Sari la conținut
Forum Roportal
PMI

Cunoaşterea de sine versus cauza emoţiilor negative

Postări Recomandate

Cunoaşterea şi acceptarea de sine sunt fundamentale în menţinerea sănătăţii mentale şi emoţionale. Câţi dintre noi nu am fost într-un moment de cumpănă, în care nu ştiam ce să facem? De multe ori vrei să înţelegi ce se întâmplă cu tine, de ce reacţionezi lipsit de raţionament în anumite momente. Timpul ţi-se pare prea scurt şi nu faci faţă cerinţelor, eşti etichetat de cei din jur într-un anume fel şi uneori ai neşansa să porţi această etichetă toată viaţa.

 

Capacitatea de a te dezvolta şi de a-ţi alege propriul destin, de a-ţi valorifica calităţile şi caracteristicile pozitive depinde de modul în care mediul de viaţă îţi creează condiţiile de actualizare a sinelui. Dar ce se întâmplă când dobândeşti o boală, un handicap care este în afara alegerilor tale? Acceptarea necondiţionată indiferent de natura ei şi gândirea pozitivă, convingerea că fiecare persoană are ceva bun, sunt atitudini care favorizează dezvoltarea personală.

 

 

 

De la aceste nelinişti am pornit discuţia noastră, în cadrul activităţii de mentorat, care s-a dorit a fi un moment de regăsire de sine, de recunoaştere şi de transparenţă totală.Toţi cei prezenţi, la început cu măştile bine prinse de propria persoană, încercau să simuleze starea de bine însă pe parcursul discuţiei barierele, măştile începeau să cadă una câte una şi autenticitate propriilor trăiri ieşea la iveală. În câteva rânduri am încercat să sparg gheaţa cu diferite jocuri şi teme de lucru simple cu scopul omogenizării grupului, apoi am discutat liber şi mi-am dorit să aflu de ce au venit ei cu adevărat aici, cu ce şi-au propus ei să rămână după această experienţă?

 

Mi-au mărturisit:

 

,, Trebuie să fim mai toleranţi, mai înţelegători, mai iertători, să ne iubim apropiaţíi deoarece numai aşa ne vom găsi pacea şi liniştea din mintea şi sufletul nostru.

 

Am înţeles că este bine să analizăm cu atenţie unde este ceva de schimbat şi să nu repetăm greşelile.’’

 

Prin această mărturisire mi-a fost confirmată ideea de care îi ,,suspectam’’, aceea că situaţiile din viaţa lor şi probleme cu care s-au confruntat fac parte dintr-un întreg proces de împăcare cu propria viaţă. A te pune faţă în faţă cu ceea ce nu vrei să vezi, cu umbra ta este doar începutul unui proces îndelungat de regăsire.

 

n.n: mentoratele sunt activităţi organizate în cadrul proiectului “Reţea regională pentru promovarea şi aplicarea conceptelor economiei sociale, în vederea creşterii şanselor de reinserţie socială a persoanelor cu dizabilităţi”, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013 Investește în oameni!, implementat de Patronatul Medicinei Integrative.

mai laasa reclama si vorbitul pe de laturi , habar nu ai cu ce se mananca ceea ce scrii tu acolo, ai vreo dizabilitate de crezi ca stii?

vi astia/astea care aveti impresia ca le stiti pe toate...

Editat de The heart of tiger

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Am eu un prieten bolnav de la 14 ani....a avut o meningo-encefalita netratata care i-a dat peste cap tot sistemul nervos si glandele si hormonii....face un fel de crize asemanatoare cu epilepsia....a vazut perfect inainte de boala....acum are miopie....si multe altele....el ce sa spuna?poate gandi pozitiv pana la sfantul asteapta....sa nu mai zic ca din cauza bolii e luat in bataie de joc de oamenii,nimeni nu il intelege,a fost la o gramada de doctori care i-au spus ca e sanatos....prietena nu a avut niciodata tot din cauza bolii,serviciu nu poate sa aiba pt ca oboseste foarte repede....e pierdut,nu mai vede sensul vietii....desi are un iq foarte ridicat....nu mai vede nici o iesire din aceasta situatie.....iar daca nu ar fi de ajuns....mama lui a murit recent,tatal e plecat in strainatate si nu il vede cu anii,traieste cu bunica lui dintr-o pensie amarata....prieteni nu prea are,e frustat de situatie,gandeste profund negativ din cauza destinului in care a fost aruncat....etc....nu mai vede sensul vietii.....sa imi spuna mie daca cineva in postura lui ar putea sa gandeasca pozitiv si sa vada viata roz?inseamna ca ori e nebun, ori nu il poate intelege,ori vorbeste la misto.....

Multi posteaza pe forum aiurea despre gandirea pozitiva si imbatarea cu apa rece....dar cand cineva are viata ca un iad....ca acest prieten al meu....atunci aceasta imbatare cu apa rece....nu tine....

 

Si inva ceva....a incercat tratamente naturiste,a fost la bioenergeticieni,la akupunktura,masaje,kinetoterapie etc....si nu a reusit sa il vindece nimeni....

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×