Sari la conținut
Forum Roportal
anaL

Dezmostenire unic copil prin testament si act vanzare cu incalcarea cotei rezervatare

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Buna ziua,

Va rog urgent cateva sfaturi autorizate in urmatoarea speta.

Tatal a avut o fiica din prima casatorie de care nu s-a interesat deloc cat a fost copil. Fiica l-a dorit si l-a iubit si l-a 20 de ani s-a hotarat sa mearga sa il caute si sa si-l apropie. L-a gasit casatorit, a fost bine primita si de atunci a urmat timp de 25 de ani o relatie aproape normala intre tata si fiica. Fiica nu a fost genul profitor si nu i-a cerut tatalui sau niciodata nimic. In anul 2005 sotia tatalui a decedat si dupa deces tatal i-a spus fiicei ca sotia sa si-a vandut cota de 1/2 din apartament catre o buna prietena dinaintea casatoriei devenita prietena de familie si care ar fi dorit sa o cunune daca s-ar fi cununat religios. Vanzarea cotei sotiei a fost facuta cu clauza de intretinere si ajutor catre sotul sau pana la sfarsitul vietii lui. La aproape toate parastasele fiica a fost chemata in ajutor. Au mai trcut 8 ani in care cei doi au comunicat permanent, iar ea l-a vizitat oridecate ori a putut fiind in orase diferite. In acest timp tatal i-a spus ca toate cheltuielie pentru reparatiile casei se impart in doua cu "coproprietara". Cu 3 ani in urma prietena a adus in casa o femeie de aceiasi varsta cu tatal, in scopul de a-l ajuta pe acesta dar care in realitate mai mult i-a ingreunat viata.

In octombrie anul acesta tatal sau a decedat, a fost anuntata de prietena si a mers la inmormantare. Acolo a fost primita cu oarecare ostilitate atat de colocatara cat si de "prietena".

Fata a cautat in casa acte pentru a declara decesul dar nu a gasit nici un act. Se facuse curatenie generala in cele 8 ore cat au trecut intre deces (h 0.30) si ora 15 cand a ajuns fiica.

Prietena a refuzat sa o insoteasca si fiica pentru obtinerea certificatului de deces si toate demersurile inmormantarii. A insistat si a motivat ca doreste ca o data cu declararea decesului sa faca si declaratia de succesiune. Prietena i-a spus ca apartamentul ii apartine in intregime si nu prea are ce mosteni si ca va merge singura sa ia autorizatia de inhumare (nu cert deces)

Fiica i insistat si asa a reusit sa o insoteasca pe doamna, a facut o noua declaratie de deces si a reusit sa ridice documentul. Abia dupa acest demers, prietena a acceptat sa-i restituie actele tatalui sau. Am expus acesta situatie pentru a se intelege mai bine situatia. Din acte rezulta urmatoarele.

1 - 14 ian 1983 Primul testament semnat de tata in favoarea sotiei sale careia ii lasa toate bunurile. Totodata ii roaga pe parintii lui si pe fiica lui sa0i respecte hatararea

2 - 6 iul 2005 Al doilea testament semnat cu mai putin de 2 zila inainte de decesul sotiei care a insistat sa-i accepte ultima sa dorinta. Prin acest act tatal lasa: " toate bunurile sale prezente si viitoare ce se vor gasi in patrimoniul sau la data deschiderii succesiunii" , prietenei sotiei sale pe care o instituie si legatar universal si declara nu nu are " ascendenti privilegiati in viata si fara descendenti " - cu toate ca repet era in relatii foarte bune cu fiica lui

3 - 8 iul 2005 decedeaza sotia

4 - 9 aug 2005 se dezbate succesiunea dupa sotie. Surorile sale renunta la mostenire si astfel tatal fetei ramane unic proprietar pe apartament

5 - 11 aug 2005 Tatal vinde apartamentul catre "prietena" cu mentiunea ca isi rezerva dreptul de uzufruct pe tot restul vietii fara plata vreunei chirii.

In aceste conditii fiica s-a simtit tradata de tatal sau pentru a doua oara iar sentimentul de durere nu vine atat din paguba materiala cat din cea sufleteasca: tradare si nedreptate.

Singurul bun ramas de la tatal sau este lucul de veci unde sunt inmormantati cei doi soti. Nici pentru acela nu are actul de concesionare ci doar un contract de vanzare prestari servicii in val de 1087 euro incheiat intre tatal sau si cimitir, avand ca persoana de contact pe fiul "prietenei". Valoarea este impartita in 60 de rate a cata 17.73 euro pe luna pana in nov 2016.

Se pare ca nici in banca nu mai are nici o economie cu toate ca la vanzare afirma ca a primit 54000 lei ptr un apartament cu 2 camere cf 2 et 1 C-ta. Deci in 2005 cam 16100 Eu. Acum 3 ani tatal sau a trecut-o la clauza. Azi nu mai figureaza nicaieri.

Intrebarile ar fi:

ce mai poate face fiica in viitor?

Faptul ca s-a incalcat cota rezervatara are vreo importanta? O ajuta cumva legile in viguare?

Ce sanse ar fi pentru anularea actului de vanzare si a testamentului in baza caruia chiar daca ar mai aparea ceva bunuri prietena va culege tot.

Ce o sfatuiesc profesionistii sa faca? Sa lupte pentru drepturile sale? Cum? Sau sa renunte?

 

Cu stima , multumim toturor celor ca o vor ajuta.

Ana L

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×