Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
mendax_ocultus

O scurta privire asupra Kabbalei

Recommended Posts

Kabbalah inseamna primire si se refera la 2 aspecte ,macro si micro unu este primirea lui Dumnezeu /adica primirea universului , a naturii in individ , si 2 primirea propriei tale naturi , dupa veche zicala gnothi sauton - cunoaste-te pe tine insuti

 
Jos este prezentat arborele sephirotic - ca sa intelegem ce inseamna trebuie luat in considerare 2 interpretari : MACROCOSMOSUL ce reprezinta emanatii ale Divinului , adica aspecte ale sale. ( Dumnezeu/Divinul fiind Creatia,adica Universul ,ca sa nu intelegeti ca se refera la o entitate ca fiind undeva,candva ,etc ) apoi MICROCOSMOSUL care se refera emanatii/aspecte ale caracterului uman ( in kabbalah se vorbeste de Adam Kadmon - primul om conceput/gandit adica ideea de om dar nu intru aici in amanunt) .

Kabbalah uneste cele 2 micro cu macro devenind astfel acel UNU (filozofic am putea spune) ...iar de exemplu in hermeticism se spune : Ceea ce este sus este si jos /(sau in cer si pe pamant) din acest arbore pornesc aproape toate formele de magie/alchimie/ misticism /hermeticism toate aceste lucruri au puncte comune( inclusiv Wicca) si dau o privire de ansamblu pentru cei care vor sa fie initiati in arcana ( adica stiinta secreta / magia) ..
Mai departe voi trece la o privire de anamblu a formelor antice si medievale de magie in acest arbore sephirotic....
1. Malkuth - lumea materiala , pamantul

2. Yesod - Baza / Fundatia

3. Hod - Slava ,

4. Netzah - Permanenta

5.Tiphereth - Frumusetea (o mica paranteza, aici nu se refera la infatisarea fizica )

6.Geburah - Dreptatea

7. Hesod - Mila

8.Binah - Inteligenta

9. Hohmah - Intelepciunea

10. Kether - Coroana

 
 
 
10628062_837557926296818_133060745409637
 
 
Dupa cum vedeti toate artele oculte se imbina in arborele sephirotic ,Voi vorbi doar de unul si avem alchimia - primul plan Malkuth - este reprezentat SARE , apoi de la 2 pana la 9 avem SUFLUL si Kether este reprezentat de MERCUR .Alte stiinte reprezentate de arbore : Psihologia/psihanaliza , astrologia - aici se mai gasesc 2 semne alchimice in soare si luna , respectiv barbatul si femeia in psihologie anima si animus - cele 2 aspecte care le avem pe parcursul vietii indiferent daca suntem barbat sau femeie , misticism, hermeticism , magia ceremoniala ,magia simpatetica , filozofia platonica si neoplatonica samd... Tot in alchimie si in wicca se regasesc cele 4 elemente : 
 
PAMANT - in Malkuth , 
APA - de la Yesod pana la Tiphereth ,
 AER - Binah , Hohmah 
si FOC - Kether . 
 
Toate aceste lucruri se imbina unul cu altul -formand acel UNU filozofic de care va spuneam la inceput - de exemplu sa luam 2 ramuri alchimie si psihologie - APA = reprezinta caracterul volatil ,emotiile in psihologie, YESOD - fiind Luna , deci femeia - presupunand un caracter volatil ,emotiv samd apoi daca urcam avem AER = lumea ideilor , caracterul intuitiv, creativ , psihologic cognitiv superior in psihologie !
 
Este intradevar un lucru extraordinar daca intelegem toate aceste lucruri si vedem ca fiecare este conectat cu altul ! inclusiv cu matematica,geometria in special .Astrologia cum am zis, fiecare ramura a arborelui este atribuit unei planete,se leaga si zodiacul aici ! Anatomia , de exemplu , mai jos este prezentat exact pe aceasta tema ,cele 3 puncte: avem picioarele care stau pe pamant , Malkuth , Tiphereth frumusetea de la bust sau sani pana la figura , Kether - care este deasupra capului iar celelalte puncte adiacente - 2 mani , 2 picioare , 2 ochi 

10686623_837617716290839_184673644901046

 
Aleister Crowley care spunea ca daca cineva vrea vreadoata sa devina initiat in artele oculte /in magie trebuie sa inteleaga mai intai arborele Sephirotic . sa aiba Baza - Yesod adia . Spunea asa :... " Daca cineva de pe Marte ar vrea sa isi faca o parere sau sa filozofeze despre Pamant si singura lui sursa ar fi niste descriptii ale polului nord atunci firesc ca nu ar scrie decat din punctul de vedere al polului nord, astfel pentru a intelege in totalitate despre omenire sau caracterul uman ,lafel si in ocultism este necesar sa intelegem toate aspectele "" 
 
Kabbalah poate fi si o instructie teoretica in practicarea ocultismului, poate fi si un ghid in viata legandu-ne de partea filozofica si intelegand natura umana prin psihologia implicata in kabbalah si multe alte lucruri pentru cine are intelegerea sa o faca, desigur ca nu este digerata in cateva secunde acesta informatie si inteleasa trebuie sa reflectati asupra ei pentru a o intelege cu adevarat , eu doar pot sa va spun cate ceva,dar intelegerea cu adevarat vine atunci cand realizati voi insiva aceste chestiuni ...

 

Astept pareri ...

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×