Jump to content
Forum Roportal
tadayo

Noi si Marea Gaura Neagra

Recommended Posts

"Ar putea fi momentul să spunem „la revedere” teoriei Big Bangului. O echipă de cosmologi speculează că Universul s-a format din resturile ejectate atunci când o stea 4-dimensională s-a prăbuşit într-o gaură neagră. Acest nou scenariu postulat de cercetători ar explica de ce cosmosul pare să fie atât de uniform în toate direcţiile.

Modelul standard Big Bang afirmă că Universul a explodat dintr-un punct infinit de dens, cunoscut sub numele de singularitate. Totuşi, nimeni nu ştie ce ar fi provocat această explozie: legile cunoscute ale fizicii nu ne pot spune ce s-a întâmplat în acel moment.

„Din punctul de vedere al cunoştinţelor actuale din fizică, puteau să zboare şi dragoni din singularitate”, comentează Niayesh Afshordi, astrofizician la Perimeter Institute for Theoretical Physicsdin Waterloo, Canada.

În modelul actual este greu de explicat cum un Big Bang violent a reuşit să lase în urma sa un Univers care are o temperatură aproape totalmente uniformă, pentru că nu pare să fi trecut suficient timp de la „naşterea cosmosului” pentru a putea atinge un punct de echilibru al temperaturii.

Pentru majoritatea cosmologilor, cea mai plauzibilă explicaţie pentru această uniformitate ar fi aceea că, după începutul timpului, o formă necunoscută de energie a făcut Universul tânăr să se „umfle” cu o viteză mai mare decât viteza luminii. În acest mod, o bucată mică cu aproximativ aceeaşi temperatură s-ar fi întins, devenind cosmosul vast pe care îl vedem astăzi. Totuşi, Ashfordi subliniază că „Big Bang-ul a fost atât de haotic încât nu este clar unde ar fi putut fi întâlnită o bucată mică şi omogenă care să permită debutul procesului inflaţiei”.

Într-o nouă cercetare publicată pe arXiv, Ashfordi şi colegii săi studiază o propunere făcută în 2000 de o echipă în care se găsea şi Gia Dvali, un fizician ce lucrează astăzi la Universitatea Ludwig Maximilians din Munchen, Germania. În propunerea din 2000, Universul nostru tridimensional (3D) este o membrană care pluteşte printr-un „univers vrac” care are patru dimensiuni spaţiale.

Cercetătorii conduşi de Ashfordi au realizat că, în cazul în care universul vrac ar conţine propriile sale stele 4D (patru-dimensionale), unele ar putea colapsa, formând găuri negre 4D la fel ca stelele masive din Universul nostru: explodând ca supernove, aruncând cu forţă straturile exterioare, iar straturile interioare colapsând într-o gaură neagră.

În Universul nostru, o gaură neagră este mărginită de o suprafaţă sferică numită „orizont de evenimente”. Dacă în spaţiul obişnuit tridimensional este nevoie de un obiect bi-dimensional (o suprafaţă) pentru a crea o „graniţă” în gaura neagră, în „universul vrac” orizontul de evenimente al unei găuri negre 4D ar fi un obiect 3D - o formă ce poartă numele de hipersferă. Când cercetătorii conduşi de Ashfordi au modelat moartea unei stele 4D, ei au descoperit că materialul ejectat ar forma o membrană 3D care înconjoară orizontul de evenimente 3D şi care se extinde încet.

Autorii postulează că universul 3D în care trăim ar putea fi exact o astfel de membrană — şi că noi detectăm dezvoltarea membranei ca fiind expansiunea cosmică. „Astronomii au măsurat acea expansiune şi au extrapolat din ea că Universul a început cu un Big Bang — dar asta e doar un miraj”, afirmă Afshordi.

Modelul conceput de Afshordi explică în mod natural uniformitatea Universului nostru. Deoarece universul vrac 4D ar fi putut avea în trecut o perioadă infinită de timp, ar fi fost suficient timp ca diferite părţi ale universului 4D să atingă un punct de echilibru, acesta fiind moştenit de universul nostru 3D."

gaura-neagra.jpg

http://www.descopera.ro/dnews/11333726-adio-big-bang-oamenii-de-stiinta-au-o-noua-teorie-extraordinara-despre-cum-a-aparut-universul

Cum va simtiti stiind ca s-ar putea sa traiti intr-o gaura neagra? Vi se pare ca spatiul incepe sa devina mai stramt?
De aceea e mereu miezul noptii in cosmos, cum spune Stephen King, pentru ca acolo e o gaura neagra de fapt?

Barbatii au fost ironizati ca sunt obsedati de gauri negre si vor sa se reintoarca in ele, dar nu este o consecinta a faptului ca tot universul ar putea fi o gaura neagra?

Pana la urma si femeile traiesc in asa ceva.

Daca Dumnezeu exista in universul cu 4 dimensiuni, poate el sa intre in gaura neagra pentru a ne cauta sau nu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Las-o naibii cu gaurile negre.

Pai spui ca nu ar exista si apoi ca traim in ele.

Insasi caracteristicile unei gauri negre, arata ca nu au cum sa existe.

Un univers vid e de fapt cu densitate infinita?

O aberatie de gindire.

Cei care au generat gindirea cu singularitatea erau tare singuri.


Gaurile negre nu exista, din chiar imposibilitatea existentei lor reiesite din aberatia atit a aparitiei, cit si conditiile lor de existenta.

O stea colapseaza la o densitate infinita din ceva finit.

Are densitate infinita si spatiu zero ocupat.

Nu lasa nimic sa iasa din ea si atrage totul din jur.

O teorie eberanta.

Reiesita din dualitatea materie energie care nu exista.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Acum 8 minute, The Unknown a spus:

Asta-i o poza foarte reusita ...

sigur este facuta cu Canon.:smile: ah, pe un monitor care simuleaza o gaura neagra.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sint atatea articole serioase in ziare si la TV ca nu mai suport nimic, ceva amuzant de ce n-ar fi bine venit?   Parca virusul este adevarat???   O sa rada politicienii de noi ca le-am crezut cum ne duc de nas sa fie voturi pentru ei.  Sincer n-as fi imaginat ca se ajunge pana aici cu mizeria umana.   Sper ca n-au pretentii si la respect ca nu vor fi considerati mai mult de ZERO!!!

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×