Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
Moftangiu

Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Rate this topic

Recommended Posts

Astazi am dat peste cel ma bun material de media din ultimii 50 de ani!

Articolul
Preşedintele Clubului de la Roma, pe Europa
Dr. Călin Georgescu: "În ultimii 25 de ani, sufletul românesc a fost trecut prin sabie"
din Cotidianul are dimensiune mare dar merita sacrificat timp pentru a-l parcurge, pentru ca este cea mai buna analiza facuta de un om care cu asta se ocupa la Clubul de la Roma.
Clubul de la Roma studiaza evolutile globale si face rapoarte cu sugestii privind strategiile viitoare. Din pacate sugestile lor sunt ignorate de interesele investitorilor, motiv pentru care se ajunge la crize economice globale.

(Fragmente)

Dr. Călin Georgescu este unul dintre cei mai importanţi experţi români în dezvoltare, şi anume în dezvoltarea durabilă. Între 1997 şi 2013 a fost director executiv al Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă din România, iar din anul 2013 este preşedintele Clubului de la Roma (Centrul European de Cercetare din Viena, Austria). Clubul de la Roma este o denumire simbolică pentru o organizaţie al cărei scop este să supună atenţiei întregii lumi diverse aspecte referitoare la viitorul planetei. Acuzat că urmăreşte regionalizarea şi unificarea întregii lumi, în realitate Clubul s-a răzvrătit împotriva „ignoranţei sinucigaşe” a omenirii cu privire la adevărata ei condiţie. Dr. Călin Georgescu, deşi deţine o funcţie internaţională atât de înaltă, nu a uitat că e român, şi încă unul dedicat cauzei naţionale. A elaborat strategia de dezvoltare durabilă a României pe următorii 30 de ani. Strategie din care nu s-a pus în operă nici măcar un paragraf. Nu întâmplător, d-l Georgescu a fost propus, la începutul lui 2012, să-l înlocuiască pe Emil Boc în fruntea guvernului României, dar interese obscure s-au opus. A fost o şansă pierdută de toţi românii. Reproducem, în cele ce urmează, pledoaria de tip clasic, „prin noi înşine”, a domnului Georgescu, pentru schimbarea României.

 

„Acum, în România, omul devine «resursă umană»”

 

Aţi detectat, în scrierile dv., „războiul nevăzut“ din lume şi din România. Cum arată acest război?

 

Criza actuală oferă unei umanităţi îngenuncheate de atâtea rele prilejul de a medita asupra propriei supravieţuiri, pe unica sa planetă. După ce a „îmblânzit“ natura, omul este supus acum manipulărilor de tot felul, spre profitul celor care stau la cârma şi, mai ales, în spatele marilor corporaţii. Nu se poate fura fără a controla mintea victimei. Discutăm azi de un război dus la nivelul minţii. Este purtat de marile corporaţii şi de politica neoliberală care au creat şi menţin în continuare criza. Lăcomia marii finanţe a produs actuala instabilitate economică şi socială. Marile corporaţii nu au nevoie de minţi libere, ci de roboţei care, motivaţi doar de cucerirea unei poziţii în ierarhie şi de avantajele unei vieţi luxoase, se înclină obedient la preceptele „politicilor corecte“. Personal, sfidez corectitudinea politică de toate culorile. Spre exemplu, Nestlé controlează peste 70% din apa îmbuteliată din lume, printre care Périer, San Pelegrino, Vittel. Este o acţiune neoliberală şi postcolonială care atentează la un drept fundamental al omului - accesul primar la apă. Poate fi un drept uman transformat în marfă, cu etichetă şi preţ?! Se pare că da..

 

Aţi identificat „reţeta” şi „cheia” succesului României: micul producător, ţăranul. Pe ce vă bazaţi în acest scenariu?

 

A te baza pe micul producător, pe ţăranul care a dat identitatea românilor, înseamnă să contracarezi asediul corporaţiilor, care îţi dictează ce să mănânci, ce să bei, cu ce să te îmbraci, ba chiar şi cum să gândeşti. Ţăranul îşi organizează singur propria producţie. Te salvezi tu, ca ţară, şi îi mai ajuţi şi pe alţii care vor să o facă şi nu mai au cum. Micul producător contribuie la însănătoşirea României. Graţie lui vom rezolva, în cea mai mare parte, problema şomajului. Toată lumea va avea ceva de făcut. Dacă ştii să faci ceva cu mâna ta, nu depinzi de nimeni, eşti autonom. Acum, românii bat drumurile Occidentului, slugărind prin străini, în loc să muncească şi să prospere în ţara lor. Tot ce ar trebui să facem, ca guvern naţional, ar fi să promovăm micul întreprinzător, breslele şi meseriile larg răspândite, ajutate de o industrie performantă şi nepoluantă. Acţiuni precise, nu bătut apa în piuă pe marginea unor generalităţi. Micul producător ne oferă, prin urmare, definiţia succesului.

..

Ce „definiţie” ne oferă politicienii care au condus ţara în ultimii 25 de ani?

Prădătorii care au condus şi conduc ţara ignoră viitorul şi nu ne pregătesc pentru el; pe ei nu-i interesează decât prezentul, să poată fura acum, când mintea poporului este încă înrobită. Cei ce conduc România sunt făcuţi, nu născuţi. Ei sunt omul nou, creat înainte de ’89. Sunt nişte mutanţi, o altă specie! Din păcate, asistăm la o disoluţie totală a ţării. Iar intelectualii păstrează o tăcere complice. Rar găseşti un intelectual integru. Mare parte dintre cetăţenii României pot fi comparaţi cu robii care servesc unui sistem mafiot. Politicienii, ca şi intelectualii, caută „să vorbească frumos“, ca să nu „deranjeze”, toţi vor să fie politic corecţi. Oameni buni, nu mai priviţi la culoarea cenuşie ca la un simbol al cuminţeniei, este timpul să ne trezim! Totul s-a transformat într-un imens crematoriu unde sunt incinerate libertatea şi viitorul neamului românesc. Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

..

Dar „Ion” şi „Gheorghe” sunt ignoraţi, statul român ascultă de alte „glasuri”... Care este contextul internaţional în care România ar putea să-şi folosească atuurile proprii, naturale?

Se recunoaşte la nivel european că toate modelele de până acum au erodat capitalul natural. Singura soluţie este dezvoltarea durabilă sau, mai corect spus, sustenabilă, pentru că vorbim de obiective pe termen lung. Dezvoltarea nu trebuie să se facă prin epuizarea resurselor, ci la niveluri şi în ritmuri care să permită regenerarea acestora. Criza actuală este o criză de sistem, ea va continua mult timp de acum înainte, până la schimbarea profundă a paradigmei economice mondiale. Consumul de resurse este problema pe termen scurt şi lung a omenirii. Mare parte a ecosistemelor planetei sunt distruse. Unul din trei alimente pe care le avem pe masă se datorează contribuţiei albinelor. Dispariţia acestor mici vietăţi poate duce la stingerea vieţii. Polenizarea artificială se practică deja în China, prima ţară unde aceste insecte excepţionale aproape că au dispărut.

...

Românii din Pungeşti şi din alte localităţi se luptă cu una sau mai multe corporaţii. Acolo s-a ajuns deja la dictatură. Ce rol joacă politicul în acest context?

 

Corporaţiile dictează la ora actuală politicului în cea mai mare parte a lumii. Urmărind doar propriul profit, ele ascund realitatea, subminând viitorul generaţiilor tinere şi privând naţiunile de lideri autentici şi de patrioţi. 200 de multinaţionale sunt mai puternice decât 150 de state la un loc! Domeniul economic este condus de FMI, Banca Mondială şi Organizaţia Mondială a Comerţului. Troica aceasta a dus la prăbuşirea economică şi la dezastru ecologic în multe locuri din lume. În loc de politici economice serioase, românilor li se oferă pâine şi circ: să cumperi marfa altora şi să crezi că trăieşti bine. Aceasta, pe un fond de sărăcie şi decădere morală fără precedent.

....

....

Vorbiţi, alături de mulţi alţi futurologi, de marea criză alimentară şi a apei. Dar Chevron forează pentru gaze de şist în Dobrogea, unde există un fluviu subteran de apă dulce, cât Dunărea. Nu va fi pusă această resursă în pericol?

 

Criza apei şi a hranei, din zona anilor 2020, va fi mult mai serioasă şi mai devastatoare decât criza economico-financiară de acum. Suntem pregătiţi să o întâmpinăm? Aceasta este întrebarea. Aurul României nu este cel mineral, îngropat sub munte, ci stratul subţire de sol fertil, la care se adaugă apa şi condiţiile geomorfologice excepţionale ale ţării noastre. Politic vorbind, e nevoie să ştii să cânţi la orgă, adică pe mai multe claviaturi simultan, ca să poţi conduce o ţară. Pentru că o decizie greşită se poate răsfrânge negativ în alte locuri. Prevenţia, anticiparea ne stau la îndemână. Cunosc resursa uriaşă de apă din Dobrogea. Sigur că poate să fie afectată, şi încă grav, dacă se permite această afacere a Chevron, extrem de nocivă, adevărat atentat la adresa vieţii. Este un exemplu tipic de acţiune de-a dreptul criminală a unei corporaţii.

...

..etc..

Edited by Moftangiu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dar ne-au somat ca o sa fie niste tepe in Piata Victorie!

Ce credea-i ca-s pentru ei?

 

Articolul la care am dat link-ul este o selectie dintr-o prelegere (video de o ora) pe care o gasiti pe gandeste.org

http://gandeste.org/general/dr-calin-georgescu-micul-producator-succesul-economiei-acestei-tari/35126.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am citit ce-ai postat - articolul ala lung, desi imi vine sa arunc televizorul si computerul pe fereastra. Mi-a atras atentia faptul ca razboiul se transforma intr-unul al mintii. Corect, din punctul meu de vedere. Este rau, pt. ca multi sunt atat de epuizati, incat nu mai au resurse psihice sa citeasca materiale foarte serioase. Este bine, pt. ca nu mai e nevoie sa iesim cu furcile si topoarele, ca sa ne faca ciulama pe strazi.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Suntem mai departe de rusi decat ucrainenii si rusii ne-au cedat fara rezistenta UE, asa ca nu cred ca ne vor face "ciulama", pentru ca le este frica de reactia cetatenilor din UE.

 

Cand au fost diversiunile din Bucuresti, cu cei care incendiau, imediat au venit oficialii occcidentali si l-au potolit pe Basescu.

La putin timp a cazut guvernul si apoi puterea a basculat spre opozitie.

Crezi ca a facut-o Basescu de democrat ce este? Nu a avut alta varianta.

Ar fi repetat mineriada cu alte forte, dar i s-au aratat consecintele.

 

 

.

Edited by Moftangiu
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da-mi voie sa iti spun cu tot regretul ca Dr..Georgescu debiteaza numai aberatii.

Daca el spune ca micii producatori vor salva Romania, e bine ca l-au schimbat din functia care o avea.

Si daca astea sunt strategiile lui de dezvoltare durabila, pe romani ia luat dracu de pe acum.

 

Este ca si cum ai pleca la un razboi super tehnologizat, sa te bati cu arcul si sagetiile.

Orice elev de clasa a 12-a, daca citeste o carte de microeconomie, isi da seama ce prostii spune d-nul Dr.

Asadar, nu il mai ridicati in slavi, ca nu stie ce vorbeste. Doar critica ceva, dar nu vine cu solutii viabile.

Nu prea ai dreptate!

Polarizarea economica duce la stagnare si la crize, pentru ca nu se mai investeste in functie de necesitatile umane, si se plaseaza banii in investitii "sigure" care sunt in general investitii de stat nerentabile.

 

Clubul de la Roma sustina ideea asta din anii '70 si vad ca exista si alti cercetatori care sustin acelasi lucru in 2014, deci nu-i Georgescu "plecat cu pluta"

 

Avertismentul NASA: Civilizaţia se va prăbuşi
Un studiu finanţat de NASA avertizează în legătură cu faptul că societatea ar putea să se prăbuşească într-un interval de doar câteva zeci de ani.

 

Civilizaţia modernă se îndreaptă spre colaps în câteva zeci de ani, din cauza creşterii instabilităţii economice şi a presiunii exercitate asupra resurselor planetei, conform unui studiu ştiinţific finanţat de NASA, relatează The Independent. Matematicienii au utilizat modele teoretice pentru a prezice ce se va întâmpla cu lumea industrializată pe parcursul următorului secol şi au descoperit că lucrurile au tendinţa să ia o întorsătură negativă, chiar şi atunci când se iau în considerare cele mai conservatoare estimări.

..

Matematicianul Safa Motesharri spune că procesul de "ridicare şi prăbuşire este un ciclu recurent întâlnit des în istorie".

 

Cercetările lui Motesharri au analizat factorii care ar putea duce la prăbuşirea civilizaţiei noastre, de la creşterea populaţiei la schimbările climatice şi a ajuns la concluzia că. atunci când aceştia converg, pot conduce la colapsul societăţii, din cauza "lipsei de resurse" şi a "stratificării socio-economice în elite şi mase".

 

Studiul a fost realizat de o echipă formată din cercetători în domeniul ştiinţelor naturale şi sociale şi a fost finanţat de Centrul Spaţial Goddard al NASA.

Raportul, realizat cu ajutorul modelului Handy (n.r. Human and Nature Dynamical, Dinamica Umană şi Naturală), accentuează faptul că scenariul nu este inevitabil şi face un apel la elitele actuale, care trebuie să egalizeze balanţa economică. "Colapsul poate fi evitat şi populaţia poate ajunge la un echilibru, dacă rata de consum a resurselor naturale este redusă la un nivel sustenabil şi dacă acestea vor fi distribuite într-o manieră reletiv echitabilă", spun cercetătorii.

 

 

 

Si aceeasi opinie cu alte argumente

Richard Wilkinson: Inegalitatea economică dăunează societăţilor (video)

 

 

PS faceti-va un subiect unde sa va "porcaiti" reciproc natiile sau persoanele, si nu mai murdariti toate subiectele cu acelasi replici.

Edited by Moftangiu

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Nu prea ai dreptate!

Polarizarea economica duce la stagnare si la crize, pentru ca nu se mai investeste in functie de necesitatile umane, si se plaseaza banii in investitii "sigure" care sunt in general investitii de stat nerentabile.

 

Clubul de la Roma sustina ideea asta din anii '70 si vad ca exista si alti cercetatori care sustin acelasi lucru in 2014, deci nu-i Georgescu "plecat cu pluta"

Lasa Clubul de la Roma, ca nu de asta discutam.

Am citit si eu interviul si intradevar, el spune adevaruri, nu contest. Contest doar masurile declarate in interviu, atata tot.

Dar acolo este multa demagogie, chiar daca sunt adevaruri suparatoare.

 

Ideea era de solutii de dezvoltare durabila, atata tot. Iar cea cu mici producatori, nu este una dintre ele. Dimpotriva!

Are cateva premise extrem de utile si adevarate, cea cu educatia, cu sistemul bancar, si altele, dar care din pacate nu cred ca va achiesa la ele vreun partid politic foarte curand.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lasa Clubul de la Roma, ca nu de asta discutam.

Am citit si eu interviul si intradevar, el spune adevaruri, nu contest. Contest doar masurile declarate in interviu, atata tot.

Dar acolo este multa demagogie, chiar daca sunt adevaruri suparatoare.

 

Ideea era de solutii de dezvoltare durabila, atata tot. Iar cea cu mici producatori, nu este una dintre ele. Dimpotriva!

Are cateva premise extrem de utile si adevarate, cea cu educatia, cu sistemul bancar, si altele, dar care din pacate nu cred ca va achiesa la ele vreun partid politic foarte curand.

Sistemul bancar este o forma de concentrare a capitalului.

La fel sunt marile concerne doar ca nu au ajuns la gradul de concentrare al sistemului bancar.

Criza provine tocmai de la aceasta concentrare.

Firmele mari sunt rigide, si daca au monopol nu mai au motiv sa investeasca in cercetare. Desi in valaore absoluta investitiile par mari, in realitatea ele sunt mici ca pondere.

 

Un Bell Gates a inovat cand nu era lider mondial.

De cand este lider mondial perfectioneaza produsul dar nu inoveaza.

 

O economie cu producatori mici este mai dinamica, pentru ca se selecteaza in mod natural ideile valoroase.

Intr-o economie dominata de capital concentrat competitia dispare si selectia ideilor este facuta subiectiv de cei care conduc, o selectie dependenta de interesele functionarilor.

 

Comunismul a fost cel mai bun exemplu de economie cu capital concentrat.

De ce credeti ca o economie cu capital privat concentrat nu se comporta in acelasi fel ca una cu capital de stat?

In fond pe proprietar il intereseaza stabilitatea afacerii mai mult decat profitul.

Ar vrea sa aibe un "perpetum mobile" economic si asta o ofera statutul de monopol.

.

Edited by Moftangiu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hm, cine ti-a insirat absurditatiile astea ? Sunt total eronate ideile expuse de tine.

In primul rand ca sistemul bancar nu concentreaza capital, are scopul de a face ca acesta sa circule, asta una.

Apoi, o economie bazata pe micii producatori este o economie agrara. Adica, o tara in curs de dezvoltare.

Iar firmele mari si concernele din care fac parte au un grad de dinamica, eficienta care e mult mai ridicat decat orice alt competitor ce i se opune.De aici si competitia.

 

Iar chestia cu statutul de monopol, este eronata, intrucat nu se permite asa ceva pe nicio piata libera. Poti intalni asa ceva doar in tarile unde economia este una centralizata.

Iar acolo nu este permisa libera initiativa. Adica, in comunism sau in socialism, unde statul strica de fel lucrurile si astfel se ajunge la coruptie.Gen, guvernul actual.

 

In Romania se prezinta asemenea politici de dezvoltare agricola si rurala doar pentru faptul ca de asta dispunem din plin.

Am decazut de-a lungul timpului de la statutul de tara industrializata, la cea de tara in curs de dezvoltare. De aceea politicile economice ce se pot aplica, sunt doar cele de dezvoltare agricola si rurala, fiindca eficienta economica vine din specularea capitalului de care dispui.

Insa, si asa tot este nevoie de o infuzie de capital in factorii economici, pentru ca, nu avem nimic.

 

Piata de desfacere este saturata cu importuri, competitia este apriga, iar mici producatori, nu isi permit sa concureze cu produsele straine si disciplina corporatiilor.

Apoi, daca se intra si in Schengen si zona euro, pierdem si mai mult din cauza importurilor si a cresterii evaziunii fiscale cat si a lipsei de curs valutar.

Pe scurt, nu putem decat sa asteptam sa le mearga mai bine tarilor din UE, care detin aproape tot sistemul nostru bancar, si acestea sa ieftineasca creditarea, Moldova sa fie acceptata in UE, cat si Turcia, pentru ca mai apoi sa se castige o noua piata de desfacere, ce va aduce avantaje si Romaniei, prin faptul ca suntem tara de tranzitie si automat vom avea de munca in diferite domenii.

 

Asta este viitorul nostru. Micii producatori vor disparea in cel mult un deceniu. Pentru ca deja s-a dat drumul la cumpararea de terenuri agricole de catre straini.

Si dupa vre-un deceniu, abia atunci agricultura de la noi poate va insemna ceva.

Cu toate astea, am mari indoieli.

Inca mai avem, cate ceva de vanzare. Portul Oltenita, combinatul de acolo, mai sunt cate ceva de dat pe "gratis" si incasat spaga.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×