Sari la conținut
Forum Roportal
The Unknown

GHIDUL STUDENTULUI INTERNAȚIONAL

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Planificarea unei plecări la studii în străinătatea, necesită timp și documentare, un efort care-i descurajează din start pe tinerii interesați să devină studenți internaționali.

Tranziția ar putea fi cu mult simplificată, urmând câțiva pași bine stabiliți.

 

1. Studiază cât mai mult universitatea și programul pe care vrei să-l urmezi Asigură-te că știi exact cât va dura programul de studii ales de tine, consultă topurile internaționale pentru a verifica locul universității în domeniul pe care ți l-ai ales, află care este structura cursurilor, câți studenți internaționali vor lua parte la program etc. Cel mai ușor mod de a afla toate aceste lucruri este direct de la reprezentanții universităților, cu care te poți întâlni la târguri educaționale.

 

2. Află care sunt criteriile de admitereUnele universități pun accentul pe notele de la bacalaureat, altele pe diploma de licență sau examenele de limbă, iar anumite programe de master cer susținerea unor teste suplimentare precum GMAT sau GRE. 3. Interesează-te de felul în care vei fi evaluat de profesori

 

Nu strică să ai un as în mânecă și să știi ce să faci pentru a promova mai ușor, fie că ai depredat un eseu, fie că ai de susținut o lucrare practică. În plus, nu vei mai fi surprins când vei descoperi că în Danemarca nota de trecere e 2 sau că, deși au un sistem de notare asemănător cu al nostru, rareori vei lua o notă mai mare de 8 în Olanda, nota 10 fiind rezervată cazurilor excepționale.

 

4. Întreabă care sunt costurile de trai trai În funcție de țara și orașul în care urmează să studiezi, costurile pot varia de la 500 de euro/lună la peste 800 de euro/lună. Nu uita însă că o parte dintre aceste costuri pot fi acoperite prin muncă part-time.

 

5. Studiază ofertele de muncă

 

Află dacă vei avea de un permis de muncă și cât de mult va dura să-l obții. Vezi care este salariul minim pe oră și întreabă universitatea dacă are un centru care să te ajute să cauți un job.

 

6. Vezi ce posibilități de finanțare există

 

În cazul în care învățământul nu e gratuit (precum în Scoția, Danemarca, Finlanda, Suedia sau Norvegia), atât universitățile cât și guvernele din diferite țări îți pot oferi împrumuturi sau burse, de până la 100% din taxa de școlarizare. Interesează-te care sunt acestea și dacă ești eligibil pentru vreuna dintre ele.

 

7. Caută-ți cazare din timp

 

Cu cât rezolvi dilema locului de cazare mai repede, cu atât mai bine. Unele universități garantează locuri în cămin pentru studenții din afara țării dacă aplici până la o anumită dată. Dacă nu vrei să stai în campus, caută site-uri de oferte de cazare și încearcă să contactezi agențiile. Locuințele cele mai accesibile și interesante se închiriază repede.

 

8. Comunică cu restul studenților români

 

Conaționalii te pot ajuta cu o o mulțime de sfaturi privind traiul de zi cu zi, inclusiv despre cu cele mai bune locuri de cazare, ce cartelă de telefon să-ți iei, unde găsești cea mai bună mâncare sau de unde poți cumpăra produse ieftine. Poți să îi contactezi căutând forumuri dedicate (precum Space.edmundo.ro) sau Romanian Societies (în cazul universităților din Marea Britanie).

 

9. Asigură-te că ai toate actele necesare

 

Înainte să pleci, fii sigur că ai cu tine tot ce-ți trebuie. Universitățile îți pot cere anumite acte în original, de exemplu: diploma de bacalureat/licență și traducerea lor legalizată, rezultatele testului de limbă, scrisoarea oficială de acceptare la universitatea lor sau asigurarea de sănătate. Întreabă universitatea ce acte îți vor fi necesare, atât pentru a te înscrie ca student, cât și pentru permisul de muncă (acolo unde este cazul). Ar fi util și să lași acasă o procură notarială pentru unul dintre părinții sau prietenii tăi, în cazul în care e nevoie să fii reprezentat legal la bancă, birouri de eliberat acte sau în alte locuri.

 

10. Gândește-te ce o să faci după cursuri

 

Ca student internațional te bucuri de o mulțime de facilități la universitate (de exemplu un simulator de zbor sau un studio de înregistrare muzică) și în afara ei (precum reduceri la muzee sau alte atracții). Mai mult, vei descoperi că poți călători ușor și la costuri destul de mici între țări dacă studiezi în Europa de Vest, așa că ai putea chiar să-ți plănuiești o vacanță.

 

INFORMEAZĂ-TE la RIUF

 

De mare ajutor în planificarea plecării la studii în afară sunt și consilieri educaționali. Cei din echipa Edmundo, spre exemplu, vor fi prezenți la RIUF, cel mai mare târg internațional de facultăți din Europa de Est, se va desfășura pe 16-17 martie la București, pe 19 martie la Timișoara sau pe 21 martie la Iași.

 

Acolo vei putea vorbi cu reprezentanți ai universitaților de top din lume precum MIT, University College London, Princeton, King's College London etc. Cei interesați de participarea la târg se pot înregistra înainte pe site-ul www.riuf.ro.

 

 

Autor: Alin Chiţu

 

 

http://www.evz.ro/de...l#ixzz2ToKpC9Je

EVZ.ro

Editat de The Unknown

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×