Sari la conținut
Forum Roportal
The Unknown

Insula DINAMITATĂ de CEAUŞESCU

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

UNICĂ în lume: Insula DINAMITATĂ de CEAUŞESCU /VIDEO INEDIT

Autor: Roxana Roseti

 

Halva şi halviţă, smochine umplute cu nucă, şerbet de mentă, atmosfera orientală...A fost un paradis

exotic, menţionat şi în legendele greceşti. Un colţ de rai care a dispărut pentru totdeauna sub ape.

adakaleh32_c4fe343368.jpg

 

Era aşezată chiar în mijlocul Dunării, la trei kilometri de Orşova. Locul considerat unic în lume şi plin de viaţă a fost acoperit, în 1971, de apele lacului de acumulare al Hidrocentralei Porţile de Fier I de pe Dunăre, la ordinul lui Nicolae Ceauşescu. Este adevărat că odată cu hidrocentrala s-a realizat şi fluidizarea traficului pe Dunăre, dar la fel de adevărat este şi faptul că sub ape a rămas o poveste de neegalat.

Vis şi uitare

În urma colţului de rai au rămas poveşti, legende şi...expoziţii. Cum este cea intitulată "Ada Kaleh, insula visului şi a uitării", care va fi deschisă marţi la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti şi poate fi vizitată până pe 28 iulie. Evenimentul, realizat de MŢR, în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă al României, Biblioteca Naţională a României şi Biblioteca Academiei Române, având susţinerea Uniunii Democrate Turce din România, readuce în atenţia publicului bucureştean insula dispărută pentru totdeauna sub ape.
Ada Kaleh înseamnă în limba turcă "Insula Fortăreaţă". Avea numai 1,7 kilometri lungime şi 500 de metri lăţime, fiind populată în special de etnici turci. Era celebră pentru delicatesele turceşti, bijuterii şi tutun, zona fiind scutită de impozit, dar şi pentru parfumul de trandafir, obţinut de localnicii de aici!
Până în anul 1430, când numele Ada Kaleh a devenit oficial, micuţa insulă a avut mai multe denumiri. Prima dată apare în scrierile mitologice greceşti, fiind menţionată drept „locul în care eroul Hercule s-a luptat cu uriaşul Geryon şi i-a luat cirezile de boi”. Insuliţa se numea atunci Erythia.

Gibraltarul Dunării

Tot aici este menţionat “ţinutul hyperboreenilor”, de unde Hercule a luat maslinul sacru, pentru a-l duce in Olimpia, la Templul lui Zeus...Fortăreaţa de aici, care acum se află pe insula Simian, a fost construită în anul 1689, de armata austriacă, pentru apărare împotriva Imperiului Otoman.
Ca un fapt inedit, prima atestare documentară este un raport al Cavalerilor Teutoni din 22 februarie 1430, despre fortificaţiile bănăţene, care vorbeşte despre insula Saan cu 216 oameni. De la 1430 devine cunoscută drept „Ada Kaleh, Gibraltarul de pe Dunăre”.

Tuneluri pe sub ape

Din cauza poziţiei strategice a insulei, în conflictul imperiului austro-ungar cu cel otoman insula Ada Kaleh a avut o importanță deosebită. În urma Tratatului de Pace de la Belgrad din 1739, insula a rămas permanent turcilor, cu scurte întreruperi temporare în favoarea austriecilor între anii 1789 şi 1791. Având zidurile groase de până la 20 de metri, dispuse în două rânduri, cetatea era foarte greu de cucerit. Se presupune că de pe insula considerată, printre altele, „un paradis fiscal al României”, plecau o serie de tuneluri pe sub apele Dunării, care „corespundeau” pe malul sârbesc. Aici se construiseră şcoli (exista şi şcoală cu predare în limba română şi ore de limba turcă), o ţesătorie, o croitorie, una dintre cele mai mari fabrici de rahat şi halviţă şi, totodată, o fabrică de ţigarete. Mai existau primărie, librărie, cinematograf, poştă, staţie de radioficare, bibliotecă, biserica românească, geamia turcească (unde se afla un renumit covor oferit de către sultan comunităţii din insulă în anul 1904) şi multe altele.

Lucrul cel mai de preţ

Uitată la Congresul de pace de la Berlin (1878), insula Ada Kaleh a rămas posesiune turcă aflată sub ocupaţie austro-ungară până în anul 1918/1920, când a devenit teritoriu românesc. Conform mărturiilor celor care au locuit pe Ada Kaleh, în afara turiştilor, insula a fost vizitată, de-a lungul timpului de Carol al II-lea, precum şi de Nicu şi Zoe Ceauşescu, cu doi ani înainte ca „celebrul” lor tată să ia decizia de a o distruge.
Încă din 1963 circula zvonul că se va construi hidrocentrala şi că insula va fi scufundată. Primii localnici care au plecat s-au dus în Turcia, încă din 1967...Alţii s-au răspândit prin ţară, inclusiv în Bucureşti. Când s-a ştiut cu certitudine că Ada Kaleh va fi distrusă, oamenii au luat cu ei ce şi cât au putut din bunurile lor, dar lucrul cel mai de preţ, amintirile, în primul rând.

Înaintea creării lacului de acumulare de la Porţile de Fier, principalele obiective istorice de pe insulă au fost demolate. Încercarea reclădirii obiectivelor istorice în aval pe insula Şimian a fost fară succes. Majoritatea locuitorilor s-au mutat în alte regiuni ale României (cum ar fi Dobrogea) sau au emigrat în Turcia. Ideea de a reconstrui insula Ada Kaleh, supranumită şi „Orientul scufundat”, nu a fost însă abandonată...

http://www.evz.ro/detalii/stiri/unica-in-lume-insula-dinamitata-de-ceausescu-video-inedit-1045400.html#ixzz2XpYLP1yO

 

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Ei bine asta n-o stiam. Parca imi este un pic rusine sa recunosc dar nu stiam nimic nimicut si asta ma enerveaza.Doar Ada Kaleh imi suna cunoscut, am citit ceva despre insula intr-un roman istoric romanesc .Cred ca ceva legat de Petru Voda Cercel si Cancelaria Neagra, primul serviciu romanesc de informatii.Extrem de performant la vremea respectiva,mai performant decat oricare altul de dupa, inclusiv Securitatea. Cancelaria Neagra avea pe insula o casa conspirativa si cativa agenti permanenti,dar asta ar putea fi un subiect pentru un alt topic.

Nu stiu ce sa zic, insula era o comoara turistica,dar si lacul de acumulare are rolul si avantajele sale.Printre altele trebuie sa stiti ca viitura de pe Dunare din acest an a fost absorbita aproape cu totul de lacul de acumulare.In prealabil acesta fusese golit la un nivel calculat sa poata primi cantitatea de apa adusa de viitura.Ungurii nu au avut asa ceva si s-au descurcat destul de bine cu panourile acelea metalice din care au construit diguri. Ce ne faceam noi fara lacul de acumulare , numai Dumnezeu stie.

  • Upvote 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Din fostul Ada- Kaleh au mai ramas doar ziduile cetatii , mutate pe un o strov , ceva mai la sud

Tot atunci a fost scufundata si Orsova .Actualul oras Orsova noua , a fost construit prin anii `60

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

In mitologia greaca este mentionata insula Erythia, insa conform descrierilor, ea s-ar fi aflat dincolo de stramtoarea Gibraltar.

 

Cred ca s-a produs o usoara confuzie din partea autorului.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

viitura de pe Dunare din acest an a fost absorbita aproape cu totul de lacul de acumulare. Ce ne faceam noi fara lacul de acumulare , numai Dumnezeu stie.

 

O revarsare de apa aduce fertilitate zonei agrare pe langa ca este asa de rau primit cand se intimpla. Nu este pardonabil actul de distrugere al unei minuni naturale precum a fost insula Ada Kaleh.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Aoleo, ce pot scrie ziariştii!!!

Cum să fie dinamitată de Ceauşescu?

"Locul considerat unic în lume şi plin de viaţă a fost acoperit, în 1971, de apele lacului de acumulare al Hidrocentralei Porţile de Fier I de pe Dunăre, la ordinul lui Nicolae Ceauşescu".

Insula a fost acoperită de ape datorită creşterii nivelului Dunării, nu din cauza ordinului lui Ceauşescu, nu el a dat ordin ca insula să fie acoperită de ape.doh.gif

La fel, au fost acoperite sute de comori culturale în Egipt, China, Brazilia, SUA. Oraşul Orşova a fost reconstruit. Era foarte bine dacă insula ar fi rămas, dar, tehnic vorbind, era imposibil. Chiar dacă o parte din construcţii ar fi fost mutate, s-ar fi pierdut specificul. Dar este posibil ca acest specific oriental să se fi pierdut oricum, în ultimele decenii.

Rolul acelui sistem hidroenergetic şi de navigaţie, în momentul construirii unul dintre cele mai mari din lume este multiplu: uşurarea navigaţiei prin acoperirea gherdapurilor, prevenirea inundaţiilor, producerea unei cantităţi imense de energie ieftină şi relativ nepoluantă, realizarea unui pod peste Dunăre la Drobeta.

  • Upvote 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Titlul e foarte prost. Nici macar ziaristul nu scrie asa ceva in textul articolului.

Editat de S.R.
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×