Sari la conținut
Forum Roportal
Stu'

Include ura fata de o persoana si frica fata de aceasta?

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Nu o bag la psihologie, desi unii poate vor considera ca ar trebui.

 

Poti sa urasti o persoana, daca nu iti e frica de ea?

Adica, ura include automat si frica fata de acea persoana sau in sens larg - angoasa fata de o cauza provocata de amintirea/prezenta acelei persoane in mintea ta?

 

In alta ordine de idei, mai poti uri atunci cand te-ai vindecat? Sau tocmai faptul ca simti ura in suflet reprezinta un semnal ca nu te-ai vindecat, decat aparent?

 

 

Hai, ca eu o dezbat cu niste prieteni de zile intregi si nu ajungem la un numitor comun..nu ca asta ar fi scopul, dar e o tematica interesanta pe care nu am mai intalnit-o pana acum sub forma asta.

Editat de stupid_me
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Eu displac total cateva persoane, dar nu imi este teama de ele. Nu imi plac pur si simplu, ma dezgusta, plictisesc, se cred centrul universului, nu exista decat ei/ele si nimic nu are sens in afara de persoana lor. Oamenii astia nu mi-au placut niciodata si mi-au produs f repede un sentiment de ura, insa nu de frica.

Editat de Ampera
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Da, discutia e interesanta.

 

Tu, stupid me, probabil ca pornesti de la ideea ca omul e funciarmente bun, si ca il strica mass media, societatea care il invata sa urasca, sa fie competitiv, sa aiba mentalitatea ca poate obtine ceva doar daca il smulge de la altul.

 

Daca pornesti asa, atunci vei crede ca iubirea este o forta universala, ca starea primara a omului este bunatatea, ca ura si lupta sunt accidente, urmari ale traumei, si ca odata vindecata trauma dispare frica, deci ar trebui sa dispara si ura, si sa revina bunatatea si iubirea frateasca.

 

Cine vedea asa? Rousseau si cei care promovau mitul salbaticului bun prin perioada enciclopedistilor francezi si iluminism. Oamenii buni de genul Tolstoi, Gandhi.

Crestinii, cu valorile lor etice axate pe iertare si iubire.

New age-rii de azi, care au cam aceleasi principii.

Terapeutii si vindecatorii si medicii cu vocatie, cei din domeniul stiintelor ce vor sa ajute omul.

 

Cealalta viziune majora e diferita.

Homo homini lupus. Razboiul tuturor contra tuturor.

Evolutionismul care postuleaza ca omul s-a desprins dintr-o specie de maimuta agresiva, altfel nu ar fi reusit sa isi elimine concurenta si sa se raspandeasca in toata lumea in pofida pradatorilor mult mai feroci decat el. Pentru a face fata unei lumi ostile, aceasta specie a trebuit sa aiba multa agresivitate.

 

Asadar, natura omului ar fi de fapt lupta, ura, invidia, rautatea, agresivitatea, concurenta, ambitia, teritorialitatea. In aceasta perspectiva, iubirea si bunatatea, altruismul si fraternitatea pot fi cumva intelese ca adaptari ulterioare care au marit sansele indivizilor pentru ca au adus coeziune si intrajutorare in comunitati, insa ele au fost grefata pe fondul agresivitatii.

Si azi altruismul e greu de inteles in aceasta viziune, cum de a fost posibil sa apara sacrificiul de sine crestin, sau chiar pasarile ce se sacrifica pentru a salva stolul cand vin pradatorii. O explicatie ar fi ca totusi acei indivizi impartasesc o mare parte din fondul genelor cu rudele lor din comunitatea pe care o avertizeaza de pradatori cu pretul vietii lor. Deci pentru specie nu e asa grav ca pier unii indivizi, comunitatea sa mearga inainte. Insa fondul tot de agresivitate, resentiment, invidie si competitie ramane, cu toata spoiala de intrajutorare.

Daca majoritatea sunt egoisti, atunci si intrajutorarea de multe ori e tot egoism mascat, egoism cu avantajari reciproce, nu pur altruism, care e extrem de rar.

 

In aceasta ultima viziune, la unii oameni ura nu dispare daca a disparut frica, pentru ca in acestia ura este puternica, este o forta vitala, este felul in care sunt ei structurati.

 

In schimb ura ar putea disparea daca a disparut frica si resentimentul prin iertare, insa aceasta numai la putinii oameni buni si altruisti (care sunt o raritate in peisajul celor egoisti majoritari), adica acei oameni care au ca structura de baza altruismul, pentru ca asa s-au nascut, intamplator, in peisajul complex al distributiei genelor in fondul genetic.

  • Upvote 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Poti sa urasti o persoana, daca nu iti e frica de ea?

 

Da.

 

ura include automat si frica fata de acea persoana ?

 

 

Nu.

  • Upvote 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Poti sa urasti o persoana, daca nu iti e frica de ea?

 

Nu cred ca exista vreo legatura intre ura, ca sentiment considerat negativ si frica, deoarece tot la fel cum urasti o persoana poti urî si un lucru, in raport cu care nu se poate pune problema de a simti frica.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Hmmmm

Un om nu da semne de slabiciune/ afect in fata urii atunci cand uraste? Este ura un semn de forta generatoare, cum probabil tinde sa creada Tadaya?

Ne place de noi sau ne simtim confortabil cand proiectam gandul de ura asupra altor oameni? E natural sa urasti? Daca da, cand si cat? Unde e granita intre dezgust, ura si frustrare?

 

Ce e interesant e faptul ca teama justificata e recunoscuta mai usor decat teama nejustificata. E atestat psihologic asta. Ne temem sa cautam prea adanc cauza in noi, dar teama nejustificata are la baza cele mai adanci cauze.

 

Dupa cum am spus, am dezbatut problema cu mai multi prieteni si am sa incerc sa expun punctele lor de vedere in seara asta.

Eu nu am inca unul prea bine conturat.

Editat de stupid_me

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

E natural sa urasti?

 

Da, natura umana este dotata cu acest sentiment.

 

Daca da, cand si cat?

Atunci cand sunt indeplinite conditiile aparitiei acestui sentiment, iar intensitatea sa depinde atat de motive cat si de capacitatea de a urî a fiecaruia.

Unde e granita intre dezgust, ura si frustrare?

Granita e in mintea fiecaruia dintre noi si depinde de sensibilitatea fiecaruia.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Exista oameni care urasc la rece. Ostilitate. Si daca ii calci pe coada vor scoate flacari pe ochi

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×