Sari la conținut
Forum Roportal
kronpress

Primul organism viu semi-sintetic din lume, creat de cercetătorii americani

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Primul organism viu semi-sintetic din lume, care lărgeşte astfel spectrul vieţuitoarelor din natură, a fost creat recent de oamenii de ştiinţă americani, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Nature.

 

post-405102-0-33847200-1399641535_thumb.jpg

 

Informaţia genetică a tuturor organismelor vii este scrisă în ADN-ul lor sub forma unui lanţ de patru molecule de bază – sau “litere” -, ce constituie alfabetul vieţii: adenină (A), timină (T), guanină (G) şi citozină ©. În structura de elice dublă a ADN-ului, descoperită în urmă cu 60 de ani de James D. Watson şi Francis Crick, aceste litere sunt organizate în două perechi de baze: A-T şi C-G.

Ideea de a îmbogăţi acest alfabet al vieţii cu perechi de baze care nu există în natură nu este una nouă.

Cercetătorii conduşi de Floyd Romesberg de la Intitutul Scripps din La Jolla, Statele Unite, care lucrează la acest proiect de la sfârşitul anilor ’90, au descris miercuri în studiul publicat în revista Nature primul exemplu de organism viu semi-sintetic, capabil să găzduiască în ADN-ul său o pereche de baze artificială.

“Doar două perechi de baze ale ADN-ului, A-T şi C-G, codează toată diversitatea vieţii de pe Terra. Ceea ce am făcut noi, un organism ce conţine de o manieră stabilă aceste două perechi de baze, plus o a treia pereche, nu există în stare naturală”, a explicat coordonatorul studiului.

Cercetătorii au dezvoltat mai întâi o nouă pereche de baze, pe baza a două molecule denumite d5SICSTP şi dNaMT. Ei au sintetizat apoi un fragment de ADN circular, o plasmidă, conţinând cele trei perechi de baze, şi l-au inserat în celulele unei bacterii Escherichia coli.

Spre marea lor surpriză, cercetătorii au constatat că aceste celule de E. coli pot să multiplice în mod corect ADN-ul semi-sintetic astfel creat. Ei au trebuit totuşi să le dea o mână de ajutor, găsind un “transportor” – furnizat de o specie de microalge – pentru a importa artificial noile blocuri de construcţie moleculară în interiorul celulelor.

Această limită ar trebui să îi liniştească pe scepticii care se tem de emergenţa necontrolată a unor noi forme de viaţă, spun savanţii americani. Transportorul acţionează într-adevăr ca un întrerupător: fără el, noile baze dispar din genomul celulei.

“Tentativele de a extinde alfabetul genetic pun sub semnul întrebării, de o manieră curajoasă, ideea naturii universale a ADN-ului şi se expun potenţial în faţa criticilor despre înţelepciunea unui astfel de demers”, au declarat Ross Thyer şi Jared Ellefson, cercetători la Universitatea Texas, într-un editorial publicat tot în revista Nature.

Biologia sintetică ar putea avea numeroase aplicaţii interesante, potrivit oamenilor de ştiinţă, precum producţia de noi medicamente şi inventarea unor noi forme de nanotehnologii.

 

EDIT

Editat de Blues
Scos reclama.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Capacitatea de a cunoaste ne ofera la pachet un inger sintetizat dintr-un drac, sau un drac sintetizat dintr-un inger (figuri de stil desigur).

 

O sa?

Ha! pai la mine in familie toti adultii au si dinti sintetici, unul are si un cristalin si altul va avea o articulatie a piciorului, asta ca sanu mai vorbim despre cele pe care le ingeram.

Editat de povestea vorbei
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Ha! pai la mine in familie toti adultii au si dinti sintetici, unul are si un cristalin si altul va avea o articulatie a piciorului, asta ca sanu mai vorbim despre cele pe care le ingeram.

 

Si uite asa va apare omul de tip nou, un soi de cyber-om.

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

E doar o problema de timp

 

da, o problema de timp si BANI

 

sunt atatia oameni care stau pe listele de asteptare de organe pentru ca multi sunt atat de ignoranti/egoisti si nu se gandesc sa doneze organe dupa moarte. ca atare e nevoie de cyber organs, no wonder! ne trec fiorii cu gandul ca s-a 'ajuns aici, robotii preiau lumea', dar cati dintre cei 'speriati' au card de donator de organe? dureaza 10 min sa iti faci un asemenea card, info e free in farmacii, se gaseste online formularul, iti este explicat foarte clar ce implica procesul .

 

nu vad decat partea pozitiva ca s-a ajuns sa se foloseasca organe artificiale si ca se salveaza vieti. Unde e limita? nimeni nu stie, unde e etic sa ne oprim? nici asta nu se stie, nu e etic ca unul cu bani sa isi permita o inima de plastic, iar unul sarac sa moara. Dar deja suntem acolo, nu? saracul moare de foame, bogatul arunca mancarea.

 

ne e frica de ce anume, ca o sa ia robotii locul oamenilor si ca o sa se duca dreaq specia umana? so what? cate specii nu a extirpat omul? what goes around, comes around...

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Chestia asta cu omul nou, care va stapani viitorul, a fost profetita de foarte mult timp si multi dictatori ai lumii au visat ca sunt pionierii din viitor. Hitler cu arienii sai, Ceausescu cu omul nou multilateral dezvoltat pe post de sclav bun la toate... Pana la urma se pare ca omul nou nici nu va mai fi macar om, ci un produs tehnologic...

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×