Ce tip de televizor este mai potrivit? OLED sau LCD cu iluminare LED?
Ce tip de televizor este mai potrivit? OLED sau LCD cu iluminare LED?
Cumpărarea unui nou televizor nu este ceva ce putem lăsa la voia întâmplării. În mod normal, este vorba despre o cheltuială importantă pentru economia casei și aparatul, în general, ar trebui să ne țină circa patru ani fără probleme de funcționare și să țină pasul cu avansurile tehnologice. Acum câteva decenii această ultimă problemă nu exista, întrucât inovațiile tehnologice produse de la an la an erau minime.
În prezent, însă, la fiecare câteva luni apar inovații tehnologice care transformă generație după generație de vechi televizoare în unele demodate. Cum să cumperi un televizor care să nu devină obsolet în scurt timp? La ce anume trebuie să fim atenți? Ce caracteristici contează atunci când cumpărăm un televizor?
Televizoare LED ieftine
Sunt întrebări la care nu e ușor de răspuns, date fiind schimbările enorme în servicii și caracteristici, mai ales acum când ne aflăm într-un punct de cotitură în diverse tehnologii. Cu toate acestea, putem să ne aplecăm atenția asupra unora dintre aspectele cele mai importante.
Tehnologia și tipul de ecran sunt primele caracteristici de care trebuie ținut cont atunci când cumpărăm televizoare. Când vorbim despre tehnologia ecranului televizoarelor, dincolo de rezoluția acestuia (UHD în majoritatea cazurilor, dat fiind că fabricanții nu ne dau prea multe opțiuni în acest caz), avem practic două tendințe: LCD cu retroiluminare LED (și derivatele sale, precum QLED de la Samsung) și OLED (tehnologia pe care a marșat mult și pe care a pariat de la început LG). Aceste două tehnologii sunt complementare și se adresează unui public diferit în fiecare caz.
Televizoare LED ieftine
OLED (Organic Light-Emitting Diode) este tehnologia mai nouă dintre cele două, nu utilizează sisteme de retroiluminare în partea posteriară a ecranului cum o face LCD, ci aprinde și stinge pixelii în mod individual, ceea ce se traduce în nuanțe de negru mai pur și realist, cu un nivel de contrast și cu niște culori care ies mai bine în evidență.
De asemenea, are și unghiuri de vizualizare mai bune, fără pierdere de calitate, nu are efectul ”ghosting”, nici lumini reziduale, oferind o imagine perfectă din orice punct privești televizorul. Totuși, are încă probleme importante, care nu au fost rezolvate complet. Pentru început, avem problema acelor așa numite ”arsuri” de imagine, după modelul vechilor tipuri de televizoare tip plasmă.
Televizoare LED ieftine
Televizoarele OLED nu sunt recomandate dacă le folosim ca monitoare de calculator sau pentru o perioadă îndelungată din zi. În teorie, noile echipamente controlează foarte bine acest inconvenient, dar încă nu este recomandabil să îți ții privirea prea multe ore lipită de astfel de monitoare. De aceea, dacă obișnuim să ne uităm multe ore la televizor sau îl folosim ca monitor pentru calculator sau pentru console de jocuri, OLED nu este cea mai bună variantă.
În plus, televizoarele cu ecrane OLED nu au o viață utilă la fel de lungă ca cele tip LCD, de aceea nu este recomandabil să ținem televizorul OLED pornit mai mult de 4-6 ore pe zi.
Televizoare LED ieftine
Astfel, dacă televizorul este principala atracție și mod de divertisment în casa noastră sau dacă preferăm să ne uităm multe ore la filme și seriale, cel mai bine ar fi să alegem monitoarele LCD cu iluminare LED.
În acest caz, dacă ne preocupă faptul că la acestea unghiul de vizualizare nu este foarte bun, putem să facem saltul la modelele QLED, care au rezolvat această problemă. Acestea au, însă, dezvantajul că sunt destul de scumpe, astfel ca poate incepe cautarea chiar de aici