Sari la conținut
Forum Roportal
  • intrări
    197
  • comentarii
    9
  • citiri
    11987

Uragane și surse PC

enrique00a

712 citiri

 

S- a declarat recent că saltul vizibil al prețului carburantului în ultima perioadă nu are legătură cu măsurile luate de către Guvern. Mai mult, creșterea prețului pe litru de combustibil are drept cauză uraganele care au măturat Caraibele și Statele Unite.

Nu comentez pe seama logicii declaratiei, însă uragane precum Irma, Maria și Harvey ne dau de înțeles câteva lucruri. Primul dintre ele este că, la fel ca Messi sau Cristiano Ronaldo, uraganele și furtunile tropicale doboară record în fiecare an. Cele mai mari pagube, cele mai multe victime, cele mai mari viteze ale vântului și cele mai mari precipitații.

Este un semn că încălzirea oceanului duce la efecte pe care nu le putem ignora. Chiar dacă România e suficient de norocoasă și nu se află în calea uraganelor, furtunile de vară nu sunt un lucru chiar tocmai străin. Numai în ultima perioadă, posturile TV au fost inundate de două subiecte meteo fierbinți: furtuna de la Timișoara și isteria cu surse edilitare de la București.

Timișoara a fost un subiect mult mai delicat, întrucât a fost vorba de un eveniment ce a luat pe nepregătite zona Banatului. Iar în astfel de cazuri, fluctuațiile de curent și căderea tensiunii pot duce la pagube și mai mari.

Zonele rurale și cele care nu au parte de o rețea electrică care să suporte consumul real al unui sector sunt mereu puse în fața riscului de a raporta mai multe electrice și electrocasnice stricate în urma fluctuației de curent. Iar în cazul calculatoarelor, pagubele pot fi foarte costisitoare dacă nu se iau măsuri de precauție.

Celor care uită mai mereu să scoată aparatele din priză atunci când plouă mai tare le sunt dedicate următoarele rânduri. În cazul calculatoarelor, puteți evita efectele neplăcute (în special cele costisitoare) dacă vă documentați un pic despre surse.

O simplă căutare “surse PC” pe Google și veți găsi toate informațiile de care aveți nevoie. Dar dacă vă grăbiți, urmați regula asta: e bine să fie mai mult, decât mai puțin. Adică e bine să căutați surse PC care să aibă o limită mai mare de rezistență, chiar dacă știți că un calculator nu consumă cât scrie pe etichetă, decât să plângeți după vreo componentă după ce un fulger aterizează pe lângă voi.

Din păcate, efectele încălzirii globale se văd din ce în ce mai des, iar dacă oamenii vor avea un interes crescând pentru surse PC, atunci producătorii pot crește câte puțin prețurile, balansând din nou acea lege simplă a economiei, ce vizează cererea și oferta.

Abia atunci ne vom putea uita confuzi către Palatul Victoria, așteptând luminarea din partea premierului. Și doar atunci vom putea considera răspunsul “Prețul pentru surse PC a crescut din cauza uraganelor”  unul valid.

Până atunci însă, asigurați-vă că aveți un calculator cu o sursă capabilă să facă față unor fluctuații mai serioase, iar dacă sunteți în procesul de cumpărare a unei noi unități centrale, poate că ar fi bine să luați mai puțin RAM și să investiți mai mult într-o sursă care să vă scutească de cheltuieli ulterioare.


×