Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
The Unknown

Crezi că trebuie să bei opt pahare de apă pe zi?

Rate this topic

Recommended Posts

Crezi că trebuie să bei opt pahare de apă pe zi? Iată care este adevărul din spatele miturilor despre hidratarea corectă

 

 

apa.jpg

 

Fiecare celulă din organism are nevoie de apă ca să funcţioneze corect. E nevoie de apă pentru reglarea temperaturii corpului, pentru protejarea articulaţiilor şi pentru o digestie sănătoasă.

O bună hidratare a organismului presupune ca apa să fie preluată în cantitate suficientă de către celule). O hidratare „ineficientă” înseamnă că, deşi consumată în cantitate mare, apa este preluată de patul vascular (de sânge), dar nu este transferată în cantitate suficientă în interiorul celulelor, ci este eliminată prin rinichi. Iată deci cât adevăr se ascunde în spatele miturilor despre hidratarea corectă:

 

MIT: Deshidratarea este neplăcută, dar nu este periculoasă

 

În timp ce mulţi dintre noi resimt numai simptomele uşoare ale deshidratării, precum durerea de cap, deshidratarea se poate agrava, fiind necesară supravegherea medicală. Complicaţiile serioase includ inflamarea creierului, insuficienţă renală sau chiar moarte. Din fericire, adulţii pot combate deshidratarea bând mai multe lichide, însă dacă nu observă aceste simptome încă de când apar, pot experimenta şi sete extremă, ameţeală, confuzie. Simptomele trebuie luate mai în serios în cazul vârstnicilor şi copiilor.

 

MIT: Dacă îţi este sete, înseamnă că organismul este deja deshidratat

 

Nu neapărat, mai ales că deshidratarea cronică nu prea este asociată cu setea, ci cu oboseală, dureri de cap, de stomac şi piele uscată. Însă pentru a evita deshidratarea, setea este într-adevăr un semnal că este momentul să bei apă. În timp ce nivelurile de apă din organism scad, sângele se îngroaşă. Când concentraţia de solide din sânge creşte la 2 procente, atunci setea este activată. Un procent de 1% nu este considerat deshidratare, 2% este deshidratare uşoară, abia la 5% apar simptome mai grave. Prin urmare, dacă ţi-e sete este timpul să bei apă, şi cât mai repede.

MIT: Cu toţii trebuie să bem opt pahare cu apă zilnic

 

Această regulă este una învechită, răspândită mai ales de comercianţii de apă îmbuteliată. Aşadar, de câtă apă ai nevoie de fapt? Bărbaţilor li se recomandă să consume trei litri de lichide zilnic, iar femeilor 2,2 litri, în timp ce alţi specialişti susţin că, dacă nu ne este sete, nu ar trebui să bem apă. Cantităţile sugerate nu includ numai apă, ci lichide, în general. Până şi cafeaua, ceaiul, sucurile de fructe sau băuturile îndulcite furnizează organismului mai multă apă, deşi băuturile care conţin zahăr nu sunt, în general, recomandate şi nu ar trebui consumate. Aproximativ 20% din cantitatea de apă pe care o ingerăm zilnic provine din alimente, mai ales din cele recunoscute pentru proprietăţile hidratante, precum pepenele verde sau castravetele.

 

MIT: Nu poţi să spui niciodată că ai băut prea multă apă

 

De fapt, dacă bei prea multă apă, rişti să provoci inflamarea celulelor, însă astfel de cazuri sunt extrem de rare. Simptomele includ de regulă dureri de cap, ameţeli, oboseală, greaţă, dar se poate ajunge la comă. Asta nu înseamnă să nu bei apă când îţi este sete. Este nevoie de cantităţi uriaşe de apă pentru a ajunge în acest stadiu.

MIT: Poţi să te hidratezi cu orice tip de băutură

 

Băuturile cofeinizate, îndulcite, tratate chimic, declanşează în organism reacţii chimice care au nevoie de consumul unei cantităţi mai mari de apă pentru a fi procesate şi filtrate corect. De exemplu, cafeaua, ceaiul negru sunt bogate în toxine care trebuie diluate în cantităţi mari de apă pentru a fi eliminate din organism. De asemenea, apa care intră în organism o dată cu aceste băuturi este eliminată mult prea repede, ele fiind diuretice care cresc tensiunea şi productia şi eliminarea urinei. De aceea, dacă vrei să îţi hidratezi corect organismul, bea apă.

 

 

http://www.doctorulzilei.ro/crezi-ca-trebuie-sa-bei-opt-pahare-de-apa-pe-zi-iata-care-este-adevarul-miturilor-despre-hidratarea-corecta/

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×