Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
The Unknown

130 de ani de la naşterea lui Franz Kafka

Rate this topic

Recommended Posts

130 de ani de la naşterea lui Franz Kafka

 

Scris de : D.P.

2013-07-03

Franz Kafka, 130 de ani de la naştere. O opera prezentand o lume de cosmar, dezumanizata, intesata de labirinturi birocratice si figuri implacabile si nebuloase ale autoritatii, o societate care aminteste de Orwell sau de Huxley, silueta unui functionar care bantuia pe strazile din Praga, luptandu-se cu demonii si viziunile care il torturau, povestiri stranii, romane neterminate, abandonate in pripa, o mare parte a operei distrusa, o bogata corespondenta si pagini de jurnal cu notatii fragmentare.

 

franz-kafka1-300x203.jpg

 

Franz Kafka este un bun rezumat a ceea ce a fost si este inca Franz Kafka, unul dintre autorii-enigma, cu o imensa popularitate postuma, dar inca un mister chiar si pentru cei care il citesc frenetic, cuprinsi de un anume fanatism. O proza stranie si pe alocuri infioratoare, o literatura a absurdului existentei, si poate tocmai de aceea Borges afirma ca primele personaje kafkiene din istoria culturii au fost paradoxurile lui Zenon.

 

COPILARIA

 

Franz Kafka s-a nascut pe 3 iulie 1883. Tatal sau, Hermann Kafka, era proprietarul unui magazin, iar mama, Julie (Lowy) Kafka, facea parte din una dintre cele mai importante familii din cercurile evreiesti din Praga, pentru care limba si cultura germana reprezentau mediul nativ. Era primul copil al acestei familii din clasa de mijloc a societatii pragheze. Hermann Kafka, nascut pe 14 septembrie 1852 in micul oras Wossek, la aproximativ 100 de kilometri de Praga, langa Pisek, era cel de al patrulea copil al unui macelar sarac. La varsta de 18 ani Hermann a plecat la Praga, in speranta ca va scapa de saracia de acasa, ceea ce a si reusit, deschizandu-si propriul magazin si curtand-o pe Julie Lowy, nascuta pe 23 martie 1856.

 

130 de ani de la naşterea lui Franz Kafka.

 

Cei doi s-au casatorit pe 3 septembrie 1882, iar Franz Kafka, botezat astfel in onoarea Imparatului Franz Iosif, s-a nascut la mai putin de un an. Doi ani mai tarziu cuplul a avut un alt fiu, Georg, care avea sa moara la varsta de doar un an, ceea ce s-a intamplat si cu al treilea fiu, Heinrich, nascut in 1887. Franz Kafka avea sa povesteasca mult mai tarziu ca cei doi frati murisera din cauza neglijentei medicilor, desi astazi este greu de aflat ce se intamplase.

 

S-au nascut apoi trei surori, toate avand sa sfarseasca in mod tragic in lagarele naziste de concentrare. Familia reusise sa aiba un statut rezonabil, atat social cat si financiar, asa ca cei patru copii au fost crescuti mai ales de guvernante. Pe masura ce Hermann reusea sa castige mai mult, se mutau dintr-un apartament in altul, o schimbare care nu ii placea de loc micului Franz. Acesta era un copil foarte retras si timid, dar si un cititor pasionat si un dramaturg improvizat, care scria mici scenete pe care le interpreta alaturi de surorile sale. Hermann Kafka era un adevarat tiran, care isi revarsa crizele de furie mai ales asupra fiului, o stare de fapt care avea sa-l marcheze pe Franz pentru tot restul vietii.

 

In multe dintre povestirile lui Kafka apare tema luptei intre tata si fiu sau cea a individului care incearca sa-si sustina nevinovatia in fata unor figuri autoritare obscure, dar cu atat mai amenintatoare. Kafka avea sa recunoasca intr-un tarziu ca in buna parte literatura sa era o lupta dusa impotriva figurii infricosatoare a tatalui, o lupta dusa pentru a invinge amintirea unor ani sumbri. Kafka a crescut in aceasta atmosfera familiala tensionata, dar evadarea nu era posibila nici in exterior, fiind respins de multi din cauza originii sale iudaice. Se confrunta cu manifestarile antisemite, pe atunci reduse la priviri amenintatoare si jigniri, chiar daca isi privea ascendenta evreiasca nu fara o anumita ambivalenta. Nota in jurnalul sau ca nu are nimic in comun cu iudaismul, asa cum nu are nimic in comun nici macar cu sine, preferand sa se retraga undeva in liniste, multumit ca exista si respira.

 

ANII DE SCOALA

 

A urmat cursurile Scolii Elementare Nationale Germane, apoi pe cele ale Gimnaziului Umanist German National, asa cum era de asteptat, facand parte dinainte de nasterea sa din cultura germana, refuzand - din dorinta tatalui – sa se inscrie la o scoala ceha.

In definitiv limba germana era vorbita de “lumea buna”, chiar daca in familie si intre prieteni Franz vorbise mereu ceheste. Tocmai din cauza lectiilor riguroase Kafka avea sa scrie doar in limba germana.mA fost un elev bun, pasionat in special de materiile umaniste. Din punct de vedere religios Franz putea sa se considere orice in afara de evreu, mergand la sinagoga alaturi de tatal sau doar de patru ori pe an, cu ocazia sarbatorilor importante. Cand la 13 ani a avut loc traditionala ceremonie bar mizvah, Franz nu s-a bucurat deloc, supunandu-se cu neplacere unei traditii pe care nu o simtea ca reprezentantiva pentru el.

 

Paradoxala este optiunea sa pentru studiile superioare (o prefigurare poate a Procesului). In 1901 Franz Kafka s-a inscris la Facultatea de Drept a Universitatii Ferdinand-Karls, de unde in 1906 a obtinut doctoratul. Initial dorise sa devina chimist, ca unul dintre prietenii sai apropiati, dar a renuntat repede la idee. S-a retras pentru un semestru si de la Drept, inscriindu-se la cursurile de Literatura Germana, de unde s-a transferat din nou la Drept. Perioada de studentie, stralucit terminata, a fost un prilej pentru Kafka de a se integra in cercurile intelectuale ale vremii, cunoscandu-i printre altii pe Franz Werfel, Oskar Baum si Max Brod, acesta devenind in timp poate singurul prieten adevarat al scriitorului.

 

Mai mic cu un an, Max Brod cocheta cu scrisul si a fost cel care l-a prezentat pe timidul scriitor praghez altor tinere talente promitatoare. Se pare ca Franz Kafka a inceput sa scrie din 1904, scriindu-si povestirile sale, aproape in secret, in timpul noptii. Scrisese inca din 1898, dar aceste prime incercari au fost distruse de autorul nemultumit, asa cum avea sa faca din pacate cu multe dintre creatiile sale.

In 1911 Franz Kafka si Max Brod au facut impreuna o calatorie in Elvetia, Franta si Italia. Max l-a convins pe Kafka sa publice macar o parte din naratiunile sale, iar in 1913 aparea o colectie de schite si povestiri, care a trecut aproape neobservata.

http://www.ziuaveche.ro/cultura-religie/cultura/130-de-ani-de-la-nasterea-lui-franz-kafka-177127.html

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×