Sari la conținut
Forum Roportal
The Unknown

Bursieri romani peste hotare

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

 

GHIDUL ADMITERII LA FACULTATE 2013

 

Unde va fi concurența cea mai mare

 

TOPUL celor mai performante specialități, care aduc joburi bine plătite

 

Autor: Andreea Ciulac

 

 

Absolvenții de liceu care își doresc să treacă în următoarea treaptă de educație, facultatea, sunt invitați să citească ghidul complet al admiterii la facultate pentru acest an universitar, astăzi, într-un supliment gratuit distribuit doar cu ziarul Evenimentul zilei.

01admitere_reuters_c20a72d845.jpg

 

- Care sunt specialitățile care vor avea concurența cea mai mare în acest an, au explicat pentru reporterii EVZ rectorii celor mai importante unități de învățământ superior din țară. Ceea ce este sigur: facultățile de Matematică, Chimie, Fizică sunt pe un trend descendent și nu vor fi foarte căutate nici în acest an. „Vedetele”, în viziunea rectorilor, le găsiți în Suplimentul de Educație al EVZ.

- O clasificare oficială făcută chiar de Ministerul Educației cuprinde cele mai bune facultăți din România la care vă puteți înscrie, atât la stat, cât și la privat. O listă detaliată a acestora găsiți în două pagini ale suplimentului EVZ.

 

- Vor conta sau nu notele obținute la liceu la admiterea la facultate, așa cum a recomandat recent Ministerul Educației. Rectorii au răspunsuri variate la această întrebare. Cum va fi organizată admiterea la cele mai importate instituții de învățământ superior din țară, explică chiar cei care au decis.

 

- La facultate în străinătate sau în țară? Dilema este comentată atât de românii care au ales drumul străinătății și au ajuns în Germania, SUA sau China, cât și de cei care au preferat să rămână în țară.

 

- Cum să urmezi o facultate bună, inclusiv în afara țării, și să nu plătești nimic? Românii care au ales această variantă explică cum au reușit să obțină de la câteva sute de euro pe lună la zeci de mii de euro pe an pentru a învăța fără să plătească.



Citiţi mai mult: GHIDUL ADMITERII LA FACULTATE 2013: Unde va fi concurența cea mai mare. TOPUL celor mai performante specialități, care aduc joburi bine plătite - Educaţie > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/ghidul-admiterii-la-facultate-2013-unde-va-fi-concurenta-cea-mai-mare-care-sunt-cele-mai-1044775.html#ixzz2XVF5tovt
EVZ.ro
Editat de The Unknown

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Interviu cu Dr. Irina Drăgan, câștigătoarea Premiului Studentul Român al Anului 2015, Secțiunea America de Nord

 

Realizat de Sorin Cheval, Redactor-Șef News Diaspora

 

Dr. Irina Drăgan este din 2015 Assistant Professor în cadrul Departamentului de Parodontologie de la Tufts University, School of Dental Medicine (TUSDM), Boston, S.U.A., împărțindu-și timpul între activitatea din Departamentul de Parodontologie (tratează pacienți, predă studenților/rezidenților și coordonează proiecte de cercetare), dar și cel al Biroului de Afaceri Academice. Irina este originară din Buzău (Liceul „B.P. Hașdeu”) și este absolventă (2009) a Facultății de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, din București. Excelentele calități profesionale sunt completate cu o implicare intensă în activitatea unor asociații profesionale în care a deținut chiar funcții administrative, respectiv Președinte al Asociației Europene a Studenților la Medicina Dentară și ulterior, după ce s-a mutat în SUA, a devenit reprezentant Național al Rezidenților în cadrul Asociatiei Americane de Educație în Medicina Dentară. Profilul profesional al Irinei Drăgan poate fi accesat la adresa: https://www.linkedin.com/in/irina-dragan-7660b525

76305_10151545248442636_1112613209_n-300

REPORTER: Irina, eşti proaspătă câştigătoare a Premiului Studentul Român al Anului 2015, Secţiunea America de Nord, oferit de Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) la cea de-a VII-a ediţie a Premiilor pentru Excelenţă Academică în Străinătate pentru anul academic 2014-2015. Ce înseamnă pentru tine acest premiu? Cum ai ajuns să-l obţii?

Irina Drăgan: În primul rând aş dori să felicit toţi participanţii, finaliştii şi câştigătorii care au participat la cea de-a VII-a ediţie a Premiilor pentru Excelenţă Academică în Străinătate pentru anul academic 2014-2015. Din punctul meu de vedere cu toţii sunt câştigători, şi în cele din urmă România – pentru că ei toţi ne reprezintă cu succes ţară.

Pentru mine personal e o recunoaştere a eforturilor, dar mai ales mă motivează şi îmi dă energie să continui să mă implic în continuare în multiple activităţi. Ţin să menţionez că nu aş fi putut ajunge aici fără sprijinul familiei, profesorilor şi prietenilor. Premiul este şi al lor, tot atât cât este al meu.

Nu cred că există o „reţetă” – poate doar multă pasiune pentru ceea ce fac, multă muncă şi mai ales sprijin din partea celor din jurul meu. În timpul facultăţii am avut profesori care m-au cooptat încă din anul 1 în proiecte de cercetare (Dr. Roberto Cristescu/Dr. Constantin Vârlan) şi ulterior să merg să prezint la diferite evenimente studenţeşti. Devenise o tradiţie să participăm la congresele naţionale studenţeşti de medicină dentară şi împreună cu alţi colegi, ne-am hotărât să reprezentăm România la nivel european – European Dental Students Association. Cum se zice „lumea e foarte mică” – şi experienţa la nivel european (lucrând direct cu Dr. Damien Walmsley, Dr. David Alexander, Dr. Eugene Anderson şi Dr. Orlando Monteiro da Silva), m-a ajutat să aleg o facultate foarte bine cotată şi mai ales cu oameni extraordinari. Experienţa de la Tufts a fost una de excepţie, pentru că am avut parte de mentori care m-au ajutat să devin ceea ce sunt (Dr . Nadeem Karimbux, Dr. Huw Thomas, Dr. Noshir Mehta, Dr. Paul Stark). Ei au fost cei care au crezut în mine şi mi-au dat posibilitatea să fac parte din multe proiecte.

IMG_8759-300x211.jpg

 REPORTER: De ce ai ales să pleci din România și de ce în S.U.A.?

Irina Drăgan: Participând la numeroase evenimente internaţionale, mi-am dat seama că îţi poţi ajută ţara mult mai mult dacă mergi şi te specializezi în altă parte, urmând ca apoi să împărtăşeşti cunoştinţele cu cei din ţara ta – având în vedere că anul 2009 era prima serie în care se deschidea specializarea de Parodontologie în România. Am hotărât să urmez cursuri de specializare în S.U.A. pentru că puteam merge imediat după terminarea facultăţii, comparativ cu Europa – unde aveam nevoie de minim 2 ani de experienţă.

REPORTER: După o experienţă de 5 ani în S.U.A., ce ne poţi spune despre sistemul de învăţământ american, eventual prin comparaţie cu cel românesc? Ce rol au avut pentru formarea ta educaţia şi pregătirea profesională din România?

Irina Drăgan: Fiind plecată de 5 ani, cred că ar fi foarte greu să evaluez în mod obiectiv cele 2 sisteme. S-au făcut multe schimbări la nivel educaţional în România şi deşi am ţinut legătura cu colegii mei, nu cred că ar fi corect să fac o comparaţie directă.

Sunt sigură că dacă nu aş fi avut formarea din România nu aş fi ajuns unde sunt acum. Şi când spun formare – nu mă refer doar la cursurile propriu-zise, ci la experienţă în general. Am trecut prin multe greutăţi, şi am acceptat provocări, care m-au ajutat să fiu o persoană mai puternică. Am lucrat şi m-am format alături de oameni deosebiţi în România (Dr. Dragoş Stanciu, Dr. Mihai Augustin, Dr. Alexandru Brezoescu, Dr. Dan Caminescu, Dr. Cristina Rizea, Dr. Mariana Cărămidă, Dr. Laura Namolosanu, Dr. Claudiu Ciortea, etc) şi să fac faţă cu succes situaţiilor dificile pe care le-am întâmpinat ulterior în SUA. Am avut o grupă de colege la facultate cu adevărat excepţionale şi pasionate de parodontologie – având în vedere că 7/8 suntem acum specialişti în parodontologie.

12187929_10153537470495910_3544775417617REPORTER: Unde locuieşti în S.U.A.? Ce ne poţi spune despre comunitatea românească din zonă? Există asociaţii ale diasporei, le frecventezi?

Irina Drăgan: Locuiesc în Boston – într-o zonă cu o comunitate destul de mică de români, dar care reprezintă cu mândrie țara. Prietenii mei cei mai buni din Boston sunt români şi noi ne întâlnim destul de des, deşi nu neapărat sub numele unei asociaţii. Există Asociaţia Românilor din New England care organizează frecvent evenimente frumoase.

REPORTER: Anul acesta vom avea alegeri parlamentare, iar diaspora va fi din nou chemată să se exprime. Ce părere ai despre sprijinul pe care România îl oferă diasporei? Ce lipseşte?

Irina Drăgan: LSRS este într-adevăr un sprijin foarte mare oferit studenţilor care studiază în străinătate. Din păcate sunt încă foarte mulţi tineri care aleg să trăiască în alte ţări din diferite motive. Părerea mea este că ar trebui identificate motivele lor – analizăm problema şi apoi încercăm să o rezolvăm. O strategie în care să încercăm să menţinem tinerele valori în România este critică pentru următorii ani.

REPORTER: Eşti complet adaptată în S.U.A.? Ţi-e dor de România? Ai de gând să revii? Ai în prezent colaborări profesionale sau perspective în acest sens cu România?

Irina Drăgan: Acum eu sunt foarte mulțumită din punct de vedere profesional, dar îmi lipsesc mult familia şi prietenii. Revin cam o dată la 6 luni – mai ales de când am început să lucrez şi am terminat cu studiile. Am numeroase colaborări cu România – chiar un articol ştiinţific care urmează să apară în Revista Română de Medicină Dentară şi discuţii pentru o colaborare cu Uniunea Naţională a Asociațiilor Stomatologice.

REPORTER: Care sunt obiectivele tale profesionale imediate? Dar pentru anul 2025?

Irina Drăgan: Momentan lucrez la nişte proiecte interesante în cadrul Tufts – crearea unei metodologii de a diagnostica şi trata cazurile complexe – cu participarea tuturor specialităţilor din cadrul medicinei dentare; integrarea tehnologiei în sistemul educaţional în medicină dentară, având în vedere că studenţii din ziua de astăzi au acces la alte informaţii comparativ cu generaţiile de acum 10 ani. Anul 2025 este foarte departe – nu îmi fac planuri aşa de departe, dar sper să devin un cadru didactic accesibil şi care inspiră studenţii să continue dezvoltarea medicinei dentare. Mi-aş dori tare mult să găsesc un echilibru între partea clinică, proiectele de cercetare şi partea administrativă. Doar având o perspectiva deschisă cred că putem îmbunătăţi sistemul în medicină dentară şi oferi pacienţilor cele mai bune tratamente posibile.

newsdiaspora.ro

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×