Sari la conținut
Forum Roportal
BatranulIgor

Scrisorile Batranului Igor

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Dragii mei,

Va scriu aceste randuri pentru ca mie imi pasa. Imi pasa de ceea ce s-a intamplat in Decembrie 89 si, desi eram copil atunci, nu pot sa uit cuvintele bunicii, care imi spunea sa nu ies in strada, ca altfel "imi zboara sufletul, asa...", si imi arata gestual, cu mana, cum sufletul urca spre cer... Desigur ca, pentru cei care erau in masura sa lupte, strada era locul de intalnire, si locul de sacrificiu. Acolo au murit tineri, dar au murit si soldati adevarati, militari patrioti, si toti cei care refuzau sa creada ca pretul caderii unui sistem include si caderea lor, fizica, nu doar institutionala. Iar unii dintre ei isi aparasera tara si in timpul odiosului regim, asa cum putusera ei, iar pentru asta merita cel mai adanc respect.

Au fost apoi acei ani de tranzitie, o tranzitie lunga si grea si, desi avutia Romaniei si importanta ei geostrategica ar fi fost elemente care sa scurteze tranzitia, tocmai aceasta avutie a fost permanent jefuita si, in schimbul ramanerii la putere, politicienii care s-au succedat au profitat de avutia Romaniei pentru a face compromisuri si a finanta privatizari frauduloase si grupuri de interese care sa le garanteze un nou mandat. Asta s-a intamplat pentru ca noi, romanii, nu stiam cum functioneaza de fapt "coruptia". Nu stiam cum sa NU ne supunem, nu stiam cum sa NU votam asa cum ni se cere sa votam. Dar toate acestea se pot schimba. Sta in puterea noastra sa o facem.

Oferta politica pentru alegerile din noiembrie este limitata, dar dintre candidati exista cativa care reprezinta trecutul, un trecut trist in care nu mai vrem sa ne intoarcem. Multi dintre noi inca traiesc in acel trecut, de aceea schimbarea este atat de dificila. Sunt tot semenii nostri, doar ca ei nu au fost la revolutie, fie ca erau prea mici atunci, fie din alte motive. Sunt dintre cei care asteapta mereu sa li se dea ceva, sunt dintre cei care refuza sa lupte si sa ia ce este al lor.

As vrea ca la alegerile din noiembrie sa votati, dar doar ca un pretext pentru a cere ce este al vostru. Nu votati ca si cum ati vrea ca acel candidat sa va dea ceva.

Cu prietenie,
Batranul Igor.

 

 


Din nou,

Poate ca va este teama si poate ca va simtiti singuri, dar acesta nu e un motiv sa va refugiati in lumea de dincolo. Stiu, credeti in Dumnezeu, la fel cum cred si eu, poate chiar mai mult, insa va cer sa credeti si in aceasta lume, in aceasta tara. Abandonul vostru ne obliga pe noi sa va sustinem, atat financiar, cat si moral, pentru ca noi vrem ca voi sa fiti in aceasta lume, pentru ca va iubim. Asteptati mereu sa vi se dea, pentru ca si voi dati la randul vostru, impartiti mancare, ajutati saracii. Nu credeti ca ar fi mai bine ca acesti saraci si aceste "daruri" (le-as zice eu, otravite) sa nu mai existe? Nu credeti ca, in loc sa fie cineva care sa dea, ar fi mai bine sa putem fiecare sa ne castigam existenta, ba chiar sa traim in prosperitate?

Tinerii aveau nevoie de voi, de experienta voastra, dar voi ati criticat "generatia actuala" si le-ati intors spatele. Experienta voastra, pe care o invocati, ar fi trebuit sa va ofere si cunoasterea realitatii, a faptului ca lumea s-a schimbat, ca ea nu mai este ca pe timpul vostru. Ati ramas in trecut, si ati vrea ca si copiii vostri sa se intoarca in acel trecut, in acea fantasma care nu mai exista si care nu mai poate exista. Aceasta "generatie depravata" are si cateva calitati de care, poate, nu tineti seama: in primul rand, este singura care poate aduce schimbarea, progresul, inovatia. In al doilea rand, aceasta generatie pleaca de undeva de jos, stie care ii sunt limitarile, stie in ce conditii se traieste in Romania si ce perspective sunt, si tocmai de aceea incearca sa se auto-depaseasca. Poate ca nu stiti cate eforturi intelectuale, cata lupta cu sine insusi duce un tanar care traieste in Romania si care vrea sa faca o schimbare. In niciun caz nu asteapta sa i se dea ceva: stie ca nimeni nu mai oferta nimic, decat in interes, dar se pare ca voi, atunci cand mergeti la vot, nu tineti cont de faptul ca promisiunile electorale nu sunt facute decat pentru a va smulge un vot.

Nu ne mai trageti inapoi! Ori veniti cu noi, alaturi de noi, si votati in cunostinta de cauza, si participati la schimbare cu toata experienta voastra, ori NU MAI VOTATI!

Cu pretuire,
Batranul Igor.

 

http://batranul-igor.blogspot.ro

Editat de Davi_
ajunge un singur link in postare.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Tuturor celor interesati si implicati (se stiu ei),

Ne-ati invins. Pentru moment, ne-ati invins. Ati facut din politica un loc al razbunarilor, al spectacolului televizat, al iluziilor servite milioanelor de oameni. Ma adresez voua, celor "din umbra". Sunteti straini de interesele Romaniei, al carei singur interes este dezvoltarea economica si culturala, respectiv cresterea standardului de viata al gradului de satisfactie a cetateanului. Simplu, ca buna-ziua! Nu ne intereseaza ideologiile UE, SUA vs Rusia, Basescu vs Ponta, romani vs unguri, chinezi vs japonezi. Vrem scoli, vrem spitale, vrem locuri de munca, vrem civilizatie. Nu ne intereseaza spectacolul vostru mediatic abject.


I-ati contaminat pe tinerii nostri cu ideologii distructive: anarhismul si ateismul sunt doua dintre ele. Ati reusit sa-i faceti sa nu mai creada in nimic. O simpla masa de manevra, consumatoare de produse si servicii. Si, cel mai grav, o mare piedica in calea afirmarii altor tineri, pentru ca acesti anarhici se pricep sa ocupe posturile cheie si sa se adapteze perfect sistemului vicios care i-a format. Sunteti meschini, mizerabili, si va veti primi plata.

Va cer (de fapt, va rog) ca mai intai de toate sa fiti cinstiti. Si sa aveti idealuri. Si sa nu mai aruncati cu noroi in cei care au idealuri. Nu va mai ascundeti, iesiti la lumina!

Cu drag,
Batranul Igor.


Dragii mei,
 
Conflictul este inerent naturii umane individuale, iar competitia este inerenta naturii relatiilor internationale intre state. Ambele conduc la progres. In plan individual, fireste, nu esti in competitie cu nimeni, ci doar ai conflicte cu tine insuti: descoperi o lipsa, o limitare, un defect, si incerci sa-l remediezi. Toleranta zero. Toleranta doar daca nu-l poti, momentan, remedia. Dar poate o vei face in viitor. Conflict, adica tu cel de maine nu vei mai fi de acord cu tine, cel de azi. Intre state, competitie, deoarece conflictul inseamna razboi, distrugere, lipsa dialogului, neputinta de a convietui. Competitie, mai ales in plan cultural, dar si economic. Cultural, adica spre valori, dar competitia valorilor se refera doar la a crea o valoare mai reprezentativa pentru natiunea de care apartii. Un vas de lut apartinand aborigenilor e atat de valoros pentru cultura lor precum o sculptura din epoca Romei pentru vechii romani sau precum un costum popular al unei tari cu populatie agrara semnificativa in epoca moderna. Calitatea unei valori se refera la gradul ei de sublimare a unei traditii, la gradul de reprezentare a unei culturi. De aceea, un costum popular romanesc este mai valoros decat o statueta cu Dracula, tot romaneasca. In ceea ce priveste competitia economica, datele se schimba, dar nu total. Daca acceptam ca exista sisteme economice diferite, un sistem economic nu se poate compara decat cu un alt sistem economic de aceeasi natura. Dar, de vreme ce economia globala este atat de interconectata, practic nu mai vorbim de comparatii intre sisteme asemanatoare si atat, precum in cazul culturii. Economia globala exista, dar cultura globala, nu. In economie se vadeste adevarata competitie. Exista doua tipuri de competitie in economie: una care se masoara dupa gradul in care o economie asigura bunastarea unei natiuni, si una care masoara gradul in care o economie domina alte economii. Cele doua sunt legate. Pentru a asigura bunastarea unei natiuni, trebuie sa produci mult si sa exporti mult. Marfurile mai tehnologizate sunt mai bune la export decat materiile prime. Intrand intr-o relatie economica cu un alt stat, si care implica pentru tine un schimb favorabil, asta conduce la cresterea bunastarii propriei economii vizavi de gradul de satisfacere a nevoilor natiunii. Am acceptat delimitarea ca o natiune reprezinta poporul guvernat de un stat. In acceptiunea economica, natiunea americana cuprinde toti cetatenii supusi statului american, care se asigura sa le ofere bunastare economica, fie ei americani, englezi, francezi, romani sau portoricani.
 
 
Una din problemele statelor sarace este fiscalitatea. Atunci cand un stat este bogat, o fiscalitate semnificativa permite obtinerea rapida de fonduri necesare investitiilor strategice, fara ca populatia sa resimta o lipsa care ar putea duce la nemultumiri sociale. Cand un stat este sarac, o fiscalitate excesiva conduce la saracie si revolta. Un stat este sarac datorita economiei proaste. Pentru ca economia sa fie puternica, statul sa fie bogat, si fiscalitatea sa poata fi semnificativa fara a saraci natiunea, trebuie ca mai intai fiscalitatea sa se reduca pentru a incuraja investitiile. Investitiile autohtone au prioritate fata de cele straine. Sunt mai multe cai pentru a incuraja investitiile autohtone. Una dintre ele este reducerea fiscalitatii. O a doua este incurajarea unui anume tip de comportament antreprenorial si a unei implicari sociale. Insa un antreprenor nu poate risca decat daca riscul se afla in anumite limite si daca statul nu-i ingreuneaza conditiile acestui risc cu o fiscalitate agresiva. Unul din temeiurile, daca nu cel de baza, al unei economii puternice este respectarea legii si a statului de drept. Daca eu vreau sa obtin in urma unei licitatii materiale de constructie, eu deja risc platind o suma de bani necesara inceperii afacerii. Insa daca licitatia este trucata, si eu nu pot intra pe piata deoarece, fie datorita conditiilor care spun ca licitatia poate fi castigata doar de firmele cu anumita vechime, fie deoarece licitatia este dinainte atribuita unei firme cu care sunt in relatii de favorizare si interes, contrare legii, asadar daca eu nu pot intra pe piata, fireste ca nu pot investi si nu pot asigura locuri de munca, implicit salarii de pe urma taxarii carora sa beneficieze statul. Este mai bine sa inchizi o companie uriasa care are pierderi uriase si sa lasi posibilitatea noilor veniti care pot sa faca aproximativ acelasi tip de lucrari, dar cu mijloace tehnologice si cu un management mai bun, sa intre pe piata, decat sa preiei datoriile firmelor mari si apoi sa acoperi gaura din buget cu o fiscalitate agresiva la adresa intreprinderilor mici si mijlocii.
 
 
Un stat slab isi lasa populatia prada conditiilor de munca si salarizare impuse de companiile straine care sunt purtatoarele intereselor altor state ori grupuri de interese. Un stat slab nu incurajeaza companiile autohtone si nu isi educa cetatenii catre un comportament antreprenorial si catre o educatie economica prin care cetatenii respectivi sa aduca, ulterior, foloase tarii care i-a educat si pregatit. De aceea, unul din pilonii de baza ai oricarei economii este sistemul educational. In mod normal, sistemul educational trebuie adaptat nevoilor de dezvoltare ale natiunii, asigurand o oferta mai bogata pentru absolventii de cicluri educationale in domeniile unde statul considera ca trebuie investit cu prioritate. Trebuie sa existe o stransa corelatie intre ceea ce se invata in scoli si facultati si ceea ce este necesar pentru piata muncii. Desigur, exista intotdeauna un surplus de cunostinte si practici pe care absolventii, mai ales cei exceptionali, trebuie sa il aiba pentru a fi mai mult decat simpli lucratori in sistem, ci pentru a putea, la un moment dat, sa vina cu solutii noi si inovatoare care sa reformeze in mod pozitiv sistemul economic sau ramura economica in care isi desfasoara activitatea. Este de asteptat ca scoala sa ofere tuturor posibilitatea unei meserii, si, in plus, sa ofere celor mai inzestrati posibilitatea de a inova domeniul in care vor profesa. In mod teoretic, orice cetatean trebuie sa aiba posibilitatea unei perfectionari continue, fapt care face din fiecare cetatean un potential inovator, un potential element prin care economia nationala sa capete competitivitate in fata altor economii. Este, de aceea, foarte important ca oamenii care pot produce inovatia sa fie incurajati sa ramana in tara si sa sprijine economia nationala.
 
 
Un stat nu poate functiona doar pe baza impozitelor si taxelor culese din diverse surse, iar politicienii aflati la putere nu se pot multumi doar sa faca un calcul al balantei bugetare pentru a ajunge la concluzia ca economia se afla intr-o situatie buna, satisfacatoare sau de orice alta natura. Un stat puternic si o economie puternica se bazeaza nu doar pe cifre, ci si pe realitatea din viata de zi cu zi, pe balanta existenta intre curentele de opinii din societate, pe productia culturala si stilul de viata al oamenilor si pe elemente mai sensibile precum gradul de solidaritate dintre cetateni, gradul de acceptare a alteritatii, gradul de siguranta pe care il resimt cetatenii si modul in care isi proiecteaza existenta in viitor. Pe termen scurt, calculul unei balante bugetare poate fi folosit drept justificare a unei conduceri politice multumitoare sau chiar bune, insa pe termen lung, acest calcul nu mai este valabil, deoarece realitatea nu poate fi descrisa doar prin ceea ce este calculabil si tangibil.
 
 
Cu drag,
Batranul Igor.
Editat de Davi_
link extern

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Multi tineri sunt deja pe calea asta. Ma uit in jur si vad tineri care muncesc cinstit si isi vad de treaba, cu respect si umanitate.

Dar se pare ca nu e destul. Ce se poate face mai concret, la nivel de strategii?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Politicienii, din punctul de vedere al strategiilor, trebuie sa desemneze acele ramuri ale economiei care sunt strategice pentru dezvoltarea pe termen scurt si mediu a tarii. (pe termen lung, orice ramura economica trebuie luata in calcul). Una din exprimarile acestei alegeri este acel procent din PIB alocat fie invatamantului, fie sanatatii, etc. Dar nu e suficient. Politicienii trebuie sa se asigure ca acesti bani sunt impartiti echitabil (o ramura de o mai mare importanta beneficiaza de o pondere mai mare in PIB, etc.), si, foarte important, ca nu exista "gauri" in economie (adica sectoare care produc pierderi si absorb banii ce puteau fi investiti in alte sectoare; atentie, nu pierderi datorate pietei sau a functionarii si auto-reglarii economiei globale, inflatiei, cresterii pretului petrolului, razboaielor din zona, etc; ci pierderi datorate incompetentei, coruptiei si unui management prost). Din acest punct de vedere (exprimat in paranteza trecuta), oamenii sunt punctul cheie al oricarei politici, iar investitia pe termen mediu si lung presupune investitie in oameni, printr-un: sistem educational complet, capabil sa ofere elevilor si studentilor, dar si adultilor care urmeaza cursuri de perfectionare, sa le ofere acele cunostinte si aptitudini prin care ei sa produca plus-valoare, sa inoveze, sa dezvolte economic tara asta nefericita in care traim cu totii; un sistem de sanatate functional, care sa faca posibil ca viitorii lucratori in economie (adica toti aceia care vor intra pe piata muncii la un moment dat) sa nu fie bolnavi, sa sufere de carente de orice fel, trebuie demarate campanii de educatie sanitara si igiena etc. Si, de asemenea, un sistem economic in care statul sa fie instanta de reglementare, nu de planificare, si cand spun "reglementare" ma refer, in ultima instanta, la asigurarea ca cetatenii platesc o suma de bani la cumpararea unui produs in functie de calitatile reale ale produsului (disparitia "tepelor", intalnite mai ales in domeniul financiar-bancar) si ca, de asemenea, si poate cel mai important, ca salariul sau remuneratia unui individ, tinandu-se cont de munca depusa pentru stat (sau de impozitele colectate de la companii private, daca munca este la privat) coreleaza cu meritele acestuia, cu valoarea muncii depuse.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Poti strange tineri seriosi si inteligenti din toate domeniile, sa faceti niste cercuri de dezbateri, si sa va faceti un partid mai incolo. Astfel tinerii acestia nu vor mai fi absorbiti in structurile partidelor existente, doar pentru ca nu exista alternativa pe piata.

Iar tu iti poti verifica ideile in focul dezbaterii.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×