Sari la conținut
Forum Roportal
Redondo

Pot fi oamenii educati altfel decat prin frica ?

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Pot fi oamenii educaţi, stăpâniţi sau civilizaţi prin alte metode diferite de frică ?

 

Copiii incă de la vârste fragede stau tot timpul sub ameninţarea pedepsei sau că ceva rău li se va întâmpla(ii fură hoţii, vine bau-bau, "n-o sa mai vorbeasca nimeni cu tine"...). Prin aceste metode se bagă frica in ei.

 

Pentru adulţi tot cam aceleaşi metode se aplică: frica că vei rămâne fără loc de muncă, frica că te vei face de râs în comunitate, frica de a primi amendă etc. Plus că dacă încalci regulile, imediat eşti pedepsit tocmai pentru ca celorlalţi să li se facă frică. Dacă cineva primeşte o a2a sau a3a sansa, frica nu mai e asa puternica. Dar daca sistemul e f dur atunci teama va fi cu tine la orice pas, chiar şi in gând, unii sunt atat de fricosi incat le e frica sa se si gandeasca la ceva ce incalca regulile.

 

Mie imi place să cred că sunt ceva mai mult decât un animal sălbatic. Nu trebuie să fiu ameninţat, să se răstească cineva la mine, să fiu pedepsit atunci când greşesc, (iar in cazurile grave) să ajung să fiu inchis intr-o cuşcă precum o sălbăticiune. Înţeleg dacă mi se explică omeneşte şi dacă sunt tratat precum un om.

 

Sistemul acesta al fricii mi se pare înjositor pentru fiinţa umană. Dacă doar aşa se poate atunci cum aş putea eu să te mai respect pe tine ca om daca tu poţi fi educat doar prin frică ?

Editat de Redondo
  • Upvote 4

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Omul poate fi educat să aibă o conştiinţă înaltă. Însă cât de înaltă poate fi această conştiinţă, atâta vreme cât populaţia Globului se înmulţeşte exploziv, iar resursele sunt limitate ? Oricât de înaltă ar fi această conştiinţă, exista frica de a nu rămâne fără resurse. De aici încep conflictele, între oameni şi între naţiuni. Însă lipsa resurselor pot fi evitate prin inovaţii, adică prin gândire. Dar, asta atrage după sine frica de a nu ni se fura ideile care să ne aducă venituri de pe urma inovaţiei.

 

Dar ce este conştiinţa ? E un fel de "voce interioară" care ne atrage atenţia să nu facem ceva rău. Adică ajungem tot la un fel de frică: frica de a nu face ceva rău. Chiar dacă s-ar traduce prin compasiune, tot la frica de a nu face rău ajungem.

  • Upvote 3

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

A civiliza pe cineva inseamna ca ei sint salbatici

referirea mea a fost in sensul că omul nu se naşte civilizat. trebuie sa treaca prin anumite etape pana ajunge civilizat. daca nu trece prin aceste etape(adica nu este educat) cred ca se va apropia mai mult de o brută, nu se va putea stăpâni printre oameni

Editat de Redondo

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

referirea mea a fost in sensul că omul nu se naşte civilizat. trebuie sa treaca prin anumite etape pana ajunge civilizat. daca nu trece prin aceste etape(adica nu este educat) cred ca se va apropia mai mult de o brută, nu se va putea stăp

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Pot fi oamenii educaţi, stăp

  • Upvote 4

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Fie ca avem in vedere doar explicatia simpla a intelesului termenului educatie (fara a mai intra in explicatiile din dictionarele filosofice si psihologice), anume: "Ansamblu de măsuri aplicate

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Asta deduci tu, nu se face referire la frica de nici un fel, dar nici la alte metode. Zice doar de un "ansamblu de masuri".

 

Pai sigur ca deduc. Nu se face referire la frica, tocmai, pentru ca notiunea de "frica" nu face parte din sfera "educatiei". Intr-adevar zice doar de un "ansamblu de masuri" fara a le enumera si fara a analiza mai departe procesul educational, pentru ca este doar o simpla definitie explicativa din DEX, Insa daca citim mai departe observam ca definitia stipuleaza simplu ca e vorba de un ansamblu de masuri "aplicate

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×