Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
Redondo

Resurse filosofie

Rate this topic

Recommended Posts

Link-uri, articole, forum-uri, recomandări cărţi despre filosofie.

 

site-uri româneşti nu prea am gasit.

 

in engleza am gasit acest site care e destul de complex: http://www.iep.utm.edu/category/value/ (categoriile sunt in dreapta)

 

si acestea: http://www.philosophy-index.com/

 

http://www.philosophyideas.com/search/themes.asp

Edited by Redondo
  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nici in psihologie nu gandeste nimeni pentru tine, de unde ai scos asa ceva? Psihologia plaseaza in centrul ei Psihicul, ca totalitate a fenomenelor mentale fie ele volitive, emotionale sau rationale prin a caror interactiune se contureaza personalitatea si care isi pun amprenta pe comportament, fiind baza prin care sunt explicate actiunile umane, spre deosebire de sociologie de exemplu care desi are in centru tot comportamentul uman (gregar de asta data), incearca sa gaseasca explicatii din exterior (conditii si fenomene sociale), privind omul ca fiinta sociala eminamente influentata de mediul in care traieste si de conditiile de trai. Spre deosebire de acestea doua, filosofia nu se axeaza nici pe psihic, si nici nu incearca decodificarea fenomenelor sociale pentru a gasi tipare si a emite teorii despre om, ci foloseste mecanismele logicii si ale rationamentului uman pentru a explica diverse fenomene universale. Omul este mai mult un instrument al cunoasterii universului, si doar accidental subietul cuoasterii in sine. Iar cand filosofia se axeaza pe om, o intereseaza mai mult ce este universal valabil si comun la oameni, si nu particularitatile fiecaruia de personalitate care isi au unicitatea si individualitatea lor, de care psihologia nu poate sa faca abstractie ci cu atat mai mult se intereseaza. Psihologia cerceteaza psihicul intocmai cum medicul cerceteaza trupul uman. Sociologia cerceteaza multimile (care se comporta ca un singur trup-minte) iar filosoful studiaza interdependentele dintre om si lume, cu mijloacele rationale care ii pot asigura accesul la cunoasterea universala.

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ete na, ala este un slogan pe care il repeti tu acum papagaliceste. Filosoful nu porneste de la psihic, ci de la observatia realitatii inconjuratoare omului. Este un demers pe care nu orice om il poate aplica, pentru ca ii lipseste metodologia.

 

Este ca si cum ai spune: "este bine ca omul sa se cunoasca pe sine insuti", dar de la vorba la fapta filosofia nu face mare lucru. Pe cand psihologia incearca sa vina cu metode, si pentru asta exista o multime de curente si de scoli psihologice, de importanta variabila in functie de rezultatele obtinute in tratamentele diverselor afectiuni psihice sau probleme psihologice.

 

Filosofia este mai mult dialectica, ea nu isi propune vindecarea ci doar cunoasterea starii de fapt, pentru ca omul sa aiba constiinta deschisa spre universal si sa poata sa ia decizii mai competente la o adica. Dar aceste decizii raman la latitudinea lui, filosofia nu le formuleaza.

Edited by Athmy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ete na, ala este un slogan pe care il repeti tu acum papagaliceste. Filosoful nu porneste de la psihic, ci de la observatia realitatii inconjuratoare omului. Este un demers pe care nu orice om il poate aplica, pentru ca ii lipseste metodologia.

 

Ete na, ce este;psihologie de bulevard ? :cheer:

 

Poti demonstra de o maniera dialectica, ca observatia nu are nimic în comun cu psihicul observatorului ? Sau îti lipseste metodologia ? :doh:

Edited by GeoFiloRo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pai tocmai, ai ajuns la vorba mea de mai sus, ca filosofia se foloseste de logica si rationament ca instumente ale cunoasterii, dar nu face din totalitatea psihicului un subiect in sine, cu scop curativ. Pe filosofie o intereseaza lumea, paternurile ei generale si universale, nu particularitatile unuia sau altuia care provin din unicitatea personalitatii fiecaruia, si pe care daca nu le radiografiezi asa cum sunt, nu poti avea vreo pretentie ca ai veni in sprijinul pacientului cu individualitatea lui proprie. Psihologia prin metodologia ei aplicata asupra particularitatilor de personalitate care ies din tipar, din sfera normalului, majoritatii, incearca sa gaseasca solutii la probleme reale si diverse (nu la cele generale si comune).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×