De ce televizoarele sunt astăzi atât de ieftine față de deceniile trecute
La fel ca multe produse care se ieftinesc foarte mult în timp, televizoarele au încetat de mult să mai fie un lux. La apariția lor, acestea aveau prețuri exorbitante și doar câțiva își permiteau luxul de deține un asemenea aparat. Surprinzător și nu prea, deși astăzi sunt cu mult mai avansate și mai performante, televizoarele sunt mult mai ieftine. Cum s-a ajuns aici?
Orice produs, când încetează să mai fie o noutate și începe să fie fabricat în exces, devine mai ieftin. Acest lucru s-a întâmplat și cu televizoarele. În plus, concurența acerbă de pe această piață, extrem de competitivă, a dus la o ieftinire a acestor aparate. Dar acest lucru nu s-a întâmplat peste noapte, ci a durat câteva generații.
Televizoare ieftine - LCD
Companiile producătoare de ecrane LCD sunt responsabile, în parte, pentru reducerea de costuri. Însăși aceste monitoare au devenit mult mai ieftin de fabricat. LCD-urile nu produc lumină, ele trebuie să fie iluminate. Aceste ecrane au lumini LED în spate, iar asta reduce costurile în două moduri: în primul rând, consumă mai puțină energie, iar în al doilea rând, fiind tot mai ușoare și mai subțiri, costurile de transport s-au redus cu aproximativ două treimi.
O altă componentă care a beneficiat de o reducere a costurilor este circuitul electronic. Tehnologia a devenit tot mai avansată, iar producerea circuitelor electronice a devenit automatizată și, deci, mai ieftin de implementat și construit. Costurile au scăzut, spun specialiștii, de peste 10 ori. Multe televizoare au astăzi un singur procesor care integrează ceea ce mai demult făceau șapte sau opt procesoare.
Televizoare ieftine - asamblare
Automatizarea înseamnă mai puțini oameni care trebuie plătiți pentru asamblare și mai înseamnă economie de timp. Un televizor se produce, astfel, mult mai rapid și mult mai ieftin, din punct de vedere al costurilor cu personalul.
Un alt motiv pentru care avem azi televizoare ieftine? Frecvența cu care apar noi și noi modele, mai avansate, mai performante, mai mari, mai frumoase, mai... Astfel, inevitabil, modelele mai vechi trebuie să se ieftinească pentru a se elibera stocurile. UDH, 4K, 8K... Modele tot mai noi și cu promisiunea unei experiențe de vizualizare mult îmbunătățită, îi fac pe consumatori să consume mai multe televizoare. Pe vremuri, un televizor putea „staționa” într-o casă și câteva zeci de ani, fiind reparat atunci când se strica. Astăzi, este înlocuit înainte să devină inutilizabil.
Televizoare ieftine – cum sunt reduse preturile?
Un alt amănunt care a dus la reducerea prețurilor televizoarelor. Producătorii și furnizorii vând o mulțime de televizoare. Volumul este uriaș. Se vând circa 300 de milioane de televizoare în fiecare an. La un preț mediu de doar 250 de dolari, asta înseamnă 75 de miliarde de dolari anual. Pentru că volumul e atât de mare, producătorii își permit o marjă mică de profit la bucată, ei câștigând la volum.
Pentru că prețurile nu mai sunt exorbitante, dar pentru că tehnologia evolueză constant, lumea își schimbă mai des televizoarele, dorind să aibă mereu ce e mai nou. Astfel, producătorii câștigă la fel cum McDonalds își permite să vândă un sandwich pentru echivalentul a un dolar. Din volum!
1 Comment
Recommended Comments