Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
  • entries
    154
  • comments
    6
  • views
    10,635

Aveti grija cu sistemul de transmisie al motocicletei

Sign in to follow this  
enrique00a

25 views

Cum intretii sistemul de transmisie?

Curelele de transmisie nu necesita intretinere, si anume, nu trebuie sa fie tensionate ulterior. Ele sunt solicitate puternic ca urmare a temperaturilor inalte din compartimentul motorului si a indoirii permanente, fiind supuse unui proces de imbatranire si uzurii continue. Starea curelei trebuie verificata cu atentie în timpul inspectiilor conform specificatiilor producatorului vehiculului. Prin aceasta, neregularitatile sunt identificate din timp. In cazul in care cureaua de transmisie se rupe in timp ce motorul este in functiune, supapele si pistoanele din motor se pot lovi puternic intre ele. Acest lucru cauzeaza în multe cazuri o avariere grava a motorului. Pentru a evita aceasta situatie, o inlocuire este necesara in urmatoarele conditii:

A) A fost atinsa durata maxima de viata.

Intervalele de verificare zi de schimb ale unei curele de trasmisie sunt specificate de producatorul vehiculului. O inlocuire curea transmisie are loc dupa parcurgerea a 40.000 – 240.000 km. Intervalele depind de combinatia dintre tipul curelei, varianta motorului si modelul vehiculului. Aceleaai curele si motoare din diferite modele pot avea intervale de schimb diferite. Motivul acestui fapt il reprezintă de exemplu pozitiile diferite de montare, raporturile de transmisie si incastrari ale motoarelor diferite. Daca producatorul vehiculului nu a specificat altceva, se recomanda inlocuirea dupa o perioada de utilizare de maxim sapte ani. Functionarea unei curele vechi nu mai este asigurata prin procesul de imbatranire a materialului.

B) Cureaua este deteriorata/uzata

Curelele deteriorate si/sau uzate trebuie inlocuite. Remediati imediat cauzele. Curelele deteriorate ca urmare a manevrarii incorecte nu tebuie instalate sau puse in functiune niciodata.

La schimbarea curelei de transmisie, pasii de lucru trebuie executati conform specificatiilor producatorului vehiculului. Utilizarea uneltelor speciale specificate este obligatoriu necesara. In acest mod, se asigura poziţta relativa a arborelui cotit, a arborelui cu came si, daca este cazul, a pompei de injectie una fata de cealalta. Nu este permisa in niciun caz montarea curelei de transmisie cu forta sau cu unelte cu efect parghie pe rotile dintate. Directia de rulare nu este importanta, numai daca aceasta este marcata cu o sageata ce indica directia.

Sign in to follow this  

×