Sari la conținut
Forum Roportal
The Unknown

Alimente pe timp de caniculă

Postări Recomandate

Alimente recomandate pe timp de caniculă

 

pepene.jpg

 

În cursul zilei, un om pierde între 2 şi 2,5 litri de apă prin transpiraţie, necesităţile fiziologice şi respiraţie.

Ştiind că hidratarea este un element fundamental al stării de bine, experţii apreciază că necesarul de apă pentru un adult este de cel puţin 1,5 litri. Însă căldura excesivă face să crească aceste nevoi, aşa că este necesară o hidratare mai substanţială.

Cele mai bogate în apă sunt fructele şi legumele, cu un conţinut de apă între 80 şi 95%. Dintre legume, cei mai ‘burduşiţi’ cu apă sunt castraveţii, cu 97%, urmaţi de salată – 95%, roşii şi dovlecei – 94%.

 

În privinţa fructelor, campioanele sunt cele cu zeamă – pepenii verzi şi cei galbeni (91%), citricele (85%). Pot hidrata şi fructele mai dulci, caisele şi merele conţinând 86% şi, respectiv, 85% apă. Nucile, avocado, curmalele sunt mai bogate în calorii şi conţin mai puţină apă. Nu este indicată eliminarea lor din alimentaţie pentru că furnizează zaharurile lente, utile pentru efort.

 

Oricare ar fi forma în care se consumă, proaspete sau pregătite, fructele şi legumele sunt aliaţi nepreţuiţi pe caniculă. Fierberea lor scade totuşi conţinutul de apă, aşa încât se recomandă, pe cât posibil, consumul fructelor şi legumelor în stare crudă.

 

Potrivit specialiştilor, şi laptele este o soluţie bună de hidratare, conţinând între 80 şi 91% apă (chiar mai mult în laptele degresat). Pe listă mai figurează iaurturile degresate (88%) şi brânzeturile albe (0% materii grase şi 86% apă), hidratarea asigurându-se şi mâncând. De reţinut că iaurturile de băut conţin ‘doar’ 79% apă.

Dintre brânzeturile proaspete, ricotta are cel mai mare conţinut de apă (72,7%). Se recomandă totuşi alegerea unor brânzeturi care să nu fie prea bogate în grăsimi.

Dintre celelalte alimente, peştele conţine o cantitate însemnată de apă, de la 65 la 80%, iar carnea, între 50% şi 70%. Totul depinde de modul de preparare, iar senzaţia de hidratare nu este la fel de evidentă ca în cazul celorlalte alimente. Hidratarea prin proteine se poate realiza cu ouă, un ou crud conţinând 75% apă.

În niciun caz nu trebuie să se uite consumul de apă. Băuturile gazoase şi celelalte sucuri (care nu sunt proaspete) fac plăcere, fără să hidrateze suficient, aşa încât se recomandă evitarea lor în beneficiul apei plate.

 

 

http://www.doctorulzilei.ro/alimente-recomandate-pe-timp-de-canicula/

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Comoara din adâncurile României de care puţini ştiu. E unică în lume, nu mai găseşti nicăieri aşa ceva

"Comoara din adâncurile României de care puţini ştiu.   E unică în lume, nu mai găseşti nicăieri aşa ceva."                                         Încă din vechime, fie că vorbim de apa normală, sau apele minerale din Munții Carpați, apa a fost una din cele mai importante monede de schimb. Dar, pentru noi reprezintă comoara din adâncurile României care poate fi un adevărat beneficiu pentru sănătate, dar și pentru buzunarele României.

*Apa este parte majora din regimul sanatos de viata, inainte de alta hrana.  Este foate important ce fel de apa consumam si de unde se obtine acel lichid pretios. Aici se vorbeste despre 2-3 izvoare, dar unde eu am copilarit, doar apa minerala natural gazoasa am baut, l-am folosit la muraturi, la gatit mancare chiar si animale aveau de baut.  Aveam de mers zilnic la una din 3 izvoare care erau departe de noi dar era obligatia noastra, al copiiilor sa care apa de izvor zilnic sa fie proaspat si rece mereu.   Ne mai luau satenii in caruta, dar eram fericiti daca transporta containerul acasa, bunicul le multumea in mod special prin munca.   In Carpati peste tot sint din aceste izvoare dar  lumea nu spune de multe ori sau sint localitati maghiare care sint trecute cu vederea, totul cu nume romanesc pare mai sanatos si bun.  Apa din Suseni/Gyergyóújfalu era asa de gazoasa ca nu se putea umple decat 3 sferturi in orice container, ca-l arunca departe dopul sau capacul!!!   Dar ce gust divin avea!!!   Stiau doar cei care calatoreau cu autobuzul spre Odorhei si localnicii.  

  • *Területe borvízben rendkívül gazdag, borvízét „Hajnal” néven palackozták ... scrie in Wikipedia: -  Suprafata localitatii este foarte bogat in ape minerale = "borvíz" in limba locala  unde "bor" = vin iar "víz "= apa, mai mult sampanie ca e plin de buline de gaze precum sampania!!!  Sub numele de „Hajnal” = "Zorii zilei" era vandut in sticle mai tarziu poate.* 
  • Cine are drum pe acolo sa se intereseze, dar nu este prea mare trafic turistic acolo in secuime.

https://playtech.ro/stiri/comoara-din-adancurile-romaniei-de-care-putini-stiu-e-unica-in-lume-nu-mai-gasesti-nicaieri-asa-ceva-698847?utm_source=CAPITAL&utm_medium=website&utm_campaign=fidmee

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×