Sari la conținut
Forum Roportal
  • intrări
    197
  • comentarii
    9
  • citiri
    12010

Ghid despre energia solara si panourile fotovoltaice - ce sunt si cum functioneaza?

Ghid despre energia solară și panourile fotovoltaice - ce sunt și cum funcționează?

Un panou fotovoltaic, sau panou solar, este unul dintre componentele unui sistem fotovoltaic. Acestea sunt construite dintr-o serie de celule fotovoltaice aranjate într-un panou. Acestea vin într-o varietate de forme dreptunghiulare și sunt instalate în combinație pentru a genera energie electrică.

Panourile solare, uneori numite și panouri fotovoltaice, colectează energia de la soare sub formă de lumină și o convertesc în energie electrică care poate fi utilizată pentru alimentarea caselor sau afacerilor. Aceste panouri pot fi utilizate pentru a suplimenta energia electrică a unui clădiri sau pentru a furniza energie la locații îndepărtate.

În plus față de utilizarea rezidențială și comercială, există și utilizarea industrială sau de utilitate a panourilor solare. În acest caz, mii sau chiar milioane de panouri solare sunt aranjate într-un vast aranjament solar sau o fermă solară, care furnizează energie electrică unor mari populații urbane.

Partea foarte bună la energia solară este că aceasta este regenerabilă și nu consumă resursele pământului, cum o face energia electrică. Având în vedere faptul că resursele pământului sunt limitate, este important să ne îndreptăm atenția spre surse regenerabile, cume ste energia solară, eoliană sau hidroenergia.

Cum funcționează panourile solare?

Un panou fotovoltaic constă din multe celule făcute din straturi de material semiconductoare, cel mai des siliciu. Când lumina strălucește pe acest material, se creează un flux de electricitate.

Celulele nu au nevoie de lumina directă a soarelui pentru a funcționa și pot chiar funcționa în zilele cu nori. Cu toate acestea, cu cât este mai puternică lumina soarelui, cu atât se generează mai multă energie electrică.

Sistemele fotovoltaice sunt alcătuite din mai multe panouri, fiecare panou generând în jur de 355W de energie în lumina soarelui puternică. Sistemele tipice conțin aproximativ 10 panouri și generează curent continuu (CC).

Deoarece energia electrică utilizată pentru aparatele electrocasnice este de curent alternativ (CA), este instalat un invertor împreună cu sistemul pentru a converti energia electrică CC în energie electrică CA. Această energie electrică poate fi utilizată în întreaga casă sau exportată la rețea.

Mai mult, poți avea panou solar apă caldă, care să asigure apa caldă din casa ta, fără să mai ai costuri suplimentare.

Care sunt componentele panourilor solare?

Componenta principală a oricărui panou fotovoltaic este celula solară. Mai exact, mai multe celule solare sunt folosite pentru a construi un singur panou solar. Aceste celule sunt partea dispozitivului care transformă lumina soarelui în energie electrică.

Cele mai multe panouri solare sunt făcute din celule solare de tip silicon cristalin. Aceste celule sunt compuse din straturi de siliciu, fosfor și bor (deși există mai multe tipuri diferite de celule fotovoltaice). Aceste celule, odată produse, sunt așezate într-un model de grilă. Numărul acestor celule folosite depinde în mare măsură de dimensiunea panoului creat, deoarece există mai multe opțiuni de dimensiuni.

Odată așezate celulele, panoul în sine este sigilat pentru a proteja celulele din interior și acoperit cu un sticlă ne-reflectivă. Această sticlă protejează celulele solare de deteriorare și este ne-reflectivă pentru a asigura că lumina soarelui poate ajunge la celule. Odată sigilat, acest panou este plasat într-un cadru metalic rigid.

Acest cadru este conceput pentru a preveni deformarea și include un orificiu de drenaj pentru a preveni acumularea de apă pe panou, deoarece o acumulare de apă ar putea reduce eficiența panoului. În plus, partea din spate a panoului este, de asemenea, sigilată pentru a preveni deteriorarea.

Info aici pentru oferte si detalii tehnice panouri fotovoltaice.


×