Sari la conținut
Forum Roportal
The Unknown

Talasemie sau Anemie Mediteraneana

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

BOALA RARĂ a lui Zidane face RAVAGII în Muntenia, Oltenia și Dobrogea. Mulți români NU ȘTIU că SUNT BOLNAVI

 

Până la 200.000 de români, concentrați mai ales în zona de sud a României, suferă de o boală frecventă în Cipru, Italia sau Grecia. Se numește „anemie mediteraneeană” sau talasemie, iar nedescoperirea ei la timp poate avea complicații majore.

 

Talasemia, care se pare că a apărut ca răspuns la malarie, este un calvar pentru unii, ușor de ținut sub control pentru alții.

Totul depinde de forma bolii: minoră sau majoră. Puțin peste 200 de români suferă de forma majoră a talasemiei, între 100 și 200 de mii au talasemie minoră și au nevoie doar de un tratament lunar cu vitamine. Riscul major apare când două persoane cu talasemie minoră, care nu știu că au boala, fac un copil. „De aceea, noi am insistat ca analiza pentru depistarea talasemiei - electroforeza hemoglobinei - să fie obligatorie înainte de căsătorie”, spune președintele Asociației Persoanelor cu Talasemie Majoră, Radu Gănescu.

 

43 de centre de donare

 

Marea problemă a românilor cu talasemie majoră este găsirea sângelui potrivit pentru transfuziile de care au nevoie uneori și săptămânal. „Sângele pentru ei trebuie foarte bine ales, nu contează doar grupa sanguină și RH-ul, ci și fenotipul. De multe ori, când trimitem în spitale sânge pentru talasemici, este luat de medici care au nevoie de el în intervenții chirurgicale”, adaugă președinta Fundației Donatorilor Benevoli de Sânge, Aimee Bugner, care îndeamnă românii să doneze sânge în oricare din cele 43 de centre care există în țară.

 

  • „Orice persoană care are o anemie suspectă ar trebui să facă analiza numită electroforeza hemoglobinei, în urma căreia se poate pune diagnosticul de talasemie.”

  • RADU GĂNESCU, președinte Asociația Persoanelor cu Talasemie Majoră

O boală apărută ca răspuns la malarie

„Anemia mediteraneeană” în varianta ei minoră (talasemie minoră) afectează între 0,5 și 1% din români. Forma minoră a talasemiei se moștenește de la un singur părinte, iar cea majoră de la ambii părinți. Astfel, dacă ambii părinți suferă de talasemie minoră, există 25% risc ca cel mic să sufere de talasemie majoră.

 

STATISTICI OFICIALE

 

La noi în țară sunt întregistrate la Institutul Național de Hematologie aproximativ 15.000 de persoane care suferă de talasemie minoră și circa 200 de pacienți cu talasemie majoră.

 

TESTE SALVATOARE

Analizele oferă șansa de a afla dacă un copil va avea talasemie majoră. Mai exact, în varianta în care se descoperă că ambii parteneri dintr-un cuplu au talasemie minoră, acum există posibilitatea diagnosticului prenatal, care poate stabili dacă viitorul copil va avea sau nu talasemie majoră.

„La un moment dat, în Cipru toată populația avea talasemie minoră. Cu ajutorul diagnosticului prenatal au ajuns să țină boala sub control”, explică președinta Fundației Donatorilor Benevoli de Sânge, Aimee Bugner. Cercetările au arătat că talasemia s-a dezvoltat ca răspuns la malarie. Cei care aveau această boală dobândeau rezistență la malarie.

 

CELEBRITĂȚI CU TALASEMIE

Deși talasemia în forma ei minoră este asociată cu oboseala și lipsa de aer în timpul efortului fizic, sportivi cunoscuți au reușit să treacă de toate astea și să aibă cariere de excepție. Este vorba despre tenismenul Pete Sampras și fotbalistul Zinedine Zidane, ambii diagnosticați cu talasemie minoră.

 

 

http://www.evz.ro/detalii/stiri/boala-lui-zidane-care-face-ravagii-in-muntenia-oltenia-si-dobrogea-1044972.html#ixzz2XazL43Uz

 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

 

Talasemie este in primul rand o boala ereditara si nu cum a fost prezentata mai sus. Numele ei vine din greceste care se intelege "cei care traiesc la mare" .Din aqceasta cauza este mai raspandita la marea Mediterana.

Nu are nici o legatura cu Malaria si nici cu contra -Malarii.

 

Se trateaza cu transfuzii de sange din cand in cand. http://en.wikipedia.org/wiki/Thalassemia

 

Asa subiecte trebuie sa fiu cautate la un site care se ocupa numai cu informatia, nu cu publicitate si reclame deoarece asa situri vor numai sa atraga atentia publicului si nu are mare grija ca ce publica sa fie adevarat si exact.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×