Sari la conținut
Forum Roportal
The Unknown

UN SFERT DE MILION de rom

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Wednesday, 10 July 2013

 

Aproape UN SFERT DE MILION de români sunt ANALFABEŢI

 

 

 

În România aproape un sfert de milion de persoane sunt analfabete, iar cele mai multe persoane care nu ştiu să scrie şi să citească se află în partea de sud a ţării, anunţă Institutul Naţional de Statistică (INS), pe baza datelor de la recensământul din 2011

 

analfabetism_cf7e4dae1d.jpg

 

Comparativ cu datele de la recensământul din 2002, numărul românilor analfabeţi este mai mic cu aproximativ 50% la nivel naţional. Dacă această scădere ajunge la 60-70% în Capitală, Maramureş, Dolj, Olt, Teleorman, în Vrancea numărul persoanelor analfabete a scăzut cu doar puţin peste 16%, transmite HotNews, pe baza datelor furnizate de INS.

"La 20 octombrie 2011 erau 245.400 persoane analfabete. Numărul persoanelor analfabete s-a redus la jumătate faţă de cel înregistrat la recensământul din anul 2002", atunci când INS înregistra peste 508.000 de persoane care nu ştiu să scrie şi să citească.

Potrivit calculelor HotNews, cei mai mulţi analfabeţi, atât că număr, dar şi că procentaj raportat la populaţia totală, sunt în judeţele Giurgiu, Călăraşi, Teleorman, Ialomiţa şi Tulcea. Pe de altă parte, în Bucureşti şi în partea de vest a ţării procentul de analfabeţi nu depăşeşte 1%.

 

În topul judeţelor cu cei mai mulţi analfabeţi se află judeţul Giurgiu, atât la numărul persoanelor astfel înregistrate, cât şi că procent din întreagă populaţie a judeţului. Astfel, în judeţul Giurgiu au fost înregistrate 10.161 persoane analfabete - adică 3,61% din populaţia judeţului.

În continuarea topului judeţelor cu cel mai mare procentaj de analfabeţi se regăsesc judeţele Călăraşi (9.795 persoane / 3,19%) şi Ialomiţa (8.082 persoane / 2,95%).

La capătul opus, înregistrând un procent de analfabeţi de doar 0,17% (3.342 de persoane) se află municipiul Bucureşti.

 

Pe penultimul loc în acest top, dar la o mai mare distanţă în ceea ce priveşte procentajul de persoane analfabete raportat la populaţia totală a judeţului, se regăseşte judeţul Braşov (3.505 / 0,63%), iar pe ultimul loc se află judeţul Sibiu (2.753 / 0,69%).


Vezi AICI şi tabelul detaliat cu populaţia analfabetă (2011, 2002, procentaj, variaţie) în fiecare judet al ţării.

 

 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×