Sari la conținut
Forum Roportal
Redondo

Efectul Lucifer despre natura umana

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

nu e asa si

 

ideea e ca oamenii supuşi sau presaţi de societate, reguli, norme ajung sa comita fapte imorale, uneori chiar abominabile... de exemplu călăii, torţionarii.. d-asta ii spune 'Lucifer' pentru că in fiecare dintre noi se ascunde răul decât că tu ca om obisnuit nu prea ajungi in situatia sa fi determinat sa iasa din tine

 

acum nu mai sunt calai pentru ca sunt alte legi. in SUA exista cei care aplica pedeapsa cu moartea dar in conformitate cu legile de acolo. daca ar fi mai dure si ei s-ar comporta mai dur.

 

la noi in România, sunt poliţiştii, jandarmii care ei se supun orbeşte legii(dar si ei aplica batai dure celor care nu se conformeaza). ce spune legea, aia fac şi ei, chiar daca asta contravine principiilor lor(desi mi-e greu sa cred ca politistii ar avea principii (solide) - parerea mea)

Editat de Redondo

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

si daca nu ar fi lege, imagineaza-ti ce bine ar fi..

fiecare sa aiba legea lui, fiecare sa decida ce e bine si ce e rau? ar domni anarhia

 

cat despre "calai" si "tortionari", ei sunt un fel de anomalie a unui sistem coercitiv. nu este ca si cum societatea te determina sa fii rau. societatea iti da posibilitatea sa alegi, iar cum unii aleg sa faca rau, nu inseamna ca dreptul de alegere le este ingradit.

 

daca nu ar exista societate tot ar exista oameni buni si oameni rai. exemplele tale sunt doar imperfectiuni pentru ca nu traim intr-o lume perfecta, nici pe departe.

 

dar a trage concluzii ca totul este negru si nimic nu e bun, fara sa faci ceva sa indrepti un lucru constatat, mi se pare o alegere sa iti intorci privirea de la fata luminoasa a vietii, care inseamna sa recunosti si ce e bun si ce nu e bun si sa incerci sa faci diferenta.

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Vreau sa va motivez si pe voi,sa intelegeti ca da,exista o "putere a contextului in care te vezi",a "functiei" pe care ti-o atribui in societate,a rolului pe care il joci.Si tu,si ceilalti credeti in acest rol.

 

Adevarul e ca altul de fapt,in opinia mea: noi ne ALEGEM rolurile in contextul social.Si il jucam.Poate ca rolul ales nici macar nu ni se potriveste...totusi,ne identificam cu el,il traim,ajungem sa ne credem acest rol.

Multi nu aleg constient acest rol -il alege pentru ei societatea,educatia,parintii,biserica...daca viata i-ar duce inspre un alt scenariu,unde ar trebui sa joace alt rol,l-ar juca si pe aclea...l-ar INTERPRETA.

Putini oameni inteleg ca ei aleg ce rol vor sa joace,si ca pot sa schimbe acest rol,pentru a se potrivi cu adevarata lor fiinta,cu aspiratiile lor.

Unii reusesc chiar sa schimbe contextul ala social,intr-o oarecare masura,reusesc sa acceada la roluri "principale".

Si nu faptul ca sunt celebrii,sau puternici ii face "importanti" pana la urma,ci faptul ca si ei si altii cred in importanta lor.

 

Priviti in voi,si vedeti ceva mai inalt,un potential mai mare,care ar putea fi valorificat.

Exista latura intunecata,sigur ca da...sistemul asta,ierarhic,este stramb,si cei care acced la putere asupra celorlalti in interiorul sau,sunt strambati de el,la randul lor.Sistemul e corupt si corupator,pentru ca e injust in insasi structura sa,in insasi natura sa.

Sistemul ierarhic se bazeaza pe inegalitate,este inegalitate.Unii au drepturi mai mari decat ceilalti,au drepturi asupra celorlalti chiar...unii se joaca de-a stapanii,altii de-a sclavii...unii se aleg cu foloasele,altii,cu ponoasele...

Unii iau decizii,fac reguli si legi pentru altii...

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Puterea contextului social în care se află o fiinţă umană într-un anumit moment este de cele mai multe ori dominantă faţă de capacitatea de a se opune a acesteia.

 

Contextele sociale ne determina rolurile

 

Rolurile pe care pe care le jucam in societate sunt determinate de contextele sociale si de gradul de autoritate care ne este oferit prin functie.

 

Cand ne aflam in grupurile noastre sociale, personalitatea noastra este puternic influentata de regulile ce sunt impuse in grupul din care facem parte, de cerintele pe care le au de la noi ceilalti si sunt puternic accentuate de dorinta de a nu da gres, de a respecta legile si de a avea simtul datoriei implinite.

 

Evenimentele socio-politice sau economice pe care le traim au un efect asupra caracterului uman determinand reactii variate, functie de cat de afectate ne sunt vietile si siguranta.

 

In situatiile duse la extrem, cei care au puterea au tendinta de a isi depasi atributiile, in timp ce cei cu drepturi limitate au tendinta de a se revolta, apoi de a se resemna si de a se interioriza.

 

Impactul pe care il au situatiile extreme (de razboi,de inchisoare, chiar si de dictatura) asupra individului au ca rezultat o transformare interioara a caracterului acestuia.

 

acestea sunt concluziile experimentului unei inchisori simulate de nişte studenti http://www.scribd.com/doc/113405703/Stanford-inchisoare-experiment

 

Sigur ca exista o influenta a contextului social in care traim,insa,totusi in aceiasi situatie vom intalni indivizi care vor avea personalitati diferite si vor reactiona diferit la stimuli sociali,politici,economici identici .

De exemplu cazul adoptiilor,unde numeroase studii de specialitate au constatat cum copiii adoptati aveau un comportament similar,temperament si trasaturi de personalitate cu ale parintilor biologici si nu cu cele ale parintilor adoptivi.

Si apoi,pe langa influenta factorilor genetici,de mediu,conteaza si munca individuala pe care o parcurge fiecare dintre noi pe drumul dezvoltarii sale personale,iar atunci,poate,vom inceta sa mai jucam roluri,indiferent cui apartin ele si vom incepe sa ne regasim sinele real si sa il manifestam indiferent de contextul in care ne aflam.

Editat de heaven
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

The Lucifer Effect - Understanding How Good People Turn Evil - Philip Zimbardo

 

 

"Evil consists in intentionally behaving in ways that harm, abuse, demean, dehumanize, or destroy innocent others, or using one's authority and systemic power to encourage or permit others to do so on your behalf."

 

Raul consta in a te comporta in mod intentionat in moduri care ranesc, abuzeaza, injosesc, dezumanizeaza sau distrug alte persoane inocente, sau in a te folosi de autoritatea proprie sau de puterea sistemica, pentru a incuraja sau a permita altora sa faca asta in numele tau.

  • Upvote 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Cei mai multi merg pe pilot automat. Daca le arati asta, intai se rascoala, apoi or sa-ti zica "asa, si ?".

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Da, sunt 2 din reactiile posibile, daca ii constrangi la activitati de lectura la lumina blanda a flacarilor jucause din camin.

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×