Sari la conținut
Forum Roportal
Aseneth

Ab urbe condita - imperiul roman sub microscop

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Dar Sienkiewich a falsificat istoria intr-un mod abominabil. El a venit cu miturile ca Nero ar fi aruncat crestini la lei.

 

 

"+

DA  e foarte  posibil,eu  m_am  referit  la  aceea   carte  dpdv  literar  nu   istoric.Cititorul  poate  amenda  continutul  cartii  cu informatii  puse  la  dispozitie  de  istorie

Dar Sienkiewich a falsificat istoria intr-un mod abominabil. El a venit cu miturile ca Nero ar fi aruncat crestini la lei.

Istoricii moderni spun ca acei "crestini" au fost de fapt evrei (romanii nu prea faceau distinctie intre sectele orientale asemanatoare), si nu au fost aruncati la lei, ci au fost cativa executati demonstrativ ca sa potoleasca romanii indignati din cauza incendiului.

 

Nu are sens ca ar fi dat crestinii foc Romei, nu aveau de ce. 

 

Insa evreii se ocupau cu incendieri si revolte in acea epoca, ei credeau ca incendierea si demolarea Romei va duce la slabirea Imperiului care ii subjuga in tara lor, Imperiu pe care il urau din toate puterile.

In plus, cu niste ani inainte au fost probleme asemanatoare in alte orase, unele orase au fost confruntate cu incendii suspecte, iar intr-un oras s-a descoperit o conspiratie evreiasca menita sa incendieze orasul. Nu mai tin minte care era, dar stiu ca era preponderent grecesc.

AlEXANDRIA  CUMVA?

 

 

Atunci cand conspiratorul Piso a fost prins de Nero s-a justificat astfel: "te-am iubit cand iti faceai atributiile de imparat, dar cand ai devenit un cantaret, un actor, un conducator de care am inceput sa te dispretuiesc, gen".

 

Corect

EU  STIAM  CA  AGITATORII  evrei au  dat  foc  Romei  si-au  aruncat  vina  pe  crestini  care-i  considerau  o  secta  eretica, si  voiau  sa-i  extermene  prin  intermediul  romanilor

Cum s-a  ajuns  la  Nero incendiator nu  stiu

Editat de Egipteanu
  • Upvote 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Nu era Alexandria in mod sigur, era un oras grecesc fie din Asia Mica, fie din Grecia.

Am cautat pe net dar nu am gasit inca orasul.

Insa memoria a inregistrat clar informatia.


"Cum s-a  ajuns  la  Nero incendiator nu  stiu"

 

Dupa incendierea Romei au aparut zvonuri, cum era firesc.

 

A aparut minciuna ca Nero ar fi cantat la lira declamand versuri. Ca ar fi pus sa incendieze Roma ca sa aiba o inspiratie focoasa pentru a compune versuri si a ajunge un mare tragedian sau aed, ca Homer.

 

Sau ca si-ar fi dorit sa scape de maghernitele si stradutele intortocheate si jegoase ale Romei periferice, pentru a putea construi o Roma estetica, asa cum era pe placul lui. Chiar a refacut frumos Roma, este apreciat de arhitecti azi. Fiecare imparat isi dorea sa adauge ceva Romei, un for, o piata, un mall (ca Traian :), ca sa ramana in memoria colectiva.

Insa adevarul e ca el a refacut Roma arsa, nu a dat foc Romei.

 

Alt zvon era ca in timpul incendiului au fost oameni dubiosi care au impiedicat stingerea focarelor de incendiu.

Insa aici erau niste probleme. Pompierii nu erau un serviciu public ca azi, ci erau niste grupuri finantate de bogati (gen Crassus).

Ei iti stingeau focul daca ii plateai!

 

 

Si apoi oricum nu ar fi facut fata la marimea incendiului.

 

Acesti oameni dubiosi ar fi putut fi de fapt hoti, care profitau de anarhie ca sa fure din case.

 

 

Am citit o lista cu toate incendiile majore din Roma, si erau cam cateva zeci pe secol! Din cauza ca erau constructii din lemn, inghesuite.

 

Nero a hranit populatia evacuata, si s-a ocupat corect de stingere si refacere.

 

Faptul ca a executat presupusii incendiatori era o cutuma fireasca in epoca. Dorea sa linisteasca populatia infuriata, si poate chiar sa prinda pe vinovati. Aveau si imparatii si senatorii informatorii lor.

Nu degeaba conspiratia evreiasca din acel oras grecesc a fost descoperita, prin informatori.

 

Dupa acea deconspirare, evreii au fost alungati din multe orase, de teama ca vor da foc orasului. Oamenii se temeau ca isi vor pierde averile.


Am gasit orasul, era Antiohia.


Cititi aici:

 

https://books.google.ro/books?id=LHHxkapsiEgC&pg=PA17&lpg=PA17&dq=jewish+arsonists+fire++greeks+city&source=bl&ots=dhOSiIANXV&sig=mYNw6TVTOgZ-dyA3ehGUn8sMKbs&hl=ro&sa=X&ei=oO8GVa3XE4S4OL7LgfAE&ved=0CD8Q6AEwBDgU#v=onepage&q=jewish%20arsonists%20fire%20%20greeks%20city&f=false

Editat de mamungkukumpurangkuntjuny
  • Upvote 4

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

De ce a ajuns Roma un mare imperiu?

Intre factori trebuie sa enumeram si pozitionarea geografica. Alpii protejeaza Italia de invazii la nord.

Iar ca sa construiesti o flota pentru a ataca Italia pe mare trebuie sa ai capacitati de navigatie ridicate. Cartagina a incercat asta, si a avut ghinion.

Care alt popor ar fi putut ameninta pe mare Italia la nivelul cartaginezilor?

 

Hanibal a trecut Alpii ca sa ia prin surprindere Roma (toti se asteptau ca el sa vina pe mare, cand sezonul de navigatie ar fi reinceput). Dar l-a cam costat aventura asta. Si pana la urma s-a simtit.

 

 

Romanii au preluat stiinta navigatiei si a construirii de nave de la etrusci, si au iesit din cizma cand au vrut, si au transformat Mediterana in Mare Nostrum.

 

Un articol cu astfel de factori.

 

http://www.worldology.com/Rome/rise_of_rome.htm

  • Upvote 4

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Am gasit pe bookzz.org cartea din care am citat mai sus, cand vorbeam de incendierea Antiohiei si a Romei.

 

http://bookzz.org/book/2027983/608c09

 

Merita citit pasajul, pentru ca este scris de pe o pozitie neutra, si clarifica multe povesti.


Mai ales ca pe google cartea este oferita cu pagini lipsa, ceea ce este o crima contra curiozitatii stiintifice.


Si acum sa incheiem disertatia serioasa, sa trecem la arheologia amuzanta.

 

10 mistere istorice explicate recent:

 

http://listverse.com/2015/03/15/10-intriguing-historical-mysteries-that-weve-finally-solved/


Pentru Hanibal va recomand filmul 

Hannibal – Rome's Worst Nightmare 

 

https://www.youtube.com/watch?v=5y1qF4qud1Q

 

Este bine realizat, respectand adevarul istoric, iar actorul principal care-l interpreteaza pe Hanibal seamana cu Dr. House.

  • Upvote 4

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

De acord ca unele carti cum ar fi Quo Vadis, Camasa lui Hristos, Ben Hur si nu numai au fost si sunt deformari de neiertat ale istoriei.

Tiberius, Caligula, Nero, vezi doamne,  omoarau si torturau  oameni pentru ca erau crestini. Asta e una din cele mai mari dume, si o dovada clara despre cum a fost falsificata nu doar istoria, ci si crestinismul in sine.

E ca si cum am zice noi acum ca legionarii au fost impuscati pentru ca erau crestini, dar tot am fi mai aproape de adevar pentru ca legionarii erau crestini.

Editat de Aseneth
  • Upvote 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Crede ca factorul cel mai important il putem numi ... Hanibal :) se pare ca experienta  celui de al doilea razboi punic ia facut pe  romanii sa porneasca impotriva tuturor, in timp ce lupta Italia vor porni razboi si impotriva Macedoniei, la cativa ani dupa Zama vor  trece intreaga Grecie sub influenta romana si vor invinge grav imperiul selucid . 

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Un articol destul de bine documentat despre unul din misterele istoriei

De ce a ordonat Caligula asasinarea lui Ptolemeu al Mauritaniei?

Eu una sunt de acord cu teoria ca dorea sa nu mai aibe concurenti la tron si terminase cu dinastia julio -claudiana si a inceput sa se ocupe de alte ramuri ale familiei.

https://www.ancient-origins.net/history-famous-people/emperor-caligula-brought-end-illustrious-ptolemies-why-007591?fbclid=IwAR1MR8qFFKNormqqGjcEOThCZwzWCHDDYWwVqxX_ylIM5agKcmGZ7RL2Yqs

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Avand in vedere ca furiosul Cizmulita si-a exprimat public dorinta ca toti cetatenii romani sa aiba un singur gat, ca sa-i fie mai usor sa-l taie dintr-o lovitura, in loc sa se chinuie sa le intenteze acuzatii din burta pentru a-i nenoroci, si sa consume cu executiile timp pretios, ce putea fi folosit mai cu cap in orgii, e o teorie foarte plauzibila cea de mai sus.

Cand cetatenii i-au cerut pe talharul Tetrinius, ca sa-l execute, Cizmulita le-a zis ca toti sunt Tetriunusi, asa ca le recomanda vociferantilor sa faca o introspectie autoanalitica daca merita sa mai respire pe langa maiestatea sa. (apud Suetoniu).

Caligula cred ca avea planuri marete de exterminare a popoarelor, dar cetatenii anxiosi si nevricosi, temandu-si gaturile, au organizat un mic linsaj, avand tematica "ori plangem noi, ori ma-ta".

Iti recomand sa vezi filmul Caligula din 1979, pentru ca este o reconstituire istorica fidela a ambiantei de epoca din jurul Cizmulitei. Pana si orgiile sunt nesimulate.

Un film brutal, onest,  fara dulcegariile care picteaza in roz filmele istorice cu care suntem obisnuiti.

 

Editat de observant
  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×