintit ca si "tumulii tracici" din Ardeal sunt numiti de catre localnici "gebelaie", amintind de zeita "Gebeleisis", anterioara lui Dionysos.

"Cauci"(de aici Cauca-ze) au fost numiti "larii" si "bessii" sud-dunareni, pe care ii gasim in unele "izvoare", dupa ocupatia roamana pe tot teritoriul Daciei. Numele acestor "bisseni" apare in documente pana in sec. al XII-XIII-lea in legatura cu invazia mongola, concomitent desemnand o populatie adusa in Ardeal de langa Dunare de catre cumani si pecenegi. Asa apare in documente localitatea "Bessineu", adica "Satul nou al besilor" azi "Viisoara", jud. Bistrita-Nasaud, dar si numele "Bistrita", satul vechi al bessilor peste care s-a ridicat burgul numit de cronicarii sasi "Villa Latina" sau " Also val(ac)dorf".Langa Bistrita este satul "Bessi- nev" sau "Satul nou al bessilor", azi Viisoara. Localitatea, azi cartier la Bistritei, apare in documente in 1332, ca : "BESENEU - Villa Paganis" (despre ce inseamna de fapt "pagan" am mai scris si o sa amintesc si aci, cand mai scriu). Numele Bistrita se credea ca vine de la slavonescul 'bastro"(repede), insa in unele scrieri mai vechi cetatea apare sub denumirea "Bess-ter-ze" adica:

" Pamantul, (Tara) zeilor Bessi", sau "Pamantul dat de Dumnezeu bessilor". Nu este exclus ca si slavonescul "bistro" (in trad. "repede") sa aiba originea in caracterul temperamental al bessilor pe care i-au ocupat, stapanindu-i mai bine de un mileniu si asimilandu-i cu greu, adica "oameni iuti". Se mai pastreaza un document care spune ca la MONOR (BN), au fost pedepsiti "niste vlahi biessini, pentru canu au vrut sa plateasca darile pentru cruciada"(1224),ei socotindu-se ortodocsi, nu catolici si un alt document care vorbeste despre "silvae vlahorum et besinorum", tot in acest areal.("Pagini alese din istoria Monorului" - T.Tanco- (2001, ed. V.R.R. Cluj-Napoca).

Cat despre populatia tracica "larii" acestia par a fi creatorii semidivinitatilor casnice de tipul zeilor penati ai lui Eneea numiti : "zeii lari". Au legatura cu ilirii dar si cu dardanii avand "sacerdoti pileati" de tipul "salii palatinii" in legatura cu Eleusisul tracic din vecinatatea Troiei lui Heinrich Schliemann. Se numeau si  "larioni" de unde vine numele Ilarion. 

Urmeaza sa va scriu despre ARIMI, dar acum trebuie sa ies. Numai bine tuturor !

Editat de LuciaD

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

ARIMII, cei mai vechi locuitori ai Ardealului, erau pelasgi prearieni (Culturile arheologice: Turdas-Vinca, Cucuteni etc.). Se mai numeau si "umbrii". De aci avem cuvantul "umbra". Grecii le ziceau 'onirii"- " visatorii ". Acestia aveau un oras langa "Muntii Ripa" numit "Romenchium Harmonia" dupa numele sotiei lui CadMos. Urmele lor arheologice se gasesc intre Reghin si Deda, jud. Mures si prin zonele (invecinate).

Numele "KAD", caruia i s-a adaugat mult mai tarziu particula "mos", daca este citit de la dreapta la stanga, asa cum s-a scris si s-a citit la Tartaria si apoi in Akad si in Sumer, inseamna : "DAC". Si numele "SUMER" citit cum citeau sumerienii, atesta mitul fratricidului intemeietor al Romei, adica "REMUS", fratele lui Romulus, un fel de Abel biblic, asemanator cu "mandrul ciobanel" mioritic. Sau, poate ca pentru sumerieni nu insemna nimic, deoarece Sumerului locuitorii sai ii ziceau: " Tara Senar", doar noi ii zicem Sumer!

Poetul Ovidiu il descrie pe Cadmos intr-un mod uluitor, mirific. Dupa Ovidiu Cadmos este cand Esculap, cand "Sarpele zeu".

Mitul lui Cad-Mos spune ca : Zeus in chip de taur o rapi pe EUROPA fiica lui Agenor. Agenor inseamna: "fara sa fi fost nascut", adica un fel de Adam.(Ovidiu "Metamorfozele"). 

Agenor, fiul Libiei si al Marii (Poseidon), facut din apa si din pamant, trimite in cautarea ei pe fiii sai, fratii Europei: Fenix, Kylix si Cadmos. Fenix intemeiaza FENICIA, Kylix intemeiaza CILICIA, Iar Cadmos intemeiaza EUROPA, de-a lungul bazinului dunarean, dupa numele surorii sale.(sunt cateva harti in care se observa ca Dunarea, anagramat= "Adunarea", era "coloana vertebrala" a Europei stravechi)

"ARDEALUL" si el, cuvant sanscrit, folosit pentru actiunea divina a zeului Agni, zeul focului, s-a pastrat in limba noastra ca verb: "A ARDE", de unde vecinii nostri fino-urgici, ungurii, au imprumutat cuvantul "ERDEO", cu sensul de "padure". Primul sens era "jertfa fitomorfa", "ardere de tot" adusa diferitelor divinitati, dar mai ales lui Ares.

Trebuie mentionata si informatia pretioasa din ENEIDA a existentei cetatii "ARDEA", care a avut ca animal totemic lupul: " Ar Dea lu ", adica : "Ary Zeita Lupoaica", devenita " Lupa capitolina" a "dahiilor salbatici", in care se faureau : "coifuri, pieptare de arama si aur,..."  Vergiliu descrie asta, fiind vorba despre zona Ardealului actual- aurul si zona geografica a Ardealului, unde apa ARIES (Ares) si numele de sate, orase s.a.m.d. sunt de netagaduit; satul "ARDANU"  de la noi(BN) pastreaza in numele sau pe "ANU" dar si particula: "ARDA"...; la Sanicolaul Mare s-au descoperit doua vase de aur dacice cu inscriptie in care apare numele " H' ARDAL ",...doar ca Turnus, inainte de Eneea, purta pe scutul facut in cetatea "ARDEA", chipul "Zeitei IO", care venea din perioada matriarhala si apoi a aparut "Ares", care a instituit oranduirea patriarhala; -  de aceea "randuielile"-s pastrate cu sfintenie (si) la noi ;- fiind din acea perioada,  mult mai veche, chiar daca nu se prea cunoaste acest aspect, totusi s-au pastrat asa cum s-a putut... " ARDEEA " (" Ary Deea"; " Zeita Ary"), pomenita de Vergiliu in "Eneida" (cartea a VII-a) este acea "DAVA"(DAVII erau considerati "Stralucitorii") ce a dat numele Tarii Ardealului (acest nume fiind atribuit si CIBELEI "Marea Zeita Mama").  Localitatea biblica  " Arymatheea " se traduce : " Zeita mea Ary " (Ary-ma-theea), probabil infatisata ca o leoaica, asemenea celor din " friza leoaicelor " din vechiul Babilon, aflata acum in muzeele germane.

Editat de LuciaD

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

„În anul 450 după Christos, o mare colonie de proto-români originari din Dobrogea de azi (numiţi „vlahi” de popoarele germanice invadatoare ale începutului Mileniului Marilor Migraţii) s-a stabilit lângă zidurile Constantinopolului. Erau conduşi de ducele lor legendar numit Blachernos. Aşezarea lor s-a numit încă de la bun început Vlacherne, celebrul cartier al Bizanţului, pe care împăratul Heraclius cel mare îl va încorpora Cetăţii în anul 627. "

 

http://www.cunoastelumea.ro/exceptional-vlaherne-pe-urmele-valahilor-din-bizant-o-poveste-care-incepe-acum-1-600-de-ani/

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Este sau nu este SF, iata ca apar tot mai multe informatii in acest sens ! O sa vedem ce si cat este adevarat din aceste informatii !

Editat de LuciaD
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

De ce nu s-au vorbit de aceste tablite pan-acum???   In cartea de istorie in scoli de exemplu, de ce doar in translatare apar cu mentiunea ca asa de bogat era regele ca nici nu mai avea vevoie de mai mult aur???

 

Azi ar vrea aur urmasa regelui cat ar putea care din Romania cu toate TIR-urile, ar desfiinta Carpatii din modestie, ca le pretinde avere personala  :haha:    

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Este sau nu este SF, iata ca apar tot mai multe informatii in acest sens ! O sa vedem ce si cat este adevarat din aceste informatii !

 

apar informatii false.

nu ne ajuta cu nimic.

 

fake news. 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×