Sari la conținut
Forum Roportal
The Unknown

Pachetul de maternitate finlandez

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Wednesday, 05 June 2013

 

 

De ce DORM copiii finlandezi în CUTII DE CARTON?

Autor: Sorin Breazu

 

Gravidele din Finlanda primesc, de 75 de ani, o cutie de carton din partea statului. Este un set pentru tinerele mame, care cuprinde haine, cearceafuri şi jucării, putând fi folosit şi ca pat.

 

COPII FINLANDEZI DORM IN CUTII

 

bsbsbs_039c3403c9.jpg

 

Specialiştii sunt de părere că este principalul motiv pentru care Finlanda are una dintre cele mai mici rate de mortalitate infantilă. Tradiţia datează din anii '30 şi îşi doreşte să ofere copiilor din Finlanda, indiferent de statutul social, un start egal în viaţă.

Pachetul de maternitate, un dar din partea Guvernului, este oferit tuturor gravidelor. Conţine câteva hăinuţe, un sac de dormit, produse pentru îmbăierea micuţului, scutece şi o mică saltea.

 

Cutia devine, de multe ori, primul pătuţ al copiilor, indiferent de cât de bogaţi sunt părinţii. Mamele au de ales între cutie şi o sumă de 140 de euro. Peste 95% dintre ele aleg cutia. Legislaţia finlandeză le cere viitoarelor mame, înainte de a primi cutia, să viziteze un doctor la clinica pre-natală în a patra lună de sarcină", a spus Heidi Liesivesi, care lucrează la Kela - Instituţia care se ocupă cu Asigurarea Socială în Finalda, pentru BBC. Cutia oferă toate cele necesare micuţilor în primele zile de viaţă. În urmă cu 70 de ani, Finlanda era o ţară săracă, iar mortalitatea infantilă era ridicată, 65 din 1.000 de copii pierzându-şi viaţa în primele zile ale vieţii. Cifrele s-au îmbunătăţit rapid în deceniile care au urmat. La început, cutia nu conţine haine, ci material textil, deoarece în acele vremuri femeile erau obişnuite să croaiscă singure îmbrăcămintea micuţilor. Acest lucru a fost schimbat în anii '60. În 1968, şi-a făcut apariţia şi sacul de dormit, iar anul următor au fost introduse scutecele de unică folosinţă. La începutul noului mileniu, acest lucru a fost schimbat din motive de protecţie a mediului, iar femeile din Finlanda primesc scutece reutilizabile, din material textil.

 

 

 

http://www.evz.ro/de...l#ixzz2VK39wY1d

Editat de The Unknown

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

ce-a mai ras Antti cand i-am tradus articolul asta. Antti e finlandez, lucreaza intr-un spital din Oslo. El nu stia ca in Finlanda copiii dorm in cutii de carton, stia ca acele cutii sunt folosite ca sa transporte produsele primite, flori, cadouri, etc pe timpul sederii in spital. Dar se poate insela, nu e musai ca el sa stie asta doar ca e finlandez si lucreaza in cadru sanitar.

 

in No asemenea pachete gasesti aproape la orice magazin. lasi doar adresa si iti e trimis acasa pachet. si nu cu scutece din material textil refolosibil (nu stiu cine ar putea crede o asemenea gogomanie), ci astea de sunt pe piata acum. scutece, mancare, lapte praf si alte chestii.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Mie-mi place cum doarme bebelusul in cutie si gasesc idee buna pentru inceput doar invelit putin ca nu le place sa doarme la rece si acolo nu prea e cald niciodata ... in rest fiecare-si creste copiii cum vrea si-i convine.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

ai sa ramai surprinsa, dai aici copiii dorm afara. in carucior, infofoliti bine si afara 1-2 ore in curtea casei sau pe balcon.

 

la gradinita sunt primiti de la cateva luni. daca gradinita are ok-ul parintilor, somnul de pranz il vor face afara.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Eu nu sint surprinsa deloc, copiii mei in Elvetia la fel foarte devreme au mers la gradinita, la cateva luni si eu la munca, plimbarile zilnice erau pe menu zilnic ca ningea sau ploua. Nu dormeau afara dar geamul era mereu deschis in casa si in fiecare camera, nu totul dar era un ochi de geam care se putea deschide separat de restul. Nu erau pe geamuri grilaje de fier si n-au cazut afara ... aveau un program exact ca ceasul elvetian, au crescut cu disciplina si ordine si asa traiesc si azi.

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×