Jump to content
Forum Roportal

Care sunt cele mai intalnite tipuri de garnituri moto si la ce ajuta ele

Sign in to follow this  
enrique00a

188 views

Elementele de etansare sunt plasate in locuri care sa le permita sa previna nu doar scurgerile, ci si contaminarea sistemelor cu praf, noroi sau alte impuritati. Acestea pot intra in sistem chiar daca garniturile sunt instalate, insa nu sunt instalate corespuzator.

Un sistem de etansare potrivit te ajtuta sa eviti eventualele cheltuieli cu reparatiile pe care le-ai putea intamplina. Dar, daca sistemul de etansare nu este instalat corect, pot aparea probleme serioase, cum ar fi defectarea sistemului hidraulic in care au fost instalate elemente de etansare in mod gresit.

Etansarea este foarte importanta pentru ca asigura o functionare optima a unui astfel de sistem si mai ales pentru faptul ca prelungeste durata de viata a motorului. Un astfel de accesoriu care ajuta la buna etansare a cilindrului ce compune motorul unei motociclete este un set de garnituri cilindru.

Din punct de vedere mecanic, o garnitura cilindru ajuta la buna etansare a cilindrului unui motor al unei motociclete.

Cilindrul motor este spatiul de lucru pentru desfasurarea ciclului motor, unde pistonul (unul sau doua) se deplaseaza in interiorul lui intr-o miscare rectilinie - alternativa. Acest spațiu este practicat in blocul motor in momentul turnarii blocului motor, fiind nedemontabil sau poate fi construit separat, fiind un cilindru ca piesa demontabila. Cilindrul motor se obtine prin turnare din fonta aliata, fiind prelucrat in partea interioara foarte fin, pana la obtinerea unei suprafete interioare dorite.

Cilindrii demontabili au in exterior canale destinate etansarii spatiului de racire cu lichid. Cilindrii se monteaza in bloc prin presare, avand suprafete de ghidare in acest scop.

In cazul motoarelor cu racire cu aer, camasile cilindrilor au in exterior nervuri de intarire si aripioare pentru cresterea suprafetei de racire. Ele sunt montate intre carter si chiulasa cu prezoane sau suruburi, care sunt fixate imprejurul cilindrilor din carter la chiuloasa.

Cilindrii nedemontabili sunt de tip umed, iar camasile de cilindri demontabile pot fi de tip umed sau uscat. Numerotarea cilindrilor se face de la volant sau din partea opusa a acesteia.

Numarul cilindrilor poate fi par sau impar. Cilindrii motorului sunt montati in blocul cilindrilor, sau in carter, perpendicular (90º) pe direcția axei arborelui cotit.

Ce este o garnitura cilindru de etansare?

O garnitura de etansare pentru cilindru este, de fapt, un inel dntr-un material relativ moale, care ajuta la inchiderea perfecta atunci cand se face o legatura intre doua componente ale sistemului, de exemplu doi cilindri. Materialul folosit pentru a realiza o astfel de garnitura poate fi cauciucul sau alte materiale asemanatoare. Garntura trebuie sa nu fie deteriorata daca vrei ca inchiderea sa fie perfecta.

Tipuri de garnituri intalnite

O garnitura se plaseaza intre doua suprafete care nu ar trebui sa se atinga pentru a crea un sigiliu. Cele mai obisnuite garnituri sunt cele din cauciuc dar se pot gasi si garnituri din alte materiale precum cupru, plastic sau silicon. Acestea pot fi:

·       din metal. Aceste tipuri de garnituri sunt, de obicei, fabricate din aliaje care contin aluminiu, nichel, inox, otel sau alama. Garniturile de acest tip sunt printre cele mai rezistente acestea oferind o aparare crescuta in fata agentilor corozivi, a presiunii si a temperaturilor ridicate. Totusi, aceste garnituri sunt utilizate de obicei impreuna cu garnituri din cauciuc pentru a crea un nivel de amortizare.

·       din plastic sau din cauciuc. Garniturile din cauciuc sunt foarte populare din cauza proprietatii acestora de a-si pastra forma originala chiar daca sunt supuse unor presiuni foarte ridicate. Acestea formeaza si unele dintre cele mai stranse sigilii, impiedicand pierderea de presiune dintr-un sistem. Exista si garnituri din polimeri de plastic care imita foarte bine garniturile de cauciuc.

·       din silicon. Garniturile din silicon sunt printre cele mai rezistente la temperaturi ridicate. Acestea pot rezista fara nicio problema la temperaturi aflate intre  aproximativ -95ºC si 450ºC. Acestea sunt rezistente, de asemenea la flame deschise si la raze ultraviolete. Datorita rezistentei acestora la raze UV, aceste tipuri de garnituri sunt utilizate in mod special in aer liber.

Atentie la garniturile originale vs second hand! In momentul in care sectezi tipul de garnituri cilindru dorit, este esential sa apelezi la sfatul unui specialist si sa optezi pentru magazinele de incredere cand achizitionezi piese moto-scutere.

Sign in to follow this  

×