Sari la conținut
Forum Roportal
Tzepesh

Situatie case la calcan

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Buna ziua,

Am achizitionat acum 3 ani o casa ce se afla lipita de casa vecinului (calcan). Recent am renovat mansarda folosind vechea structura si inaltandu-ma cu inca 1m. Dupa terminarea lucrarii vecinul imi spune ca vrea sa-mi mut toata structura mea de lemn de pe partea cu el la 10 cm de peretele lui. Precizez ca etajul 1 si parterul sunt deja lipite de constructia lui si vechea structura de lemn a fostei mansarde este aceeasi. Deci cu alte cuvinte aceleasi conditii ca acum 15 ani cand a fost construita prima data cladirea.

Vreau sa va intreb ce spune legislatia in aceasta privinta? Mai este valabila o astfel de cerinta dupa atatia ani de la construire ? Inainte totul s-a facut la buna intelegere cu fostul prorprietar fara nici un act. Vreau sa intreb daca vecinul are vreun drept legal dupa atata timp sa ceara ceva ce ar fi trebuit sa specifice cu 15 ani in urma. Poate sa ma oblige sa mut toata structura cu 10cm de el? Conform carei legi apropo?

Va multumesc!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

presupun ca ai achizitionat constructia cu acte in regula , aici ma refer la autorizatia de constructie a cladirii .

 

acum , daca in momentul in care te-ai gandit sa modifici configuratia cladirii prin mansardare si prin ridicarea cu inca 1 metru ai cerut de la primarie autorizatie de extindere/renovare sau autorizatie de constructie !!!

 

daca primaria ti-a eliberat aceste documente nimeni nu are sa comenteze nimic si chiar daca comenteaza nu are castig de cauza , iar daca nu ai aceste acte sa fi sigur ca daca vecinul vrea sa te atraga in instanta te va atrage fara probleme .

 

in construirea sau amenajarea unei cladiri nu merge cu " la mica intelegere " ci actele vorbesc , adica autorizatii.

 

succes in intelegerea cu vecinul tau .

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Daca imobilul a fost construit la calcan, si modificarile pot fi facute tot la calcan. O regula cu 10cm nu exista nicaieri in legislatie. Daca nu ai autorizatie de costructie la calcan, regula este sa ai distanta fata de limita proprietatii de 90cm la peretii fara geamuri sau 2m la peretii cu geamuri.

Evident,, daca nu vrei sa ai probleme, va trebui sa iti iei autorizatie de constructie pentru modificarile pe care le-ai facut. Altfel amenzile sunt astronomice.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc pentru raspunsuri!

 

Am intrebat si eu un jurist specializat pe legislatia in constructii si exact acelasi lucru mi-a spus, nu are cum sa aiba castig de cauza asa ca sa stau linistit si sa ma dea in judecata daca vrea... In acte scrie ca imobilul a fost construit la calcan pentru ca, ce sa vedeti, vecinul acesta a facut primul constructia lata cat tot terenul de aceea pe fostul proprietar de la care am cumparat si pe cel de langa vecinul acesta, primaria i-a obligat sa construiasca la calcan lipit de casa lui caci era imposibil sa se mai lase distanta aceea obligatorie intre case.

 

Cat despre vecin, e tardiva o intelegere din moment ce omul viseaza ca spatiul aerian este al lui, citez: "pana la Dumnezeu" si prin urmare nu ma lasa nici macar sa fac reperatii la casa mea caci ar trebui sa levitez desaupra acoperisului lui. Apropo ce trebuie sa fac sa-mi pot repara casa daca el nu ma lasa sa pun nici tabla, smoala etc. intre case ? Cand am vrut ultima oara sa pun tabla intre case mi-a taiat-o spunand ca nu are voie sa se aseze nimic pe casa lui..

Editat de Tzepesh

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×