Sari la conținut
Forum Roportal
Black CAT

Care este mancarea romaneasca traditionala?

Postări Recomandate

Game of shadows, game of thrones... tot aia :laugh:

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Bravos...de la mancare ati dat-o 'n sex. ...ntzz ntzz ...:mda:

Pai ie frumos asa ...??  Fara noi ?! ntzz ntzz

:o:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Tu cui ai cerut voie sa intri pe forum?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Tocanita de vita cu Arpacaș ... un fel de pilaf antic ... fierb destul separat Arpacaș-ul si-l spal bine in mai multe ape ca lasa mult amidon si nu arata bine deloc.    

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Tocana de Legume ... sa para romaneasca, cuvantul "Ghiveci" este turcesc, se scrie Güveç si se pronunta asemanator.   Are o varianta in toate tarile planetei defapt cu diferite nume, Ratatouille in Franta fiind cea mai renumita pe Planeta, dar depinde de gusturi.  Ingredientele precum ulei de masline, oregano, zuchini galben cu seminte nu-s pe gustul meu.  Ca sa-l pot savura langa orez alb sau pita bread, trebuie sa fie cum vreau si imaginez eu, asta in casa mea doar, multi au mancat la mine si-l numeau Zacusca desi erau in bucati mari toate legumele.

Nu planific sa fac o cantitate mare, tot va iesi mult ca se aduna, nu folosesc cartofi, de asta pare sa fie Zacusca.  Vinete, dovlecei, ceapa, usturoi, ardei gras in diferite culori daca se poate, mazare boabe proaspete, fasole verde proapat, rosii, cimbru, patrunjel, ulei de Floarea Soarelui din Turcia sau din Samburi de Sturguri din Italia, sare, piper si renumita boia maghiara Kalocsai.  Totul curatat perfect, verific si spal in multa apa sub robinet, calesc putin in ulei la foc mare, folosesc o cratita mare sa nu-mi stropeasca toata bucataria, adaug cimbrul in uleiul de calit.  Nu adaug apa doar sare si piper insa acopar cratita si-l las pe foc mic, la sfarsit decorez cu mult patrunjel tocat mai spre finut.  Marar cine vrea merge separat.   Boia adaug mai pe la mijlocul procedurii sa nu se arda, ardei grasi calesc primii cu ceapa, dupa o vreme le scot pe o farfurie, le decojesc si pe la urma intra inapoi cu restul sa nu se farame, cu rosiile se intampla la fel, le tai doar in 2 bucati si voi scoate pielita usor. Sint gata sa incep munca, am preparat totul ca la TV cum arata ca doar arunca totul in oala, doar patrunjelul mai am de tocat.

Am cumparat Pita sa fie mai repede, orez mai la iarna :o:

 

  • Like 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Mereu m-am intrebat de ce i se spune "ghiveci":o: . E similar cu transformarea expresiei "aqua clara", din latina, in "apa chioara".

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Credeam ca doar eu stiu sa interpretez acest nume cu felul de mancare cu romana mea cu lipsuri, dar nici la scoala nu ne-au explicat multe, ca in biserica!!!  Urca tu sfinte Petru pe "muntele de ulei" :surrender: sa transpiri sange ... un del de sauna???  sa mai crezi in adevaruri bisericesti.

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Sint in actiune de fiert piftie pe o caldura de 43*C cu umiditate in aer de 20% ... intr-o alta oala am pus la fiert rasol de vita daca tot incalzesc casa, traditional.

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

4 mâncăruri tradiționale din zona Maramureșului (evz.ro)     ... ca sa vezi si sa crezi daca poti, eu NU :no:

Balmoș ... in Wikipedia scrie ca este din Moldova.   M-am nascut in Maramures dar n-am auzit de acest nume desi erau la moda de vizitat Stane "Sambra Oilor" nu stiu ce inseamna dar asta se auzea foarte des, cu ocazia ?!?!? de facut branza sau de muls oile, unde se manca cu totul altceva din cate am auzit ca eu n-am fost in asemenea locuri in viata mea.   

Cuvantul Balmoș seamana cu maghiara ca si gombóc = Galusca, dar se specifica de care, ca se prepara cu foarte multe umpluturi  si mentionez cateva mai jos, insa din cate cunosc eu maramuresencele, nici 0,001% din ele n-au facut in viata lor aproape NIMIC in bucatarie!!!    Si in America precum in westul europei trag pe dreapta cand e vorba de facut mancare, mici, fripturi, peste prajit si vreo zeama chioara, se invita la masa mai bine si duc bauturi.  Doamna doctora din Bucuresti in Phoenix mananca doar mancare congelata ca-si permite!!!   Cine a copiat articolul habar n-are de gatit altminteri de facut  gombóc.   E vrajeala ca si Luptele de la Vaslui si altele despre eroismul eroilor dar nu se poate amesteca si in mancare.   Vin femei tinere maritate cu americani in State si nici macar n-au auzit de mancare maghiara desi au locuit si s-au nascut in Ardeal, Sighet sau Maramures, venea una la mine ca sa mai invete ceva ca traiau pe sandviciuri, aici si slanina afumata costa foarte scump cu care era obisnuita de acasa sa-l manance macar odata pe zi cu paine.    In restaurantele din Maramures se mananca cam greu pentru cei care sint pe un regim fara porc si grasimi ca nu exista nimic inafara de pizza si alte mancaruri traduse si copiate, ca ciorba de burta nu este pe placul multora, micii din localuri sau gratarele care-s porc.  

Nici de Supă cu porumb și cașcaval sau de Colțunași cu legume n-am auzit, jurnalistul n-a fost acolo in viata lui, precum in Epoca de Piatra nu s-a facut Salata de Boeuf, nici in Maramu' in veci nu s-a pomenit de aste mancaruri, ca toate nationalitatile de acolo mananca diferit.     

 

Barackos gombóc - Galuste cu Caise 

Szilvás gombóc - Galuste cu Prune 

Túró gombóc = Galuste din branza

Káposztás gombóc = Galuste cu Varza calita

Mákos gombóc = Galuste cu Mac 

Lekváros gombóc = cu gem sau magiun

Gombás gombóc  = cu tocanita de ciuperci 

Epres gombóc  = cu capsuni, si aproape toate fructele

Feketeszeder gombóc  = cu mure (negre) precum in engleza i se spune Blackberry

Cseresznyés gombóc = cu ciresi dar si cu visine cu ciocolata

 

                                                  

 

 

Editat de The Unknown

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×