Sari la conținut
Forum Roportal
The Unknown

Obiceiuri si traditii culinare

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Obiceiuri si traditii in Saptamana Mare


Postat de culinar
www.culinar.ro


Incepand cu Duminica Floriilor si pana in Sambata Pastelui, crestinii tin cu strictete post si participa la ritualurile din Saptamana Mare.

Traditii in Saptamana Mare

Aceasta se mai numeste si Saptamana Patimilor, deoarece tine din momentul intrarii lui Iisus in Ierusalim (in Duminica Floriilor) si pana la rastignirea acestuia in Vinerea Mare.

Este o saptamana sfanta, binecuvantata, in care postul trebuie tinut strict si pregatirile de Paste facute ca la carte.

In Lunea Mare se scot lucururile la aerisit, se spala si se calca.

In Martea Mare se aspira, se da cu matura, se spala geamuri si se fac treburile grele pe langa casa.

Miercurea Mare este ultima zi in care se mai pot face treburi pe camp sau se mai spala si calca. Din aceasta zi, se spune ca barbatii trebuie sa stea pe langa casa si sa isi ajute nevestele.

Joia Mare este ultima zi in care se pomenesc mortii, iar femeile merg la biserica si impart colaci de post, vin, miere si fructe. Barbatii aprind focuri rituale in curti, pentru sufletele mortilor care se reintorc acasa. In dupa-amiaza acestei zile se fac copturile: painea, pasca si cozonacul.

In Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor se tine post negru, nu se face treaba sau mancare, unii se scalda in rauri pentru a fi sanatosi tot timpul anului si seara se merge la biserica pentru Prohod si trecerea pe sub Sfantul Aer.

In Sambata Mare, femeile pregatesc mielul sacrificat in aceasta zi, fac ultimele pregatiri pentru masa si scot hainele noi pentru Inviere. Seara se vopsesc ouale, daca nu s-au pregatit din Joia Mare, si se face un cos pentru biserica ce contine: oua rosii, pasca, cozonac, sare, ustoroi, friptura de miel, etc.

In fiecare zi din Saptamana Mare la biserica se tin slujbe speciale, numite Denii, si predici pentru curatenie sufleteasca si iertare de pacate.

Saptamana Patimilor se incheie sambata noaptea, cand toata lumea merge la biserica pentru a lua lumina sfanta de la preot si pentru a sarbatori Invierea Domnului.


http://www.culinar.ro/articole/culinar-prin-lume/obiceiuri-si-traditii-in-saptamana-mare/202/1886/?utm_campaign=nlzilnic&utm_medium=newsletter&utm_source=nl28.04.2013&utm_content=introducere/

Tradiţii şi SUPERSTIŢII de Florii


Autor: Roxana Roseti
Sunday, 28 April 2013

Ce E BINE să faci azi


În ziua de Florii datina este să se mănânce peşte - fiind dezlegare la peşte. Se spune că astăzi e bine, printre altele, să se culeagă flori de primăvară şi să fie puse alături de salcia sfinţită la biserică.

Iar salcia sfinţită la biserică se pune la icoana de acasă. În ziua de Florii e bine să umbli încins cu o nuia de salcie de la biserică, să nu te doară şalele. Se mai spune că pomii sădiţi la Florii se prind mai uşor.

Pentru a creşte şi a înflori

În unele zone din Transilvania se crede că mâţişorii salciei aduse de la biserică sunt de aprins şi afumat casa cu ei când e vreme rea. De altfel, mâţisorii din salcia sfinţită de Florii sunt folosiţi în numeroase practici magice: se zice că e bine ca animalele şi copiii să fie atinşi cu ei, pentru a creşte şi a înflori ca mâţişorii! Tot tradiţia populară aminteşte că cine înghite în ziua de Florii trei mâţişori de salcie sfinţită nu va mai suferi de boli de gât în cursul anului.

În unele zone din Muntenia, nimeni nu se spală pe cap sau nu se rade în ziua de Florii, de frică să nu se înfloare (să nu albească) precum pomii. În unele zone din Banat însă, în ziua de Florii oamenii se spală pe cap cu apă descântata, anume ca să le crească părul.

Nici una n-a voit

Ramurile de salcie, simbol al fertilităţii şi vegetaţiei de primăvară, amintesc de ramurile de finic şi de măslin cu care a fost întâmpinat Iisus în Ierusalim. În tradiţia populară există credinţa că însăşi Maica Domnului a binecuvântat salcia, după ce aceasta s-a transformat într-o punte, ajuntând-o pe Fecioara Maria să treacă apa unui râu. Maica Domnului, vrând să-l vadă pe Hristos răstignit a avut în cale o apă. S-a rugat de toate buruienile să o treacă, dar nici una n-a voit, numai salcia a întins o cracă şi a trecut-o dincolo. Maica Domnului a binecuvântat-o, ca să o ducă la biserică, să o slujească preoţii şi să se încingă oamenii cu ea, ca să nu-i doară mijlocul la seceratul grâului.



Citiţi mai mult: Ce E BINE să faci azi. Tradiţii şi SUPERSTIŢII de Florii - Panorama > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/ce-e-bine-sa-faci-azi-traditii-si-superstitii-de-florii-1034958.html#ixzz2RkoEsZqx
EVZ.ro

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Pastele in jurul lumii

 

 

Desi in esenta Pastele aduce cu sine in toate colturile lumii vestea invierii Domnului, fiecare popor are traditiile sale si intampina in mod diferit aceasta sarbatoare.

 

Bermuda

Locuitorii din Insulele Bermude sarbatoresc Pastele intr-un mod putin mai neconventional: in Vinerea Mare obisnuiesc sa inalte zmee, sa manance specialitati din carne de cod si chifle calde impletite. Se pare ca traditia a inceput atunci cand un profesor din armata britanica, care preda la scoala duminicala, a avut dificultati in a explica inaltarea lui Hristos la cer. Profesorul a construit un zmeu in forma de cruce, pentru a ilustra Inaltarea Domnului. Zmeele tradidionale din Insulele Bermude sunt realizate din hartie colorata, lemn si metal.

 

Norvegia

Norvegienii au un obicei destul de bizar pe care il practica atunci cand sosesc Sarbatorile de primavara. Se pare ca filmele cu detectivi si crime, precum si cartile politiste, au mare succes in aceasta perioada a anului. De asemenea, Pastele reprezinta pentru norvegieni o ocazie de a merge la munte, unde petrec aproape o saptamana de concediu, din vinerea de dinaintea Floriilor pana in a treia zi de Paste.

 

Nord-vestul Europei

In unele parti din nord-vestul Europei se obisnuieste ca in prima si a doua zi de Paste sa se aprinda focuri imense. Legendele saxone spun ca explicatia ar fi faptul ca Pastele este momentul in care primavara triumfa asupra iernii, iar focurile sunt menite sa alunge anotimpul friguros si sa instaureze vremea buna. In prezent focurile de tabara reprezinta in primul rand un prilej de socializare, mai ales ca participantii se delecteaza cu gustari, gin si bere pana dimineata.

 

Suedia

Suedezii intampina Pastele cu mese bogate, pline de heringi, oua si tarte de peste. Inainte de Paste, copiii se imbraca in vrajitoare, purtand haine vechi si zdrentuite, si merg din casa in casa in cartierul unde locuiesc, daruind desene si picturi facute de ei si primind in schimb dulciuri.

 

Haiti

In Haiti, Saptamana Mare este marcata de parade colorate si de traditionala "rara", muzica interpretata la trompete de bambus, tobe si cutii goale. Sarbatorile par un amestec de traditii catolice şi Voodoo. Credinciosii Voodoo face un pelerinaj anual la satul Souvenance, unde isi arata devotamentul fata de spirite rostind incantatii, batand in tobe si sacrificand animale.

 

 

 

http://www.culinar.ro/articole/culinar-prin-lume/pastele-in-jurul-lumii/202/2659/?utm_campaign=nlzilnic&utm_medium=newsletter&utm_source=nl06.05.2013&utm_content=introducere/

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Rusaliile sau Cincizecimea: traditii si preparate culinare

 

 

Rusaliile sau Cincizecimea sunt una dintre cele mai mari sarbatori ale crestinatatii. Se considera ca acest moment simbolizeaza inceputul crestinatatii. Conform Scripturii in aceasta zi Duhul sfant s-a coborat asupra apostolilor dandu-le darurile necesare pentru propovaduirea Evangheliei.

 

De aceasta sarbatoare sunt legate multe obiceiuri si superstitii. Se spune ca Rusaliile ca si denumire, dar si moment al sarbatoririi s-ar suprapune pe o veche sarbatoare romana. Rosalia sau Sarbatoarea Trandafirilor era o zi inchinata cultului mortilor. In aceasta zi se aduceau zeilor daruri: alimente si trandafiri pentru imbunarea sufletelor celor disparuti. Crestinii considera Rusaliile ca fiind ziua de nastere a Bisericii crestine.


  • In tara noastra sunt diferite obiceiuri si traditii pentru cincizecime. Spre exemplu in Moldova si Transilvania sarbatoarea dureaza 3 zile, in vreme ce in Muntenia si Oltenia se sarbatoreste o saptamana intreaga.

     

    Obiceiuri si traditii de Rusalii

    In mitologia si folclorul romanesc, Rusaliile sunt numite si Dansele, Ielele, Paraidele, Sfintele, Soimanele sau Zanele.

    Ielele sunt un fel de zane cu puteri magice care se spune ca s-ar scalda in izvoare si ar dansa goale in padure. Jocul Ielelor sau Hora Ielelor fiind unul dintre cele mai temute mituri care nu o dat au inspirat artistii.

    In tara sunt tot felul de datini legate de aceasta sarbatoare. In judetul cluj se practica impanatul boului, in vreme ce in judetul Mures se obisnuieste udatul nevestelor. Intr-un sat din judetul Brasov, ceata tinerilor ii colinda pe batrani.

    Cam peste tot in tara de Rusalii se duc la Biserica crengi de nuc sau de tei pentru a fi sfintite. Aestea se pun apoi la porti, stresini sau icoane.

    Ramurile de tei folosite la Rusalii sunt pastrate peste vara pentru a putea fi folosite in practicile de alungare a furtunilor si a grindinii. In adoua zi de rusalii de afltfel se sfintesc holdele pentru a fi ferite de grindina.

    Legat de Rusalii este si faimosul joc al Calusarilor, dans ritual care vine de la saritul peste foc pentru a scapa de iele, zanele rele. Calusarii merg la bolnavii din sat ina doua zi de rusalii pentru a izgoni boala. Dansul lor a fost deseori comparat cu un ritual de exorcizare.

    Ca si la orice mare sarbatoare este interzis sa muncesti. Se spune ca celor care muncesc de Rusalii li se stramba gura.

     

    traditii-de-rusalii.jpg

     

    In Bihor satenii duc la biserica vase si oale cu faina si furaje pentru a fi sfintite. In aceste oale urma sa se faca mancare in timpul anului, iar animalele care vor consuma mancarea binecuvantata vor fi ferite de cele rele. Din faina se coace paine pe vatra care e mancata in familie.

    In Halmeu, in nordul tarii, ielele sunt alungate cu capsuni. Capsunile nu trebuie sa fie stricate altfel ielele se intorc si ii iau graiul nesabuitului. Iar cel care arunca cel mai departe capsuna va fi ajutat de Dumnezeu si va avea recolta cea mai bogata.

    Rusaliile sunt ultimele zile in care se mai poate face pasca. De aici inainte si pana la Pasti, acest lucru nu mai este ingaduit.

    sarmale-in-foi-de-vita.jpg

     

    Pentru aceasta sarbatoare gospodinele vor pregati pasca si colaci, sarmalute in foi de vita, ciorba cu multe verdeturi si mancaruri care au la baza legume si fructe de sezon. De Mosii de Vara (sambata de dinainte de Rusalii) se spune ca daca vei da pomana ceapa si usturoi verde vei fi ferit de rele tot anul.

  •  

  •  

  • http://www.culinar.ro/articole/culinar-prin-lume/rusaliile-sau-cincizecimea-traditii-si-preparate-culinare/202/2247/?utm_campaign=nlzilnic&utm_medium=newsletter&utm_source=nl20.06.2013&utm_content=introducere/


pasca.jpg

Editat de samsara

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Pastele in jurul lumii

 

 

Desi in esenta Pastele aduce cu sine in toate colturile lumii vestea invierii Domnului, fiecare popor are traditiile sale si intampina in mod diferit aceasta sarbatoare.

 

 

Norvegia

Norvegienii au un obicei destul de bizar pe care il practica atunci cand sosesc Sarbatorile de primavara. Se pare ca filmele cu detectivi si crime, precum si cartile politiste, au mare succes in aceasta perioada a anului. De asemenea, Pastele reprezinta pentru norvegieni o ocazie de a merge la munte, unde petrec aproape o saptamana de concediu, din vinerea de dinaintea Floriilor pana in a treia zi de Paste.

 

 

 

Culina.ro de unde ai luat informatia a uitat sa spuna exact ce traditii si obiceiuri culinare are No de Paste.

 

Se pregateste friptura de miel, oua colorate, se fac multe deserturi pe baza de portocala, se face pasca, cozonac, dulciuri...

Vacanta de primavara este stabilita in saptamana pastelui, de aceea cei mai multi au ocazia sa mearga la munte ( dar peste 40% din norvegienii care-si iau vacanta in perioada aia pleaca la plaja in tarile calde). Munte si zapada au 8 luni pe an.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

De Sfantul Ilie se mananca mere

  • In fiecare an pe data de 20 iulie crestinii il sarbatoresc pe Sf. Ilie. In aceasta zi nu se fac munci agricole, de acum pot fi mancate merele si strugurii si acum incepe recoltatul mierii de albine.
sf_ilie.jpg

 

Exista multe traditii si superstitii legate de aceasta data. In principal acestea au legatura cu vremea. Se spune ca intotdeauna ploua de Sf. Ilie pentru ca Profetul traverseaza cerul cu caruta lui de foc, pentru a ne ocroti.

Potrivit traditiilor, de Sfantul Ilie, se mananca pentru prima data mere si struguri, marul fiind pomul Sfantului Ilie. Asa dar conform traditiei azi se mananca mere. Tot azi este ziua incepand cu care strugurii care s-au copt pot fi mancati.

Din 2o iulie poate fi recoltata mierea de albine, Sfantul Ilie fiind patronul apicultorilor si pazitorul albinelor! La tara aceasta activitate se mai numeste "retezatul stupilor".

Conform traditiilor, Sfantul Ilie da dezlegare la a fierbe si coace porumb. La tara femeile fierb porumbul si il dau de pomana, impreuna cu merele cazute din pom.

Tot traditia spune ca cei care il supara pe Sfantul Ilie, iesind la coasa sau facand alte munci in aceasta zi sfanta vor muri fulgerati - Sfantul Ilie fiind considerat a fi stapanul norilor si al fulgerelor. In aceasta zi, daca e furtuna trebuie inchise toate geamurile si toate usile. Se spune ca daca astazi tuna merele si alunele vor fi viermanoase.
Daca ploua, va ploua timp 20 de zile.

Ziua de 20 iulie este considerata a fi zi miezul verii pastorale. Astazi este ziua cand, conform traditiei, ciobanii separa berbecii de oi.

In Romania peste 120.000 de persoane isi serbeaza in 20 iulie ziua de nume si zeci de biserici sarbatoresc hramul.

 

http://www.culinar.ro/articole/culinar-prin-lume/de-sfantul-ilie-se-mananca-mere/202/2279/?utm_campaign=nlzilnic&utm_medium=newsletter&utm_source=nl20.07.2013&utm_content=introducere/

Editat de The Unknown

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

5 hagyományos húsvéti étel, ami nem hiányozhat az ünnepi asztalról    5226_resized.jpg?avcount=1648623890   th?id=OIP.XSh7e_jYcPZAVSx8iLfYDAEsCW&pid=Api&P=0&w=353&h=176

Reprezinta Pastele traditional al maghiarilor aceste poze la care se mai adauga hrean, unt, piper si sare, mustar, si cine ce-si mai doreste plus un vin sau ceva de baut.   Carnea se poate inlocui, eu folosesc carne de ovina sau picioare de Curcan ca de Raţa sau de Gâsca rar se gasesc si doar la Chinezul unde poate sa fie si deloc proaspat iar pe langa ca este departe nici nu ramburseaza marfa.   

Desigur nu pot sa fac oua precum pe poza dar si impletitura comand la priceputi ca nu ma omor cu munca mai multa decat imi rezista mainile insa carnea am de preparat dupa cum il vreau si mai am de gand ca mie-mi place si Asparagus/Sparanghel sa am pe masa dar si ceva din cartofi si salata de fructe cu frisca si cine stie ce-mi mai aduc aminte sau aud de la cineva. 

Pot sa umplu si o gaina mare ca are cautare la mine daca vin copiii, sau noi mergem la ei, dar nu visez inca la nimic special.   In copilarie formam un iepuras din unt proaspat facut tot de mine si duceam din toate bunatatile intr-un cos special la biserica sa fie sfintit mancarea. 

Traditia se pastreaza inca in Secuime din cate stiu, la prima ora din zi pe la ora 7:30 AM parca mergeam toata lumea intr-o directie la o slujba scurta si inapoi acasa sa mancam ca s-a terminta Postirea, pe urma a fost Slujba mare la care iar mergea toata comunitate minus copiii sa nu incurcam circulatia.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Eu n-am mancat asa ceva niciodata, in Ungaria n-ar fi Paste fara aceasta branza, dar nu tin minte sa fi vazut in alti ani intre specialitati de Paste. 

https://www.mindmegette.hu/husveti-menu-hagyomanyos-klasszikus-receptek-61940/?utm_source=metropol&utm_medium=banner&utm_campaign=easter_native&utm_content=18_husvetimenu-native

Pentru mine sint super food toate astea cu o ceapa verde.

  20220406nyufiasztalhusvet.jpg?w=644&h=429

 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

szabipek-soskalacs-fekvo-(1).jpg

Asa ceva nu cred ca exista in Amerika, ca brutarii sau cofetarii nu merg pan-acolo, iar evreii prepara doar unu simplu, dar ultra scump in ultimii ani, si nu se merita.  Nu mai cunosc pe nimeni care ar face asta, multi au murit, iar altii s-au dus inapoi in Ungaria din cei care stiau sa lucreze minuni si acceptau comenzi.   Mexicanii nu consuma fantezii din astea de gringo, dar si brutariile private s-au cam inchis care mai faceau cate ceva, iar eu nu lucrez cu dospit ca ma dor mainile.   Raman sa admir pozele, ca ce voi comanda la alimentara esta ca si o copie din asta pe alta hartie, dar se va termina repede in lipsa de altceva.   Va las ideile de Paste, poate ceva se aplica si la religia ortodoxa.

https://www.mindmegette.hu/husvet-recept-kalacs-kenyer-pogacsa-szabi-a-pek-60460/

 

 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×