Cum sa conduci motocicleta pe timp de vant puternic? Sfaturi pretioase pentru a-ti mentine echilibrul pe motocicleta
Vantul poate fi un factor pregnant atunci cand ai in plan sa rulezi kilometri intregi pe motocicleta. Odata cu instalarea toamnei ca anotimp de sezon, vantul, ca fenomen meteorologic, devine, treptat-treptat, omniprezent.
In aceste conditii, siguranta in trafic si mentinerea echilibrului pe motocicleta sunt doi indicatori extrem de importanti, la fel ca si conducerea preventiva. Dar mai ales cand trebuie sa ai grija la functionarea bateriei motocicletei si sa achizitionezi un nou releu incarcare: https://www.unimotors.ro/Relee-incarcare-regulatoare-tensiune_c_1075_1096_1223.html
Constructia motocicletei reprezinta chiar ea insasi un factor de risc la care este supus motociclistul. Dimensiunile motocicletei fiind mai mici decat ale altor vehicule, aceasta este mai greu sesizabila de catre ceilalti participanti la trafic.
In cazul vantului puternic, din cauza lipsei parbrizului si a caroseriei, motociclistul nu este protejat de caderea crengilor rupte din copaci sau alte obiecte ridicate de la sol care devin adevarate proiectile. Din aceeasi cauza, pietricelele desprinse din anvelopele autovehiculelor pot produce rani motociclistului.
Un rol deosebit de important in protectia motociclistului este constutuit de echipamentul acestuia si, in primul rand, de casca de protectie. Motociclistul isi alege echipamentul in general in functie de culoare, pentru a se asorta cu motocicleta, dar mai ales in functie de gradul de protectie pe care acesta il confera in cazul unui eventual accident.
Anticiparea si evitarea pericolelor pe vant puternic
Anticiparea este cea mai buna metoda de a evita o situatie periculoasa. Daca puteti recunoaste o situatie periculoasa, va puteti pregati din timp planul de evitare. Stati cu atentia la maxim si observati tot ce se intampla in jurul vostru, luati actiuni dupa necesitati. Cand observati un potential pericol, incetiniti si planuiti actiunile care sa permita evitarea neprevazutului.
De exemplu, daca observati copii jucandu-se langa sosea, pregatiti-va sa actionati daca unul sare in strada. Daca se apropie masini de o intersectie si una nu cedeaza trecerea, fiti pregatiti sa reactionati. Invatati cum sa procedati cand auziti sirena unui tren in timp ce va apropiati de o trecere la nivel cu calea ferata. Intelegeti ce inseamna pentru voi si pentru motociclete cand drumul se schimba din asfalt in griblulara. Aceleasi reguli sunt valabile si in caz de vant puternic.
Sunt cazuri in care puteti pune viata altei persoane in pericol. Cand va planuiti actiunile, trebuie sa luati in considerare atat evitarea pericolului cat si pericolele auxiliare care pot aparea din cauza evitarii situatiei initiale. De exemplu, trebuie sa stiti cat de aproape de voi este masina din spate atunci cand franati brusc. Trebuie sa stiti ce se petrece in toate directiile in jurul vostru.
Pe timp de vant sau vreme proasta, fii la fel de precauti si luati aceleasi masuri ca si la mersul pe timp de noapte.
Cand aveti de a face cu vremea proasta sau cu vant, aveti o mai mare grija la franare si accelerare. Nu veti vedea prea multe motociclete pe drumuri de iarna. Este prea periculos si inconfortabil. Ganditi-va de doua ori inainte sa conduceti pe vreme proasta.
Folositi faza scurta, deoarece faza lunga va orbeste (lumineaza zapada, fumul, etc din aer). In situatii de urgenta, cu ar fi inlocuirea unui releu de incarcare, aveti grija sa va luati toate masurile de precautie pentru a fi observat din timp de catre ceilalti participanti la trafic.