Sari la conținut
Forum Roportal
The Unknown

10 sfaturi pentru prajituri reusite

Postări Recomandate

Postat de culinar

www.culinar.ro

 

 

Daca iti place ca atunci cand faci prajituri sa adaugi putin din asta si putin din cealalta, bucataria se poate transforma intr-o loterie, poate acum ai avut noroc si s-au potrivit toate, dar data viitoare cu siguranta nu va mai fi asa. Tehnicile culinare nu sunt o loterie, sunt anumite reguli care trebuie respectate, asa ca ti-am pregatit 10 dintre ele.

 

 

1. Foloseste o reteta buna

Prima regula este si cea mai importanta, parerea mea desigur :). Pentru un rezultat bun trebuie sa urmaresti reteta asa cum e ea, si pentru asta ai nevoie de o sursa de incredere. Multe dintre retetele de prajituri ce se gasesc pe internet nu au fost inca testate (dar ale noastre da! :) ).

 

2. Foloseste tava de dimensiunile specificate in reteta si tapeteaz-o corespunzator

Daca nu ai o tava de dimensiunea specificata in reteta, va trebui sa ajustezi timpul de coacere. De asemenea hartia pentru copt este foarte importanta si recomandata. Daca folosesti unt sau ulei si faina pentru tapetare, ai grija la cantitatea de grasime folosita. Daca vei folosi prea multa vei arde marginile prajiturii.

 

3. Preincalzeste cuptorul

Daca vei pune prajitura intr-un cuptor care nu e incalzit suficient ii va afecta felul in care va creste.

 

4. Respecta cantitatile din reteta

Asigura-te ca folosesti aceleasi unitati de masura si aceleasi ingrediente specificate in reteta. Nu poti doar sa adaugi mai mult praf de copt daca vrei ca prajitura sa creasca mai tare, si nici sa il inlocuiesti cu altceva daca reteta nu spune asta.

 

5. Ai grija ca ingredientele sa aiba temperatura potrivita

Majoritatea retetelor mentioneaza faptul ca ouale sau untul trebuie sa fie la temperatura camerei. Untul rece nu va deveni la fel de pufos ca cel la temperatura camerei, iar ouale direct din frigider vor inchega prajitura.

 

6. Aereaza prajitura cat de mult posibil

 

Mixeaza untul si zaharul pana cand obtii o crema deschisa la culoarea si pufoasa. Acest lucru va intensifica aerul si volumul prajiturii, obtinand astfel o prajitura pufoasa. De asemenea cerne faina impreuna cu ingredientele uscate, acest lucru va oferi aer din nou. Un tel este recomandat atunci cand amesteci ingredientele uscate cu cele umede deoarece astfel vei evita formarea cocoloaselor iar faina nu va incarca aluatul. Nu fii tentat sa amesteci mult, pana totul e omogen, vei obtine un aluat greu, in locul unei prajituri pufoase si aerate.

 

7. Odata ce ai terminat aluatul da-l la cuptor

Agentul de crestere pe care il folosesti va incepe sa actioneze imediat ce intra in contact cu ingredientele umede, din aceasta cauza este bine ca prajitura sa intre imediat la cuptor.

 

8. Aseaza prajitura pe raftul potrivit

Pentru o prajitura reusita cel mai bine este sa asezi tava pe raftul din mijloc, daca reteta nu spune altfel, astfel se va coace uniform. Odata ce prajitura este in cuptor evita sa deschizi usa cuptorului pana cand este aproape gata. De asemenea, cand bagi prajitura la cuptor nu zabovi degeaba ca sa lasi caldura sa iasa.

 

9. Respecta timpul de coacere

Daca ai folosi tava potrivita si ai un cuptor bun, timpii de coacere din reteta trebuie respectati, asta daca ai respectat sfatul 1 :). Cum un cuptor nu este la fel cu altul verifica prajitura inainte cu cateva minute sa fie gata. O prajitura coapta trebuie sa se simta la fel daca o apesi in centru sau pe margini. De asemenea, scobitoarea introdusa in mijlocul prajiturii trebuie sa fie curata.

 

10. Racirea prajiturii

Retetele de prajituri ofera in general indicatii despre cum se lasa prajitura la cuptor, dar in general vorbind, un blat de pandispan este bine sa-l lasati in cuptor cu usa deschisa dupa ce e gata, ca sa se obisnuiasca treptat cu aerul rece, dupa care il poti scoate din tava. Prajiturile cu fructe este cel mai bine sa le lasi sa se raceasca in tava.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×