Sari la conținut
Forum Roportal

10 recomandări pentru alegerea încălțămintei potrivite

enrique00a

236 citiri

La fiecare schimbare de anotimp, părinții știu: e timpul pentru noi perechi de încălțăminte pentru copii. Cu siguranță celor mici le-a crescut cu cel puțin un număr mărimea la pantofi, așa că e momentul pentru noi cumpărături. Și reîncep căutările. Trebuie ales un model de încălțăminte copii care să permită dezvoltarea piciorului celor mici, să se adaptez necesităților motrice ale acestora și să respecte biomecanica piciorului. Sa nu uitam nici de parinti, cu siguranta v-ati intrebat de unde sa achizitionezi adidasi dama EMAG este una dintre cele mai bune variante online, indiferent ca vorbim de incaltaminte barbati sau femei!

 

Medicii podologi (ramură a ortopediei care se consacră examinării, diagnosticării, tratamentului și prevenirii bolilor piciorului) au elaborat o listă de zece ”porunci” de bază pentru găsirea perechilor de încălțăminte copii perfecte. Alegerea încălțărilor este un factor fundamental pentru sănătate, în special pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani, vârstă la care cei mici își formează mersul.

 

Așadar, care sunt cele zece sfaturi sau recomandări ale medicilor podologi pentru alegerea încălțămintei pentru copii potrivite?

 

1. Încălțămintea pentru copii trebuie să ajungă până sub maleole (așa numitele ”ouă” de pe lateralele gleznei). În cazul cizmelor, acestea trebuie să fie suficient de flexibile pentru a permite mișcarea completă a articulațiilor gleznei.

 

2. Talpa pantofilor trebuie să fie dreaptă și flexibilă.

 

3. O pereche de încălțăminte copii ”sănătoasă” trebuie să fie cât mai plată, cu un ”toc” cât mai mic, pentru a favoriza echilibrul și a proteja picioarele și spatele. În plus, trebuie să fie suficient de largă în partea din față pentru a permite degetelor să se miște cu maximă libertate.

 

4. Recomandabil este să achiziționăm încălțăminte copii fabricată din materiale naturale care să permită transpirația piciorului, precum pielea sau pielea întoarsă.

 

5. Cele mai potrivite modele de încălțăminte copii sunt cele care se adaptează cel mai bine labei piciorului și care să dispună de șireturi sau scai. Șlapii, papucii de casă, saboții sau balerinii nu sunt încălțări potrivite pentru cei mici, pentru că dau senzația mereu că stau să cadă din picior și obligă degetele copiilor să facă un efort suplimentar de ”opunere”.

 

6. În ciuda faptului că am ales o pereche de încălțăminte copii corectă, trebuie ținut cont că aceștia trebuie folosiți doar câteva ore pe zi. Este recomandabil ca la vârsta lor, cei mici să umble cât mai mult timp desculți (prin casă, de exemplu) sau încălțați doar cu ciorapi antiderapanți, pentru că piciorul trebuie să fie cât mai multă vreme liber.

 

7. Trebuie probată încălțămintea cu șosete în picioare și ținut cont că trebuie să rămână un spațiu de 0,5 cm, chiar până la 1,5 cm, între cel mai lung deget și vârful pantofului. Apasă vârful încălțărilor pentru a vedea dacă degetele copilului ajung până în vârf sau nu.

 

8. Cel mai bun moment pentru probat încălțăminte copii este seara, când picioarele copiilor sunt mai ”umflate”. Este recomandabil să fie încălțate în timp ce cel mic stă în picioare, pentru a vedea cum pantofii suportă întreaga presiune și greutate a corpului.

 

9. Chiar dacă părinții noștri ne-au învățat că asta e o metodă de a face economie, n-ar trebui să cumpărăm niciodată încălțăminte copii cu un număr sau mai multe mai mari, cu gândul că ”va crește” și pantofii ”îi vor fi buni mai mult timp”. Dacă nu sunt mărimea potrivită, aceștia îi vor afecta mersul și vor da naștere blisterelor sau lacerații.

 

10. Cele mai comune probleme apărute în urma folosirii de încălțăminte copii inadecvate merg de la deformații ale degetelor și unghiilor până la tendinită achileană, durere, eczeme și așa mai departe. În timpul formării mersului copilului, este necesar să verificăm din când în când dacă nu există complicații la nivelul picioarelor.

 


×