Sari la conținut
Forum Roportal
pupa-ma in... fond!

Mituri si povestiri initiatice moderne

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Pe un alt forum creasem mai demult o serie de topic-uri de succes pe aceasta tema supunand comentariilor anumite creatii literare sau cinematografice din perspectiva spirituala. Astfel, au fost topic-uri despre Star Wars, The Matrix, serialul Kung Fu, Pescarusul Jonathan Livingston, Siddharta lui Herman Hesse (roman si film), jocurile din seria Gothic etc.

Iata cateva teme care s-au abordat in cadrul acestei serii de topic-uri, impreuna cu cateva repere pentru comentarii:

 

Ma voi referi in primul rand la saga Star Wars care pare sa fi avut cel mai mare impact asupra mai multor generatii. Nu voi face un plan al dezbaterilor pentru aceasta tema pentru a nu influenta evolutia discutiilor. Voi oferi doar cateva puncte de reper:
1. natura religioasa/ spirituala a acestui mit modern
2. lupta dintre bine si rau
3. Forta: latura pozitiva (luminoasa) a Fortei vs latura intunecata a Fortei
4. drumul initiatic: stapanirea Fortei in varianta Jedi sau varianta Sith
5. relatia cu mitologia sau magia clasica

 

Trilogia "The Matrix". Cateva repere pentru pornire:
1. Ce este "Matricea"?
2. Ce reprezinta "agentii"?
3. Initierea lui Neo.
4. Performantele lui Neo comparativ cu ale celorlalti "eliberati" din Matrice.
5. Legatura cu mituri stravechi sau conceptii/ idei religioase.
6. Fortele "supranaturale" ale fiintelor eliberate de influenta Matricii.

 

Jocul Gothic conceput de Piranha Bytes este unul din jocurile celebre, inclusiv la noi in tara unde s-a distribuit gratuit (ca Freeware) de catre o revista populara.
A exista chiar si un modul care instalat separat permitea vizualizarea dialogurilor in limba romana.
Daca printre voi exista persoane care au parcurs acest minunat joc, atunci ii invit la dezbateri privind natura initiatica si magica a acestuia, eventual prin comparatie cu alte jocuri celebre din aceeasi categorie.

Personal am jucat doar Gothic I si Gothic II + addon-ul Night of the Raven. Gothic III nu mi-a placut din cauza controalelor (eu apartin generatiei obisnuite sa stea cu degetele pe tastatura, nu imi place sa dau click-uri de mouse la nesfarsit).

 

"Pescarusul Jonathan Livingston" de Richard Bach. Citez o recenzie a acestei carti publicate in varianta editurii Humanitas:

Pescarusul Jonathan Livingston este, dupa Micul Print, cea mai citita parabola moderna. Nu, nu e important ca povestea vorbeste despre ordine si dezordine, despre conformism si disidenta, despre cardul care caraie si solitarul care tace si zboara. Nici relatia maestru-discipol despre care nu mai ramane aproape nimic de spus dupa ce citesti cartea nu e cel mai important lucru in aceasta istorie si nici exemplara lectie de libertate pe care o primim. Important este insa felul in care raspunde pescarusul Jonathan la nedumerirea tanarului sau prieten: "...Nu inteleg cum poti iubi un card de pasari care tocmai au incercat sa te ucida." Cititi raspunsul pe care il primeste invatacelul si veti descoperi sensul parabolei si ceea ce e cu adevarat important in ea.
Cartea este dedicata "...adevaratului Pescarus Jonathan care traieste in noi toti". Ramane sa verificati dumneavoastra daca "noi toti" meritam dedicatia.

 

La exemplele de mai sus pe care va rog sa le si comentati, va mai rog sa adaugati si voi alte creatii moderne care au o valoare initiatica in sens spiritual.

 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Desi probabil ca topicul este mult mai vast pentru a ii intelege reperele, cred ca as putea veni cu un exemplu.

 

Este vorba despre cartea care a reprezentat pentru multi tineri un bildungs-roman si care a fost unica in felul ei pana la aparitia unui curent imitativ: Alchimistul lui Paolo Cohelo. Pentru mine cartea aceea a fost o chintesenta, si cum rar se intampla si probabil numai la o anumita varsta propice, n-am avut ce cusururi sa-i gasesc (dar nu vorbesc despre orice varsta si orice om :D)

 

Este o carte care se bazeaza pe parabole dar raspunde la intrebari fundamentale ale epocii moderne: cum atingem fericirea, ce loc are omul in univers, in ce consta forta lui benefica, despre iubire etc. Cred ca toti avem nevoie de raspunsuri in aceste privinte, dupa ce le aflam ne mai linistim si punandu-le in practica uitam chiar cuvintele prin care ne-a fost transmisa o anumita filosofie de viata.

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

pana la aparitia unui curent imitativ: Alchimistul lui Paolo Cohelo. Pentru mine cartea aceea a fost o chintesenta, si cum rar se intampla si probabil numai la o anumita varsta propice, n-am avut ce cusururi sa-i gasesc (dar nu vorbesc despre orice varsta si orice om biggrin2.gif)

 

Pentru mine Alchimistul reprezinta mai degraba descrierea drumului initiatic, care btw apare intr-o forma mult mai interesanta la nimeni altul decat Ion Creanga al nostru. Dar deh, Coelho nu poate fi ascultat chiar de un pusti de 10 ani, ca mare lucru nu pricepe. Pentru un pusti de 10 ani e prea 'filosofic', pe cand pentru un tanar imediat trecut de adolescenta - e prea 'nuvela'.

Pacat insa ca parintii din ziua de azi nu mai isi fac timp sa le citeasca copiiilor povesti, ca sa nu mai vorbim de 'Somnoroase pasarele' - o poezie descantec pentru adormit copiii. Unul dintre motivele pentru care valorile tinerilor sunt atat de fade, ca sa nu zic ca lipsesc cu desavarsire, consta fix in faptul ca povestile nu mai ocupa un loc important in educatia celor mici.

Editat de stupid_me
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Desi probabil ca topicul este mult mai vast pentru a ii intelege reperele, cred ca as putea veni cu un exemplu.

 

Este vorba despre cartea care a reprezentat pentru multi tineri un bildungs-roman si care a fost unica in felul ei pana la aparitia unui curent imitativ: Alchimistul lui Paolo Cohelo. Pentru mine cartea aceea a fost o chintesenta, si cum rar se intampla si probabil numai la o anumita varsta propice, n-am avut ce cusururi sa-i gasesc (dar nu vorbesc despre orice varsta si orice om biggrin2.gif)

 

Este o carte care se bazeaza pe parabole dar raspunde la intrebari fundamentale ale epocii moderne: cum atingem fericirea, ce loc are omul in univers, in ce consta forta lui benefica, despre iubire etc. Cred ca toti avem nevoie de raspunsuri in aceste privinte, dupa ce le aflam ne mai linistim si punandu-le in practica uitam chiar cuvintele prin care ne-a fost transmisa o anumita filosofie de viata.

 

Uitasem de ea. O am si eu in biblioteca. Intr-adevar este o carte care isi merita locul printre celelalte carti de spiritualitate. Este tot un roman "initiatic".

Comedie initiatica blum.gif

[...]

 

O comedie initiatica mai putin la figurat (tot cu Jim Carrey) este "Liar Liar" (Mincinosul mincinosilor).

 

Un alt film initiatic dar care cuprinde si cateva elemente comice este "Hook" (Capitanul Hook) cu Robin Willimas.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×