Sari la conținut
Forum Roportal
aramis

Dupa 25 de ani

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

nu mai retin exact data si ora,

stiu doar ca era seara si lumea nu se pregatea deloc de culcare.

 

se auzise  ca la Timisoara e prapad, Europa Libera transmitea fragmente cu gloante,

lumea vazuse trenuri pline de "garzi patriotice", cu destinatia Gara TM.

nimeni nu-si închipuia ca  într-un mic orasel de provincie poate avea loc vreun eveniment major.

totul era  "acolo, dincolo, altundeva".

pâna când s-a tras primul glont.

pâna când lumea a început sa fiarba cu adevarat.

pâna când, prin cartierul vecin cu sediul Militiei, au început sa fuga tragatorii, sarind gardul din spate, ca niste oi speriate.

au murit câtiva oameni.

urmele gloantelor se vad si astazi, pe fosta Casa a Armatei din fata Militiei.

primaria post revolutionara a facut o cruce, undeva, in semn de amintire.

 

câteodata, in decembrie, îmi amintesc de atmosfera ceea.

altadata, tot in decembrie, îmi spun ca fara cei câtiva curajosi n-as fi astazi unde si ce sunt,

n-as putea sa ma bucur de micile si marile libertati pentru care ei au fost ciuruiti.

 

si, daca tot suntem pe un forum, poate nici Roportalul n-ar fi existat.

 

astazi, tot in decembrie, ma gândesc din nou la ei.

gândeste-te si tu.

  • Upvote 6

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

imi amintesc perfect cum am dormit pe parchet cateva nopti la rand. stateam vis-a vis de MAPN si se tragea in disperare. si acum au blocurile urme de gloante.

 

 

 

din auzite 'stiu' cum era inainte, pt unii era mai bine, pt altii mai nasol.

 

eu-s bcuroasa ca am avut posibilitatea sa ma car din Romania, iar fara 1989 nu as fi avut. dar poate viata mea nu ma punea pe fuga, n-am cum sa stiu vreodata.

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Eu imi amintesc perfect, desi aveam doar 11 ani. Si acum ma cuprinde emotia, daca rememorez. Am fost in Piata Universitatii, cand se tragea. Am fost in Piata Victoriei, cand oamenii isi manifestau bucuria scandand intr-un glas. N-am mai vazut niciodata o coeziune ca cea din Piata Victoriei.

Nu e de uitat.

Editat de Allexandrra
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Eu eram in primul an de facultate. Academia Tehnica Militara. Povestea incepe in 17 decembrie, era duminica seara, venisem cu colegii de la Sinaia si ne-am oprit de la gara direct la R2 (discoteca din Grozavesti). La un moment dat, pe fundal de Depeche Mode, DJ-ul anunta sa vina un student de la ATM la intrare. Asa am aflat ca s-a dat alarma. La camin nu stia nimeni mare lucru. Noroc ca in seria noastra, la grupa de transmisiuni, erau cativa baieti care se pregateau pentru Securitate. Ei ascultau Europa libera fara nicio grija. Ne-au pus la curent cu tot ce se intampla la Timisoara. Armamentul cred ca l-am primit pe 21, ca si munitia de razboi. In seara de 21 imi amintesc ca in timp ce se distribuia munitia circulau niste fluturasi pe care era scris juramantul militar si era subliniat pasajul "Jur sa-mi apar patria si poporul". Nu se stia precis pe cine vor trimite si unde. Apoi s-a decis. Facultatea noastra avand acei studenti de la Securitate, s-a preferat sa ne tina in unitate. Au plecat parca 3 autobuze cu studenti de la celelalte facultati, la minister. Evident ca soldatii de la minister habar nu aveau ca trebuie sa vina aceste autobuze, asa ca i-au primit cu focuri de arma. 5 decedati si 8 raniti. Vinovat? Nimeni (oficial).

Pe 23 a mai fost un moment tensionat cand o masina a refuzat sa opreasca la filtrul de pe strada de langa Academie. S-a lasat cu focuri de arma. Era cat pe ce sa impusc un profesor (eram in primul an, nu-i cunosteam pe toti). Iesise din unitate si se adapostise in scara blocului de vis-a-vis. Il luasem in catare. Noroc ca a inceput sa vorbeasca cu colegii de la poarta si mi-am dat seama in ce echipa joaca.

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Poți fi sigur ca eu unul nu uit momentele acelea :)

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

A fost intr.adevar un moment de coeziune incredibila, dar si de haos incredibil. Am fost in centru si la Securitate (In Brasov) in  ziua cand a inceput haosul. Dupa ce au inceput diversiunile, coeziunea s-a transformat in susceptibilitate maxima. Cand s-a comunicat vestea ca Ceausescu a fugit, a fost o stare de spirit incredibila, pe care nu am mai regasit-o vreodata. Ma refer la starea de spirit a multimii, care in momentul ala functiona ca un organism ciudat. Sau asa parea.

Aveam 21 de ani, lucram in invatamant, si mergeam pe jos la scoala, pentru ca traseul taia perpendicular toate liniile de autobuz sau troleibuz. Inca se tragea haotic in oras, asa ca incercam sa gasesc locuri unde sa ma adapostesc, cand simteam ca nu e ok. La trecerea de pietoni, chiar in spatele meu niste cetateni au fost raniti. Asta m-a socat. Nu mai vazusem decat in filme chestii de genul asta. Cumva am ajuns in Racadau, cartierul unde se afla scoala mea. La intrarea in cartier, echipe de cetateni pichetau. Mi s-a parut extrem de ciudat. Nu intelegeam de ce se ratoie la mine si de ce trebuie sa ma legitimez in fata unor oameni care nu reprezentau autoritatea. Nu eram in aceeasi barca? Noroc ca erau si copii care misunau pe acolo si unul a strigat: "las-o, ba, sa treaca, ca e invatatoare la noi la scoala!" Culmea, era unul dintre "elevii problema", repetent de vreo 3 ori si imposibil de stapanit de vreun profesor :). Cand am ajuns la scoala, big surprise! Doar secretara de partid era acolo, o profesoara de matematica maruntica. Dadea jos de pe pereti tablourile cu Ceausescu. Am zambit. Lumea chiar era cu susul in jos.

Editat de ChiliPepper

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Aveam 23-24 de ani. Pe 17.12.89 eram pe un vanator de submarine, eram in nava de supraveghere la platformele de foraj marin... Supravegherea incepuse pe 12.12.89,marti...Eram efectiv deconectati de la realitate, de la informatie. Nu radio, nu tv in largul marii. Pe la ora 17 s-a dat alarma. Mare branza, se dadeau "frecvent" destule. Dar abia atunci am realizat ca era duminica si DUMINICA NU SE DADEAU ALARME! A inceput distribuirea munitiei de razboi, toate gurile de foc armate si a inceput nebunia. Nebunia in forma ei medicala. Oameni cuprinsi de panica... Acum dupa 25 de ani, sunt destul de confuz. Teoretic este mai bine. Atunci cu 5000 lei, "cumparam", o butelie sau o lada frigorifica, fara sa astept. adica cu salariul pe o luna jumate. Acum...nu mai am nevoie de butelie, iar lazile frigo, sunt la discretie. Atunci, daca nu intrai la facultate, sufereai, si realizai ca esti prost. Acum, poti fi prost, nu trebuie sa disperi si poti intra la mai multe facultati... Atunci, desfaceam orice "minune electronica" si o analizam pana la intelegerea modului de gandire al proiectantului. Acum...se strica ceva, se arunca. Si se strica din cauza exploatarii inadecvate. Oamenii erau la fel. Reci prin prisma fricii, calzi prin prisma saraciei. Acum...no comment! Cred ca dupa 25 de ani, situatia este dezastruoasa. Acum, politicul dicteaza economicului. Am devenit o tara de asistati social, de vanzatori si agenti de paza, de NEPRODUCTIVI. Amuzant este ca tinem coada ridicata(inca ne credem buricul pamantului), chiar daca suntem doar capre raioase. Nu sunt nostalgic al sistemului politic de atunci. Dar nici pe cei de azi nu ii iubesc. Din acest motiv am si ales calea haiduciei. Tara mea e in inima mea si inima mea este mereu acolo unde sunt si eu. Mandru ca sunt ROMAN!

Editat de Ăl bătrân
  • Upvote 3

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

@chilli

 

Ati facut scoala si in 21 decembrie, joi, si in 22 decembrie, vineri, desi pe 21 au fost manifestatii in Brasov si s-a tras?

 

Ce parinte si-ar lasa copilul la scoala riscand sa-l piarda? 

 

Iar tu ai mers la scoala desi se tragea in jurul tau pe strazi? Nu ai instinct de conservare?

:)

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×