Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
The Unknown

Cum am făcut chiuretaje şi c

Rate this topic

Recommended Posts

ce exprimare .. se faceau pe sub mana? :doh:

 

In acei ani eu deja eram destul de mare, tin minte cand s-a terminat la liber aceasta procedura ca se vorbea peste tot cu gura mare si fara nici un filtru ca sint si copiii prezenti. La exprimarea orala se foloseau si in limba romana alte cuvinte decat azi.

Romania abia era la inceputurile dezvoltarii in comunism dupa ce a fost sinucis Ghe-Ghe Dej si a ajuns Ceausescu la putere. Nici in scoli in localitati mai mici desi pur romanesti nu erau cadre didactice calificate in predarea limbii romane in Ardeal. Fiecare vorbea cum putea si ce a auzit de acasa mai mult, nu era asa de sofisticata lumea. La mine in scoala limba romana era predata de o fosta slujitoare din Bucuresti care ingrijea un dascal batrin acolo, care a revenit acasa in zona natala, Sighetu-Marmatiei si ea fiind mult mai tanara, a

ajuns sa predea romana, stiintele naturale toate, muzica, ore de dirigintie, arta de a coase

tricota decorativ si in mod traditional si aproape a depasit pe toti cu gura ei mare. Ea ne

explica si despre asta la ora de arte. Peste 1-2 ani au inceput sa apare graduatii din noile facultati ca ingineri, profesori, avocati, agronomi, etc. Si azi se vorbeste strimb in Maramu' :crazy: amestecat cu maghiara sau alta limba, depinde cu cine conversezi ca sint multe natiuni pe acel loc mic. Daca ai auzi aici cum vorbesc romanii :yahoo: ai impresia ca sint vikingii din reclama aceea la TV.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am avut ocazia sa stau de vorba cu cineva din Sighetu Marmatiei odata, venise in vacanta la bunicii din judetul Galati. Nimic nu intelegeam si nici el nu stia sa vorbeasca romaneste. A fost amuzant.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nimic nu intelegeam si nici el nu stia sa vorbeasca romaneste. A fost amuzant.

 

Era roman sau de alta nationalitate ca ucrainienii o vorba nu stiau/scoteau in romaneste!!!

Pentru mine este usor de inteles ca stiu limbile folosite in satele vecine :yahoo: dar altii considerau dialect al limbii romane. Comunistii au venit si au plecat, insa in zona din Sighet unitatea de masura la greutate tot fontu' a ramas = 0,454 de grame nu kg-ul!!! si nimic nu s-a schimbat nici in folosirea limbii romane si in multe traditii stramosesti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Era roman.

Mi-ar placea sa ajung in zona aia.. a fost mult prea departe de locul meu natal, n-am avut posibilitatea sa ajung niciodata.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Era roman.

 

Imaginezi cum era sa invatam noi copiii maghiari de la ei, maramuresenii ceva??? Baietii in armata invatau limba romana ca-i ducea intr-o localitate opusa mereu de unde erau.

Iar in locuri ca magazine, targuri, birouri, tribunal, spitale erau angajati care stiau sa traduca maramuresana in romana sau in ce limba se cerea, care erau din zona nemteasca de langa Viseu, vorbeau altfel, cu vorbe nemtesti amestecat limba latina veche :crazy:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×