Sari la conținut
Forum Roportal

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

"Spades" este unul dintre cele mai populare jocuri de carti derivate din Whist. El a fost inventat in SUA cu un secol in urma si s-a extins in intreaga lume. Exista numeroase site-uri unde poate fi jucat cu parteneri si oponenti umani, dintre care cel mai cunoscut este zone.MSN.com. Acest joc a fost inclus chiar si in S.O. Windows XP, respectiv Windows 7 sub numele de "Internet Spades". Pentru cunoscatorii de limba engleza o descriere reusita a jocului (fara a fi exhaustiva) se poate gasi aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Spades
Jocul de "spades" (care in limba engleza inseamna "pica" sau "inima neagra" la plural) cunoaste mai multe variante si subvariante, dintre care cele mai cunoscute variante sunt: Individual, Cu partneri (Partnership Spades), Standard, Whiz si Suicide. In general, se joaca in 4 jucatori, insa se poate juca si in 2 jucatori. Varianta Standard este cu parteneri (Nord-Sud si Est-Vest ca la Bridge) si este descrisa mai jos:

Obiectivul jocului:
Echipa dvs. castiga daca adunati cel putin 500 de puncte sau echipa opusa are minus 200 de puncte sau mai putin.
Spades se joaca in patru jucatori si cu un pachet standard de 52 de carti. Jucatorii lucreaza in echipe formate din perechi. La inceputul jocului, fiecare jucator primeste 13 carti.
Cartile sunt evaluate de la cea mai mare (A) la cea mai mica (2): A, K, Q, J, 10 etc.
Suita de pica (inima neagra) este intotdeauna atu, ceea ce inseamna ca o pica bate orice carte din oricare alta suita (culoare). Altfel primeaza cartea cu valoare mai mare din aceeasi suita.

Licitarea:
Spre diferenta de jocul de Bridge, exista o singura runda de licitare la inceputul fiecarei runde de joc. Scopul licitarii este de a prevedea corect numarul de "trick-uri" (tururi) cu care vei incheia o runda de joc.
Fiecare jucator va licita intre 0 si 13 trick-uri pe care considera ca le va castiga individual (nu intreaga echipa cum este la Bridge). Licitarea cu zero se numeste licitare Nil. Daca este reusita, aceasta va poate aduce puncte bonus majore (sau puncte de penalizare daca nu reuseste).
Licitarile combinate ale fiecarei echipe creeaza un contract. Scopul jocului Spades, pentru fiecare echipa, este de a indeplini sau realiza contractul, eventual de a impiedica echipa adversa sa realizeze contractul.
Un contract care nu este indeplinit se numeste contract setat. Contractele setate sunt penalizate la sfarsitul fiecarei runde de joc.
In unele subvariante de joc exista o optiune de licitare denumita Dublu nil. Ea este oferita numai la inceputul unei maini si inainte sa va vedeti cartile. Ea functioneaza la fel ca Nil - va angajati sa nu luati niciun trick - dar va recompenseaza cu un numar dublu de puncte daca reusiti.

Trick-uri castigatoare:
Dupa ce fiecare persoana a licitat, jocul incepe. Jucatorul din partea dreapta a jucatorului care imparte cartile (dealer) incepe primul si jocul continua in sensul acelor de ceasornic.
Jucatorii care conduc fiecare tur pot juca orice carte - cu o singura exceptie: O pica nu poate fi jucata decat dupa ce cartile de pica au fost sparte = broken (mai exact, pana cand o persoana a jucat cartea in timpul mainii: numai daca ii lipseste o suita si decide sa utilizeze pica pentru a "taia" in locul altei suite). Fiecare jucator trebuie sa urmeze suita.
Daca se joaca o carte de pica, ea castiga trick-ul. Daca sunt jucate mai multe carti de pica, cea mai mare carte de pica este cea care castiga trick-ul. Daca nu se joaca nicio carte atu, trick-ul merge la cea mai mare carte din suita condusa. Daca niciunul dintre ceilalti 3 jucatori nu a jucat o carte din suita condusa si nici atu, atunci trick-ul revine jucatorului care a condus (care a coborat prima carte). Jucatorul care a luat trick-ul devine conducator, fiind obligat sa coboare prima carte.

Scorul:
Mana este terminata dupa ce s-au jucat toate cele 13 trick-uri. Fiecare trick inseamna 10 puncte. Daca o echipa nu isi indeplineste contractul, ea este penalizata cu intreaga valoare a contractului.
Daca o echipa castiga mai multe trickuri decat a licitat, ea primeste valoarea contractului plus 1 punct pentru fiecare tur suplimentar. Ca penalizare, echipa mai primeste si 1 punct de penalizare „punga” (bag) pentru fiecare tur suplimentar.
Punctul „punga” nu are nicio valoare. Totusi, daca obtineti 10 puncte de punga (bags), echipa este penalizata cu 100 de puncte.
O licitare nil valoreaza in mod normal 100 de puncte. O licitare dublu nil valoreaza 200 de puncte. Daca licitati Nil sau Dublu nil si luati una sau mai multe trick-uri suplimentare, veti primi o penalizare de 100, respectiv de 200 de puncte. De asemenea, acumulati un punct „punga” pentru fiecare trick suplimentar. Aceste trick-uri suplimentare, in varianta standard, nu se adauga la contractul coechipierului.
In anumite subvariante de joc se poate face schimb de 1-3 carti cu partenerul, in situatia in care unul dintre coechipieri liciteaza double nil sau chiar nil.
Tot ca o variatiune la acest joc se poate licita nil orb (double-blind) care valoreaza +/- 400 puncte. In acest caz jucatorul care a licitat dublu-blind este obligat sa joace cartile in ordinea in care au fost distribuite.

Am creat acest topic intrucat, desi joc Spades de multi ani pe diverse site-uri internationale, foarte rar am gasit jucatori romani.
De aici am dedus ca fie exista jucatori care nu au curajul sa isi recunoasca nationalitatea pe site-urile internationale, fie acest joc este prea putin cunoscut in Romania.
Pe cei care vor sa invete acest joc ii avertizez ca acest joc este captivant si creaza dependenta! Nu exista doua jocuri la fel. Fiecare joc aduce propriile surprize. Regulile se pot invata in cateva minute, insa tactica si strategia necesita mai multi ani. Din pacate, exista multi jucatori care nici dupa mii de partide nu depasesc nivelul strategic al unui incepator. Cand dam peste astfel de parteneri intregul joc poate fi ruinat. De aceea, in mod normal, trebuie sa gasim parteneri pe care ii cunoastem si care sunt capabili sa adopte aceeasi tactica de joc sau sa se adapteze tacticii adversarilor in acelasi "stil".

Am deschis acest subiect, de asemenea, cu intentia de a discuta orice problema legata de acest joc (in special strategie) cu alte persoane interesate (daca exista) si, eventual, de a se forma echipe dispuse sa joace Spades la mese private pe baza de invitatie la oricare dintre multele game servere unde se poate juca "online spades".

 

Am mai facut si pe un alt forum incercarea de a atrage mai multi useri spre acest joc, insa nu am avut succes. Poate ca aici lucrurile vor sta altfel...

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Tin sa va anunt ca de ceva timp unul dintre serverele cele mai importante unde se putea juca Spades online http://www.spadester.com/ (singurul pe care il gasisem unde se putea juca Individual Spades) a incetat sa mai functioneze.

Mesajul din pagina principala a site-ului este urmatorul:

Spadester team is having some difficulties maintaining server costs. We're looking for a way to resolve this, but for now our service is offline. We will post updates on this site when we have some good news to share

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×