Jump to content
Forum Roportal
pupa-ma in... fond!

Windows Help (WinHlp32.exe)

Rate this topic

Recommended Posts

Creasem nu de mult un thread pe Forum Softpedia despre sisteme help.

Am avut o serie de conflicte cu conducerea acelui forum: primul cont banat pentru ca as fi facut reclama la un magazin (desi singura mea sursa de venit este salariul de profesor si nu am urmarit sau avut niciun fel de castig de pe urma postarii acelui link), al doilea cont banat pentru ca as fi insultat un moderator care imi daduse 3 zile warn pentru ca i-am scris unui user recalcitrant sa consulte un psihiatru (era primul meu warn in ani de zile in care am ajutat la dezvoltarea forumului lor si m-a revoltat situatia, asa ca nu m-am stapanit sa-l acuz pe moderator de imaturitate) si urmatoarele conturi banate pe motiv ca sunt clone. Intrucat am scris in mod repetat adminului forumului sesizand abuzurile savarsite impotriva mea, adminul s-a infuriat si mi-a sters absolut toate mesajele si topicele din ultimul cont. Majoritatea topicelor si mesajelor erau cu informatii de ultima ora pentru care muncisem zile intregi ca sa le scriu, sa urc imagini, sa traduc materiale din limba engleza etc. Ca urmare, m-am decis sa nu mai scriu niciun mesaj important pe forumul lor si sa incerc sa refac, pe cat posibil, ultimele mele topice, de data aceasta pe forumul de fata, in speranta ca aici conducerea forumului este cu capul pe umeri.

 

Nu vreau sa mai intru in detalii prin prezentarea unor sisteme help cu valoare istorica (de exemplu, Hyper Helper care a "murit" o data cu disparitia sistemului de operare DOS sau Tech! Help - Xview - care a fost achizitionat de Microsoft si dupa integrarea lui in cateva programe proprii l-a abandonat).

 

Unul dintre sistemele help traditionale, mostenit din DOS si care s-a perpetuat pana in zilele noastre este Norton Guide (devenit popular atat prin faptul ca fusese initial promovat de binecunoscutul inventator al lui Norton Commander, Norton Utilities si Norton Antivirus, cat si prin faptul ca era extrem de usoara adaptarea oricarui text in formatul cerut de Norton Guide). Exista la ora actuala un vizualizator gratuit multiplatforma pentru bazele de date .ng curprinzand numeroase carti in format electronic si documentatii. Versiunea pentru Windows sau Linux a programului poate fi descarcata de aici: http://www.davep.org/norton-guides/

 

Un alt sistem help popular este Windows Help care exista incepand cu Windows 3.x pana la Windows XP. Din pacate, s-a abandonat la acest format in sensul ca programul WinHlp32.exe nu mai este instalat odata cu Windows, in schimb, Microsoft ofera in continuare suport pentru Windows Help, putand fi descarcate direct de pe site-ul Microsoft versiuni compatibile Windows Vista / Windows 7 sau Windows 8, atat pentru 32, cat si pentru 64 biti: http://search.microsoft.com/en-us/DownloadResults.aspx?q=winhlp32.exe

 

Acest format mi s-a parut cel mai avansat sistem help dezvoltat pana la ora actuala. Crearea unui proiect destinat acestui sistem presupunea cunostinte avansate despre Rich Text Format (rtf), in schimb, beneficiile erau pe masura. Voi prezenta mai jos cateva imagini sugestive din cateva carti si un dictionar compilate de mine pentru a putea fi utilizate in acest sistem.

 

Legat de penultima imagine (referitoare la Dictionarul Explicativ pentru Limba Romana) mentionez ca diacriticele sunt afisate in mod corespunzator numai dupa efectuarea setarilor din ultima imagine (ceea ce necesita si un restart) sub Windows 8. O limitare neplacuta este faptul ca in versiunile noi de Windows, functia de cautare a lui WinHelp nu mai accepta utilizarea tastaturii romanesti (nici standard si nici legacy). Eu creasem acest dictionar in 2004 sub Windows 98 si pe acea vreme nu exista aceasta problema.

Daca cineva are o solutie ar fi binevenita. De asemenea, daca cineva isi exprima dorinta de a avea bazele de date pentru aceste dictionare in ideea de a le utiliza pentru crearea unui program care sa le utilizeze ma ofer sa i le dau dar nu inainte ca un moderator sa precizeze daca este permisa uploadarea lor pe acest forum (sau punerea unor linkuri de unde sa poata fi descarcate).

post-390820-0-90732000-1369571796_thumb.jpg

post-390820-0-04040900-1369571807_thumb.jpg

post-390820-0-87839300-1369571813_thumb.jpg

post-390820-0-60453500-1369571822_thumb.jpg

post-390820-0-51830100-1369571832_thumb.jpg

post-390820-0-68986000-1369571842_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×