Sari la conținut
Forum Roportal
tadayo

Filme de arta din tari exotice (dar nu Hollywood)

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Din an in an ajung la intoxicatie de filme americane, si acum trec printr-o astfel de criza. Zilnic, pana la obsesie, pe toate posturile TV, pe toate salile de cinema, 99% din filme provin din SUA. Wtf? Traim in SUA, sau ce? Suntem al 52 stat american?

 

Ajung deseori sa urasc accentul lor nazal, ticurile faciale, cliseele verbale, faptul ca au nenorocit british english, eroismul lor patriotard, remake-urile mai proaste ca originalele, faptul ca iau filme din alte tari si le refac numai ca sa nu le dea in limba originala, prequel-urile si sequel-urile fara imaginatie, faptul ca iau carti bune (gen Philip K. Dick) si le macelaresc in scripturi ce pierd esenta cartii, faptul ca busesc logica prin gandire slaba/infantila, faptul ca Oscarurile au decazut groaznic, ca sunt in pana de idei si isi reiau temele la infinit, faptul ca regizorii lor fura idei din filme straine si numesc asta "omagiu" nu plagiat, (cum e Tarantino), comercialismul, propaganda, tendinta spre psihopatia cea mai josnica, etc.

 

Am ajuns sa ma uit la filme americane doar daca e un film de arta, indie sau unul iesit din tipare, gen Gummo.

 

Vreau sa vad si filme din Liban, Nepal, Chile, Argentina, Brazilia, Coreea, Japonia, China, Canada, Rusia, Tadjikistan, Norvegia, Iran, Mongolia, Olanda, Australia, India, Danemarca, Suedia, Germania, Italia, Franta, Spania, Grecia, Turcia, sau ce tari mai fac filme (ca in Africa nu au putere financiara).

 

Francezii au Arte, si acolo ponderea filmelor din diverse tari e destul de echilibrata. Romanii n-au auzit decat de Hollywood. Oare se dau la kil filmele vechi americane in tari satelit ca Romania, doar ca sa ne impregneze de cultura lor?

Hollywoodul scoate 4000 de filme pe an, si trebuie sa le bage pe gat cuiva?

In Franta exista o lege care cere televiziunilor sa dea un procentaj mare de filme frantuzesti, ca sa nu-si piarda identitatea in fata acestei invazii culturale. Romanii n-au auzit de asa ceva.

 

De ce in filmele americane nu se prezinta aproape niciodata cultura amerindienilor, sau cultura Cajun din SUA, care sunt descendentii acadienilor de limba franceza?

 

Va invit sa postati aici filme din tari exotice care v-au impresionat cat de cat.

Filme americane se accepta doar daca prezinta o tara neamericana, sau o cultura americana de alta limba decat engleza, cum ar fi Cajun.

 

 

Incep eu:

 

Turtles can fly 2004

www.imdb.com/title/tt0424227/

 

Film iranian, situat in Irak, despre viata unor copii dintr-un sat la granita dintre Irak si Turcia, unii dintre ei avand membrele amputate de la explozia unor mine antipersonal.

 

My little bride 2004

www.imdb.com/title/tt0395140/

O comedie coreeana draguta, cu o casatorie aranjata intre un dandy si o pustoaica de 15 ani, care invata sa-si exploreze ceea ce simt prin conflicte amuzante

 

Eat drink man woman 1994

Regizorul Ang Lee (Viata lui Pi, Crouching Tiger) prezinta viata unei familii de crestini chinezi, cu trei fete si problemele lor, cu multa finete si intelegere. Filmul este un deliciu vizual pentru ca prezinta bogatiile culinare chinezesti.

 

The flowers of war 2011

www.imdb.com/title/tt1410063/

Christian Bale joaca rolul unui fals preot ce adaposteste niste fetite chineze si niste prostituate intr-o catedrala din Nanking, in timp ce orasul e cucerit de japonezi. Drama de razboi emotionanta.

 

The way back 2010

Regizorul Peter Weir (Good will hunting) istoriseste epopeea inspirata din fapte reale a unor polonezi ce evadeaza dintr-un lagar siberian, strabatand 6000 de kilometri prin Mongolia, Tibet si India, intr-un mars ce arata capacitatile umane de anduranta si curaj. Touchant.

 

E randul vostru. :)

  • Upvote 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

- film canadian regizat și scris de Deepa Mehta.

O tanara mireasa a pleca din Ludhiana, Punjab India, spre Brampton, Ontario, unde soțul ei și familia lui foarte tradiționala si abuziva așteaptă sosirea ei. Dar curand optimismul ei se transforma in izolare si suferinta.



- film canadian regizat de Deepa Mehta.

Filmul este un introspect întunecat care trateaza subiectul văduvelor din mediul rural din India în 1940 și se referă la subiecte controversate, cum ar fi misoginismul și ostracizarea.



- film britanic regizat de Jag Mundhra.

Filmul este bazat vag pe povestea adevărată a unei sotii, Kiranjit Ahluwalia, din Southall UK, care si-a ucis soțul abuziv dandu-i foc in timp ce acesta dormea.



- filmul este o drama politica bazata pe romanul cu acelasi nume, Fundamentalistul Reticent de Mohsin Hamid si regizat de Mira Nair. Un film post-9/11, un film despre impactul pe care atacurile Al Qaida le-a avut asupra personajului principal și reacția americanior la adresa lui si a celor ca el dpdv al religiei si a nationalitatii.



- film indian (nu de Bollywood) comedie-drama, scris si regizat de Gauri Shinde.

Narativa filmului se învârte în jurul unei gospodine care se inscrie la un curs de limbă engleză pentru a opri batjocura la care este supusa de catre soțul și fiica ei, din cauza lipsei ei de cunostinte in materie de engleză.


Lajja (sau Shame - 2001)

- film indian regizat de Rajkumar Santoshi.

Filmul se bazează pe situația femeilor în India si satirizeaza responsabilitatea plasata pe umerii lor in societate, in ceea ce priveste onoarea familiei din care fac parte, cat si restrictiile sociale cu care ele se confrunta.

Editat de Naeema
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

El arte de morir- Madrid, 2000

 

Absolut fantastic.

 

Nu e exotic, dar in rest e ontopic.

Editat de Aseneth
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

 

 

Guzaarish (2010)

Despre un fost magician care in urma unui accident a ajuns complet paralizat si se lupta cu sistemul legal pentru a obtine permisiunea de a-si curma viata. Excelent film.

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Sotia numarul 13 - Wife Number 13 (1962) - "Al zouga talattashar" (original title) - cu  Rushdy Abaza,  Shadia, Abdel Moneim 

 

 

 

 

Acest film si cel cu Raj Kapoor au rulat in cinematografele din Romania, au facut mare audienta ca erau extra super exotice la inceputul anilor '60.

 

Doar randunicii si berzele se duceau in emigrare pentru iarna in Egipt, nimeni n-a mai fost pe acolo, iar India era undeva de neajuns pe orizont.

 

Bunica mea adora filmele indiene, Mama India era topul filmelor ce a vazut in viata ei, a murit in Aprilie 1978 la aproape de 100 de ani. 

Editat de The Unknown
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Orez amar 1949 - film italian cu Vittorio Gassman, Doris Dowling, Raf Vallone si Silvana Mangano in roluri principale ... pe vremuri a fost un film foarte tare si doar pentru o audienta matura de peste 18 sau 21 de ani.

Editat de The Unknown
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×