Sari la conținut
Forum Roportal

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Pe toti cei care cred ca nu trebuie sa fii bolnav ca sa incepi sa fii preocupat de sanatatea ta ii astept aici cu recomandari, noutati, retete de mancare sanatoasa,intrebari, secrete descoperite ca sa invatam unii de la altii.

 

Prin stil de viata sanatos inteleg atat lucrurile legate de fizic (alimentatie, exercitii fizice) cat si cele legate de psihic, de relaxare.A nu se confunda cu dietele despre care nu cred deloc ca sunt sanatoase.

 

Din acest punct de vedere cred ca avem foarte multe de invatat de la asiatici.

Mie mi se pare ca ministerul sanatatii ar trebui sa se preocupe mai mult de campaniile sociale de prevenire a bolilor si de adoptare a unui stil de viata sanatos, chiar daca din fericire in ziua de azi avem la dispozitie atat mijloace foarte utile de informare in acest sens cat si descoperirile specialistilor (care uneori se mai bat si cap in cap :D ). Campaniile de genul: evitati consumul de sare, zahar si grasimi.....cred ca au efecte 0, grasimile de exemplu au un rol benefic si complex in organism iar eliminarea lor ne-ar aduce prejudicii grave (ei se refera la grasimile saturate in principal).Las un link util in acest sens:

 

http://www.pcfarm.ro/articol.php?id=285

 

 

 

Incep eu cu o mica rubrica de "stiati ca....?":

 

- de-a lungul vietii omul de hraneste circa 4 ani si doarme aprox. 25 de ani? (muuuuult)

 

- daca ti-e somn te poti trezi cu niste......vitamina C?

 

- omul poate trai si fara zahar rafinat, organismul nostru are capacitatea de a-si produce singur zahar natural....drept dovada :stra-stra-stramosii nostrii care nu stiau ce-i aia zahar (e vorba de zaharul rafinat) nu aveau probleme?

 

- o lingurita de miere contine 22 de calorii in timp ce aceeasi cantitate de zahar contine doar 15 calorii (asta nu inseamna ca e de preferat zaharul in locul mierei deoarece mierea contine in egala masura glucoza si fructoza, reducand astfel nivelul colesterolului din sange)?

 

- cand a fost adus din lumea noua prima data in sec XVI, cartoful era folosit doar ca alimentat pentru animale?

 

-Cleopatra facea bai in lapte de capra, care are efecte antiinflamatorii?

 

-margarina si in general grasimile vegetale hidrogenate au structura chimica foarte asemanatoare cu cea a plasticului? si ca din aceasta cauza sunt incorporate in membranele celulelor sistemului imunitar impiedicand activitatea acestora?

 

-untul de arahide previne bolile de inima?

 

Apropo de ultimele doua (untul de arahide si grasimile vegetale hidrogenate), am cumparat azi unt de arahide din comert si scrie pe ambalaj doar 65% arahide in rest grasimi vegetale hidrogenate si ulei :(.....dar am gasit pe un site cum poti prepara unt de arahide acasa ca sa fie 100 % din arahide si deci 100% sanatos, va dau si voua linkul:

 

http://www.e-retete.ro/tehnici/unt-de-arahide

 

O alta reteta sanatoasa pe care am descoperit-o este pateul facut acasa din soia (soia contine multe proteine si poate fi folosita cu succes ca inlocuitor pentru carne), cel din comert atat de consumat in post si despre care se spune ca e sanatos e plin de E-uri de toate felurile.Din nou, las linkul:

 

http://www.bucataras.ro/retete/pate-de-soia-2915.html

 

Daca fara zahar putem trai, oare fara sare am putea?

 

Cam atat pentru inceput...va astept si pe voi cu intrebari, noutati.... :flowers:

Editat de Equilibrium Girl
  • Upvote 5

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Despre stres si alimente

 

 

Alimente care reduc stresul

 

Telina - un vechi remediu popular pentru scaderea tensiunii arteriale. Compusii care intra in compozitia telinei scad concentratia de hormoni ai stresului, care provoaca vasoconstrictie. O tulpina de telina consumata inainte de culcare va poate da un somn linistit;

 

Semintele de floarea-soarelui reprezinta nu numai o sursa bogata in potasiu, ci si in complexul de vitamine B si zinc;

 

Orezul brun contine carbohidrati cu absorbtie lenta, care pot declansa eliberarea din organism a serotoninei si norepinefrinei. Acesta va va ajuta sa faceti fata mai bine stresului, imbunatatindu-va dispozitia si oferindu-va o energie sustinuta;

 

Algele contin aproximativ 60% proteine si sunt derivate ale celor opt aminoacizi esentiali. Au un efect energizant asupra ficatului si faciliteaza eliminarea toxinelor, scazand astfel nivelul de stres din organism;

 

Varza este o buna sursa de vitamine antioxidante A, C si E (care alunga stresul), beta-caroten si seleniu mineral;

 

Migdalele sunt foarte bogate in magneziu, un element bun pentru functia suprarenala, precum si pentru metabolizarea acizilor grasi esentiali;

 

Fructele de padure sub forma de boabe (murele), dar si capsunele si zmeura au un continut ridicat de magneziu si vitamina C;

 

Semintele de susan ofera necesarul de zinc din perioadele de stres; "

 

Castravetii au un efect calmant asupra sangelui si ficatului;

 

Sparanghelul contine multe dintre elementele regeneratoare pentru ficat, rinichi, piele, ligamente si oase;

 

Usturoiul contine o substanta detoxifianta, numita alicina, care ii da usturoiului gustul si mirosul specific. Un puternic antibiotic, alicina are proprietati antivirale si antifungice, precum si de scadere a colesterolului, tensiunii si cresterea bunei dispozitii;

 

Avocado are rol in reglarea functiilor organismului si stimularea cresterii. Merita remarcata concentratia sa mare de fier si cupru, elemente utile pentru regenerarea globulelor rosii si prevenirea anemiei - una dintre cele mai des intalnite cauze ale starii de oboseala si ale incapacitatii de a face fata eficient stresului.

 

 

Alimente care accentueaza stresul

 

Cofeina - aceasta se gaseste in cafea, ceai, ciocolata, cola, etc. Cofeina determina producerea de adrenalina si in felul acesta duce la cresterea nivelului de stres. Persoanele dependente de cofeina isi extenueaza glandele suprarenale, cele care produc hormonii stresului. Acesti hormoni ai stresului influenteaza metabolismul. In consecinta, pe termen lung, cofeina determina cresterea in greutate, mai ales daca este asociata cu un regim alimentar nesanatos. Consumul excesiv de cofeina are acelasi efect ca si stresul prelungit;

 

Alcoolul - este o cauza majora a stresului. Culmea ironiei este tocmai faptul ca unii oameni se apuca de baut tocmai pentru a combate stresul. Insa daca alcoolul este asociat cu stresul, combinatia este fatala. Alcoolul stimuleaza secretia de adrenalina, ceea ce duce la aparitia unor probleme precum tensiunea nervoasa, irascibilitatea si insomnia. Excesul de alcool duce la cresterea depozitelor de grasime din zona inimii si slabeste functia imunitara. De asemenea, alcoolul micsoreaza capacitatea ficatului de a elimina toxinele din organism;

 

Dulciurile - zaharul contine substante nutritive esentiale. El furnizeaza o crestere brusca de energie in organism, care este posibil sa duca la extenuarea glandelor suprarenale. Acest lucru poate duce la irascibilitate, o slaba capacitate de concentrare si depresie. Consumul ridicat de zahar reprezinta o povara serioasa pentru pancreas, fapt ce mareste riscul aparitiei diabetului;

 

Alimentele sarate - sarea creste tensiunea, epuizeaza glandele suprarenale si induce instabilitatea emotionala. Folositi un inlocuitor al sari care sa contina potasiu, in loc de sodium. Evitati alimentele gata preparate, cu un continut ridicat de sare, precum sunca, muraturile, carnatii;

 

Alimentele grase - evitati consumul de alimente bogate in grasimi saturate, cum ar fi produsele de origine animala, produsele lactate, alimentele prajite si cele din meniurile de fast-food. Grasimile supun sistemul cardiovascular la un stres inutil;

 

Laptele de vaca si produsele lactate - acestea streseaza organismul prin substantele pe care le contin, de exemplu, proteina numita caseina, care este foarte greu de digerat si poate declansa reactii alergice;

 

Carnea rosie - are un continut ridicat de proteine, sporeste concentratia de dopamina si norepinefrina din creier, ambele substante fiind asociate cu starea de anxietate si de stres;

 

Alimentele gata preparate si rafinate, precum painea alba si faina rafinata, supun la stres organismul ca urmare a faptului ca sunt sarace in substante nutritive, continand din abundenta calorii inutile. In plus, pentru a digera alimentele rafinate, organismul dumneavoastra trebuie sa-si foloseasca propriile vitamine si minerale, adica sa isi consume rezervele. Alimentele pe baza de faina alba sunt prajiturile, biscuitii, painea si produsele de patiserie;

 

Margarina si alte uleiuri vegetale procesate - au un continut foarte ridicat de acizi grasi trans, iar o dieta care abunda in acesti acizi poate avea un efect negativ asupra colesterolului, crescand riscul afectiunilor cardiace. In acelasi timp, aceste produse blocheaza asimilarea de catre organism a acizilor grasi esentiali, benefici pentru sanatate;

 

Alimente condimentate - condimentele contin uleiuri volatile, care au capacitatea de a irita mucoasa stomacului. Este mai bine sa evitati sa consumati curry, ardei iuti si carnati foarte picanti, prezenti in bucataria mexicana si indiana, precum si unele bauturi. Un meniu cu curry sau chilli continand un amestec de condimente foarte picante are capacitatea de a perfora, la propriu, mucoasa gastrica;

 

Aditivii alimentari, conservantii si alte substante chimice - aditivii alimentar provoaca un stres enorm organismului, deoarece acesta este nevoit sa lucreze din greu pentru a le face fata; rezulta ca energia si substantele nutritive atat de valoroase sunt irosite in loc sa fie folosite in mod profitabil (de exemplu, la intarirea sistemului imunitar).

 

O dieta echilibrata este factorul crucial in mentinerea sanatatii si reducerea stresului. De asemenea, consumul ceaiurilor din plante poate fi foarte eficient pentru ameliorarea multor simptome ale stresului. Este foarte importanta expresia: dieta echilibrata, niciun aliment din cele enumerate mai sus nu este interzis , doar ca trebuie consumat cu masura.

Editat de Equilibrium Girl
  • Upvote 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Curry are beneficii si in afara de asta ma indoiesc ca mai mult de un miliard de oameni de pe glob traiesc cu mucoasa gastrica facuta praf, din cauza ca au mancat curry de cand s-au nascut.doh.gif Si inca ceva, curry nu e neaparat sa fie picant. In general curry contine curcuma, coriandru, chimen. Daca astea perforeaza mucoasa gastrica, apai eu ar trebui sa nu mai am stomac.

avem foarte multe de invatat de la asiatici.

In special de la aia care mananca mult curry si iute. :o:

Editat de Naeema
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Daca astea perforeaza mucoasa gastrica, apai eu ar trebui sa nu mai am stomac.[/color]

 

doamne fereste! :stretcher: :D

 

E vorba de acel curry care contine pe langa ingredientele clasice mentionate si de tine, paprika iute. E bine sa nu se consume in exces. Cred ca mai depinde si de gradul de suportabilitate al mucoasei gastrice a fiecaruia.

 

Eram datoare cu un raspuns: omul nu poate trai fara sare!

 

Clorura de sodiu - cunoscuta sub denumirea de sare - este o substanta necesara organismului. Sodiul este necesar pentru mentinerea volumului adecvat de lichide la nivelul sangelui si tesuturilor.

 

Rinichii au capacitatea de a regla nivelul de sodiu. Daca nivelul sodiului in organism este prea mic, este eliberat un hormon care mareste cantitatea de sodiu retinuta in corp, prin reducerea cantitatii eliminate prin urina. Dar rareori se intampla acest lucru din cauza cantitatii foarte mari de sare pe care o consumam.

 

S-a estimat ca majoritatea populatiei din tarile civilizate consuma de doua ori mai multa sare decat ar avea nevoie in mod normal organismul uman.

 

Persoanele care consuma o cantitate de sare mai mare decat media, au si o presiune sanguina mai mare si sufera de cele mai multe ori de hipertensiune arteriala. Iar de aici si pana la efecte grave asupra sanatatii nu este cale lunga.

 

Consumul excesiv de sare a mai fost pus in legatura si cu alte afectiuni agravate de retentia de apa provocata de sare, precum insuficienta cardiaca, afectiuni ale rinichilor si pietre la rinichi, edemul, accident vascular cerebral, cancer gastric, hipertrofie ventriculara stanga, osteoporoza.

 

De asemenea consumul excesiv de sare mareste cantitatea de calciu eliminata prin urina, ceea ce poate conduce in timp la aparitia osteoporozei sau la scaderea rezistentei oaselor.

 

Este adevarat ca organismul are nevoie de sodiu, dar consumul zilnic de sare nu trebuie sa depaseasca 6 g, altfel creste riscul atacurilor de cord prin cresterea tensiunii arteriale.

 

Excesul este nesanatos, dar s-a dovedit ca si deficitul de sare conduce la comportamente care preced depresia, asemanatoare celor asociate dependentilor de droguri in momentul incetarii consumului.

 

Concluzia: nici prea mult, nici prea putin adica undeva aproape de 6 grame de sare pe zi :D....dar banuiesc ca depasim cele 6 grame doar prin mancarurile sau ingredientele pe care le cumparam, fara sa mai adaugam noi sare efectiv, cine stie...

 

Tot citind despre ce e sanatos si ce nu si cum functioneaza organismul nostru, am avut o revelatie: organismul uman este o masina complexa si perfecta, pacat ca prin abuzurile noastre ii stricam mecanismele :think:

  • Upvote 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Terapia prin ras....nu, nu este o gluma :D

 

Rasul combate toate bolile legate de stres si sunt multe.

Trebuie specificat totusi ca rasul in mod excesiv nu face bine. Ca dovada, am ras mai devreme doua ore pana m-a apucat durerea de cap, si-acuma sufar. Am luat totusi un analgezic si e mai bine, dar solutia corecta este sa razi cu masura. :)

 

In final, cred ca tot ceea ce este in exces face rau. Nu vad nimic care sa nu faca rau in exces. Este adevarat ca doze mai mari de ceva sau altceva pot contribui la contrabalansarea unui rau, dar totodata daca doza de ceva sau altceva este prea mare, tot rau face. Trebuie sa existe un simt al masurii chiar si in cazul tratamentelor cu doze mai mari de ceva sau altceva.

Editat de Pippo
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

cele recomsan

O alta reteta sanatoasa pe care am descoperit-o este pateul facut acasa din soia (soia contine multe proteine si poate fi folosita cu succes ca inlocuitor pentru carne), cel din comert atat de consumat in post si despre care se spune ca e sanatos e plin de E-uri de toate felurile.

Apropo de pateu, imi place foarte mult pateul din ficat de pui dar de cand am auzit ce se baga in el si cum e facut ala din comert m-am silit de tot. In viata mea nu mai cumpar pateu de la magazin. Prefer sa stau la aragaz si sa fierb ficati de pui si sa il fac de casa, pana mi se face acru. :lol:

 

In ceea ce priveste sarea ai dreptate, in cantitate mai mare decat cea de care chiar nu ne putem lipsi zilnic, este foarte nociva. In general de preferat este sarea de mare, dar la fel chiar si aia tot in absoluta moderatie.

 

Sugestie pentru cei care le place dulcele dar ar vrea sa taie consumul excesiv. Mancati cateva curmale si va satisfaceti dorinta de dulce. Curmalele sunt foarte dulci si vreo doua trei sunt deajuns sa va taie pofta de dulce dupa ce le mancati.

Deasemenea pentru cei carora le place mult Coca Cola, eu as sfatui impotriva ei, dar daca e musai cate un pahar din cand in cand, na, hai sa fie, dar turnati un sfert de pahar cola si 3 sferturi apa minerala. Tot gust de cola va avea insa cu mai putine calorii. ;)

 

Alt sfat : evitati pe cat puteti prajelile, iar atunci cand totusi prajiti ceva sub nici o forma nu prajiti in ulei de masline. Uleiul vegetal e recomandat sau cel din seminte de struguri.

 

Varza e o leguma super. Are la beneficii de mi-e lene sa le enumar. Pacat de gaze. :rot:

Editat de Naeema

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Apropo de pateu, imi place foarte mult pateul din ficat de pui dar de cand am auzit ce se baga in el si cum e facut ala din comert m-am silit de tot. In viata mea nu mai cumpar pateu de la magazin. Prefer sa stau la aragaz si sa fierb ficati de pui si sa il fac de casa, pana mi se face acru. :lol:

Daca vezi anumite documentare si informatii despre pui, renunti si la puii din comert.. :)

 

Sugestie pentru cei care le place dulcele dar ar vrea sa taie consumul excesiv. Mancati cateva curmale si va satisfaceti dorinta de dulce. Curmalele sunt foarte dulci si vreo doua trei sunt deajuns sa va taie pofta de dulce dupa ce le mancati.

Eu cand sunt la regim total vegetarian, ma indulcesc cu miere :)

 

Vestea buna este ca atunci cand esti la regim total vegetarian, dupa o vreme se reduce drastic dorinta, pofta si necesitatea puternica pentru dulce. Astfel incat este suficient foarte putin indulcitor comparativ cu perioada in care se consuma produse animale si zaharoase din comert. De exemplu, daca mananc carne, ma trezesc in miez de noapte cu nevoie nebuna de dulce. Daca mananc dulciuri gen nutella sau dulciuri din comert, la fel, pofta nebuna de dulce. Cand renunti la toate astea, dupa ce trece criza lipsei, organismul revine la normal si nu mai cere necesitati nebunesti de acest gen. Deci se pare, carnea creaza un dezechilibru si necesitate de dulce excesiv, iar dulciurile din comert contin diferite "chestii" ce creaza dependenta pe langa dezechilibru in organism. Deci combinatia carne + dulciuri din comert = dezechilibru total. Mai punem o gura de coca-cola sa prajim intestinele si sa mestecam in dezechilibrele deja create, si cancer scrie pe noi... :)

 

Laptele este o otrava pentru om. Va puteti da seama astfel: Tineti cel putin 6 luni regim vegetarian total. Apoi beti o cana de lapte. Va garantez ca o sa va simtiti ca naiba, cel putin o sa va strice groznic la stomac :)

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Daca vezi anumite documentare si informatii despre pui, renunti si la puii din comert..

Cu siguranta. Am vazut ala Food Inc. Vai de mine. Vreo doua saptamani am avut dieta iepurelui. Numai salata si morcovi am rontait. :rot:

Dar na, eu nu prea mananc carne rosie in general, asadar mi-a ramas carnea de zburatoare si inotatoare. :lol: Nu sunt eu mare carnivora dar nici 100% vegetariana nu as putea fi. Cel putin nu cred ca as putea. De incercat nu am incercat. Doar am redus considerabil consumul de carne in general, in special cea rosie (vita, miel, ca il porco tot pe lista neagra a ramas)

 

Eu cand sunt la regim total vegetarian, ma indulcesc cu miere

Si asa merge. Si eu cand am pofta de dulce dar nu vrea sa mananc dulciuri, iau o lingura doua de miere si-mi trece pofta. Sau imi fac un castronel de oatmeal cu cateva lingurite de miere si praf de scortisoara si ma prefac ca ala e desertul meu.

Editat de Naeema
  • Upvote 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×