Sari la conținut
Forum Roportal

Tipuri de uși interior și cum să alegi uși pentru casa ta

enrique00a

292 citiri

Sunt adesea trecute cu vederea, dar au potențialul de a-ți oferi o viață nouă acasă. Ușile tale interioare pot părea, pentru tine, o parte de bază și modestă a casei, pur funcțională și lipsită de emoții. Dar ușa greșită poate strica schema de decorare, în timp ce ușa perfectă nu numai că o va completa, ci o va îmbunătăți. O ușă interioară realizată corect poate servi chiar ca punct focal în orice cameră.

Deoarece ușile nu sunt la fel de simple și ușor de ales pe cât s-ar crede, am compilat acest ghid cuprinzător pentru alegerea unor uși interior potrivite.

Ușile sunt disponibile într-o mare varietate de forme, dimensiuni și configurații; pot fi pictate în orice culoare pentru dramă, distracție, rafinament sau pur și simplu pentru a se amesteca mai degrabă decât pentru a ieși în evidență.

Uși cu panouri

Cel mai popular stil de uși interior este ușa cu panouri. Panourile sunt inserțiile decorative de pe fața ușii. O  ușă poate avea unul până la șase (sau chiar mai multe) panouri.

Ca regulă generală, ușile cu mai puține panouri sunt mai moderne, iar cele cu mai multe panouri sunt considerate tradiționale. Cu toate acestea, cu sute de opțiuni de ales dintre uși interior cu panouri, o ușă cu mai multe panouri poate fi modernă și un singur panou mai clasic.

Garnitura din jurul panoului (cunoscută sub numele de „lipire”) definește în continuare stilul ușii. Ușile cu panouri în relief sunt cele mai frecvente, dar panourile pot avea și un profil plat sau decupat.

Panoul în sine poate fi din sticlă, în oglindă, din țesătură, vopsit pentru contrast sau din aproape orice material la alegere. Ele pot fi simple sau înfrumusețate, diferite forme și dimensiuni, și așezate în zeci de formate.

O ușă cu panou de sticlă permite luminii și aerului să circule în toată casa. Poți oferi sticlei un aspect înghețat sau vitrat pentru camere private sau semi-private.

Uși plate

Pentru un aspect mai modern, minimalist și elegant, alegerea perfectă este un set de uși interior plate (cu o suprafață plană). Ușile plate funcționează bine în încăperi cu alte dulapuri plate, pot fi personalizate cu finisaje de specialitate și sunt mai ușor de curățat decât ușile cu panouri.

O ușă plată colorată este o modalitate excelentă de a introduce un anumit interes vizual într-o cameră. Dacă nu ești atât de aventuros, vopsește interiorul unei uși interior într-o cameră mică. Culoarea va ieși în evidență atunci când ușa este deschisă, dar va rămâne modestă din cealaltă parte.

Uși decorative

Dacă vrei cu adevărat ca ușa ta să facă o declarație de stil, încearcă o ușă decorativă. O ușă ornamentată, sculptată, o ușă olandeză (unde ușa este împărțită orizontal în două secțiuni) sau o ușă înfrumusețată în plus conferă personalitate unei încăperi într-un mod în care pereții și mobilierul tipic nu poate.

Uși pliante și glisante

Cele mai multe uși interior se deschid și se închid pe balamale. Pentru spații strâmte și dulapuri, o ușă pliantă sau glisantă economisește spațiu și se poate potrivi cu alte uși (sau chiar dispare în întregime, ca o ușă de buzunar, care alunecă în perete).

Ușile de tip hambar sunt deosebit de populare acum, deoarece nu au nevoie de spațiu pentru a se deschide și a se legăna și fac o declarație de atil. Contrar numelui lor, ușile de tip hambar sunt disponibile și în stiluri elegante și moderne.

Uși camuflate

O ușă camuflată face ceea ce sugerează numele său: se amestecă în peisaj, literalmente. Ușile camuflate sau ușile ascunse sunt proiectate (vopsite, tapetate, finisate, tăiate) pentru a dispărea atunci când sunt închise și pentru a se confunda cu decorul general sau cu peretele în sine.


×