Sari la conținut
Forum Roportal
pupa-ma in... fond!

OpenDocument Format (odf)

Postări Recomandate

Formatul OpenDocument (ODF) este un format de fișiere pentru documentele de birotică scrise în format electronic, cum sunt foile de calcul, diagramele, prezentările de diapozitive și documentele create de procesoare de text. Traducerea cuvântului open document din engleză în română este document deschis, traducere ce definește însuși formatul.

Deși specificațiile au fost la început dezvoltate de Sun, standardul a fost dezvoltat mai departe de comitetul tehnic Open Office XML din cadrul consorțiului Organizației pentru Avansarea Standardelor pentru Informații Structurate (OASIS) și se bazează pe formatul XML, creat și implementat de suita de aplicații pentru birou OpenOffice.org. Pe lângă faptul că este un format gratuit de fișiere și un standard OASIS deschis, este publicat ca standard internațional ISO, ISO/IEC 26300:2006 Open Document Format for Office Applications (OpenDocument) v1.0. Standardele ODF publicate îndeplinesc criteriile generale de standard deschis, ceea ce înseamnă că sunt disponibile și implementabile gratuit.

 

Cele mai folosite extensii de fișiere pentru documente OpenDocument sunt:

  • .odt pentru procesat documente care conțin text
  • .ods pentru foi de calcul
  • .odb pentru baze de date orientate pe obiecte
  • .odp pentru prezentări
  • .odg pentru grafică
  • .odf pentru formule și ecuații matematice

Un fișier simplu în format OpenDocument constă dintr-un document XML care are <document> ca element rădăcină. Fișierele OpenDocument pot exista și ca arhive ZIP care conțin un număr de fișiere și directoare. Acestea pot conține fișiere în format binar folosite în document și aduc beneficiul unui spațiu ocupat pe disc mai redus datorită comprimării. Conținutul, stilurile, metadatele și setările aplicației sunt stocate în patru fișiere XML diferite.

 

Formatul OpenDocument este folosit în software liber precum și în software proprietar. Acestea includ suite de birou (tradiționale și accesibile pe web) și aplicații individuale pentru procesat texte, foi de calcul, prezentări și gestionarea datelor. Printre cele mai populare pr care suportă OpenDocument se află:

Telefoanele mobile BlackBerry suportă formatul OpenDocument începând de la jumătatea anului 2009.

Editorul WordPad din Microsoft Windows 7 și 8 suportă formatul OpenDocument.

Biblioteca liberă ODF Toolkit oferă programatorilor suport comod pentru fișiere OpenDocument în programele Java și Microsoft .NET.

Biblioteca liberă jOpenDocument oferă programatorilor suport pentru fișiere OpenDocument în programele lor Java.

În luna aprilie 2009, Microsoft a lansat Service Pack 2 (SP2) pentru Microsoft Office 2007, care aduce suport pentru fișiere OpenDocument în Word, Excel și PowerPoint. Calitatea implementării ODF este larg dezbătută pe Internet, foile de calcul OpenDocument 1.1 produse de Microsoft Office 2007 fiind incompatibile cu cele ale oricărei alte suite de birou.

Mac OS X 10.5 oferă o versiune de TextEdit și funcționalitatea QuickLook care suportă formatul de text OpenDocument (cu câteva pierderi de formatare).

 

Popularitatea formatului ODF crește considerabil, NATO îl folosește ca standard obligatoriu pentru toate cele 28 de state membre, printre care și România. Pe de altă parte, Brazilia, Croația, Danemarca, Ecuador, Ungaria, Italia, Malaezia, Rusia, Coreea de Sud, Africa de Sud și Suedia urmează o politică strictă ce presupune folosirea formatului liber ODF ca standard unic în sectorul public.

 

Mai multe detalii la:

 

http://ro.wikipedia.org/wiki/OpenDocument

http://en.wikipedia.org/wiki/OpenDocument

http://www.opendocumentformat.org/

https://www.oasis-open.org/committees/tc_home.php?wg_abbrev=office

 

Spre diferență de majoritatea formatelor proprietar, ODF este nu doar un format "deschis" care devine din ce în ce mai popular ci se și garantează suport pentru acest format foarte mulți ani de acum înainte.

Cine a lucrat cu documente .wri create în editorul Write sub Windows 3.x și ulterior a descoperit că niciun alt program nu le mai poate deschide sub noile versiuni de Windows înțelege cât de importantă este popularitatea unui format.

De asemenea, cine a creat documente sau prezentări PowerPoint sub Microsoft Office 95/97 probabil că este decepționat descoperind că noile versiuni de Office nu le mai deschide sau afișează corespunzător (chiar și unele documente, mai ales prezentări, realizate în Office 2007 și deschise în Office 2013 au unele probleme de afișare), de unde rezultă că Microsoft nu a fost capabil să ofere o compatibilitate deplină între versiuni și nici suportul așteptat. Pentru rezolvarea problemei Microsoft a creat vizualizatoare distincte pentru documente vechi (dar care nu permit și editarea sau conversia documentelor).

Se pare însă ca unele utilitare de birotică, gen LibreOffice, oferă un suport mai bun pentru documentele Microsoft Office (.doc, .docx, .xls, .xlsx etc.) decât însuși Microsoft Office.

În aceste condiții este surprinzător ca există încă foarte multe persoane care nu au auzit de Open Document Format și nu știu ce să facă cu fișiere .odt, .ods etc.

Este, de asemenea, surprinzător că foarte mulți utilizatori nu îndrăznesc să descarce gratuit de pe Internet pachetul LibreOffice și să îl instaleze pe propriul computer. De asemenea este trist că în școli în cadrul orelor de T.I.C. se studiază exclusiv suita Micro$oft Office în timp ce LibreOffice și OpenOffice sunt gratuite și accesibile oricărei persoane atât sub Windows cât și sub Linux. Creatorii lui LibreOffice au promis ca vor crea și o versiune de LibreOffice pentru Android. Un vizualizator pentru odf-uri deja există pe Google Play.

Voi ce mai așteptați? În afara situației în care sunteți profesioniști obligați să lucrați în Micro$oft Office, atunci nu aveți niciun motiv să nu descărcați și instalați oricare dintre editoarele Open Source care nu utilizează un format proprietar pentru salvarea documentelor, ci formatul ODF.

Prin acest topic sper să convingem cît mai multe persoane să renunțe la Micro$oft Office și să treacă la un pachet compatibil cu Microsoft Office dar care să opereze implicit cu formatul odf. Există destule alternative în acest sens.

Putem să aducem, de asemenea, la acest topic argumente pro și contra utilizării standardului ODF vs formate proprietar precum și în favoarea/ defavoarea unei suite de aplicații de birotică sau alteia.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×