Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
S-Sebi

Planete mari cu gravitatie mica

Recommended Posts

Buna.Ma intrebam daca poate cineva sa ma lamureasca in legatura cu o intrebare.Am citit de curand ca planetele cu 50% mai mari decat Terra au sanse mari sa se transforme in gigante gazoase datorita gravitatiei proprii si este putin probabil sa sustina viata.Sunt curios daca se poate reduce acceleratia gravitationala prin marirea vitezei de rotatie in jurul propriei axe.Astfel s-ar opune o forta centrifuga mai puternica si ar scadea forta rezultanta dintre cele doua.Totusi ceea ce nu stiu este daca o viteza foarte mare de rotatie ar afecta sau nu clima planetei prin crearea unor vanturi foarte puternice sau in vreun alt fel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

totusi,si Pamantul are o viteza la ecuator de 465 m/s.Daca e uniforma nu se stabilizeaza curentii atmosferici?Adica,noi nu avem vanturi de aceasta valoare sau apropiate.Atmosfera e si ea angrenata in miscarea de rotatie.Dupa incetarea miscarii accelerate,presupunand ca putem mari viteza de rotatie,nu ar reveni in timp la o stare normala atmosferica?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ar face chinezii bocanci de plumb anti-vant pentru toata omenirea, si ar fi ok. Insa ar fi greu sa discutam in vacarmul ala.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am citit de curand ca planetele cu 50% mai mari decat Terra au sanse mari sa se transforme in gigante gazoase datorita gravitatiei proprii si este putin probabil sa sustina viata.

Gazele din care sunt formate aceste planete se menţin tocmai datorită gravitaţiei mari. La o valoare g asemănătoare Terrei, hidrogenul şi heliul se pierd în spaţiu.

Edited by Marinel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Totusi ceea ce nu stiu este daca o viteza foarte mare de rotatie ar afecta sau nu clima planetei prin crearea unor vanturi foarte puternice sau in vreun alt fel.

 

Vantul nu ia nastere din cauza vitezei de rotatie a planetei, ci datorita diferentei de presiune, in general datorata unei diferente de temperatura.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×