Sari la conținut
Forum Roportal

Seku's Blog

  • intrări
    2
  • comentarii
    0
  • citiri
    852

Care sunt cele trei mari roluri ale unui sistem de alarma si ce componente are acesta

Seku

540 citiri

Un sistem de alarma are trei mari obiective. In primul rand, in cazul in care un raufacator incearca sa intre prin efractie in apartamentul, casa sau sediul business-ului tau, sistemul de alarma are rolul de a-l speria si de a-l face sa se razgandeasca. Acest lucru se poate intampla in momentul in care hotul observa sistemul de alarma sau in clipa in care acesta declanseaza sirena.

 

Un alt mare rol al unui sistem de alarma este acela de avertizare a proprietarilor, vecinilor sau autoritatilor. Atunci cand sesizeaza orice miscare suspecta, centrala porneste sirena cu semnale luminoase si sonore si efectueaza un apel catre politie sau firma de paza.

 

Nu in ultimul rand, in cazul unui incendiu, detectoarele de fum si de temperatura ale unui sistem de alarma sesizeaza ca este ceva in neregula si pornesc sirena, pentru ca proprietarii sa iasa cat mai repede din casa sau birou, iar pompierii sa soseasca la locul incidentului.

 

2.jpg

 

Un sistem de alarma este format din mai multe componente, pe care le vom detalia in continuare:

 

1. Centrala este "creierul" intregului sistem de alarma. Aici sunt centralizate toate informatiile venite de la detectori si restul echipamentelor. Pe baza acestor informatii, centrala poate decide declansarea semnalelor de avertizare sonore si luminoase, trimiterea unui mesaj catre smartphone-ul proprietarului si apelarea politiei sau a pompierilor. In plus, in centrala sunt memorate toate evenimentele (spre exemplu alarme sau tentative de sabotaj), pentru consultarea lor ulterioara de catre proprietari.

 

2. Detectorii pot fi de mai multe tipuri, in functie de scopul lor. Detectorii de prezenta au rolul de a semnala orice aparitie nedorita intr-un anumit perimetru. Detectorii de temperatura si de fum au rolul de a identifica un incendiu inca din stadiile incipiente. Detectorii de geam spart au rolul de a semnala o tentativa de patrundere in efractie pe geam, iar cei de soc/vibratii sunt folositi in special pentru seifuri sau bancomate.

 

3. Sirenele au rolul de a emite un semnal sonor si/sau un semnal luminos in cazul unei tentative de intrare prin efractie, al unui sabotaj sau al unei defectiuni majore. Exista doua tipuri de sirene folosite frecvent, cele de interior si cele de exterior, care se deosebesc intre ele prin intensitatea auditiva si luminoasa.

 

4. Butoanele de panica sunt folosite cel mai des in banci, magazine sau alte institutii care presupun lucrul cu publicul prin intermediul unor ghisee sau casierii. Apasarea butoanelor de panica genereaza o alarma silentioasa, transmisa doar catre dispeceratul de monitorizare.

 

5. Contactele magnetice sunt formate din doua parti, una fixa si una mobila, si sunt de obicei amplasate pe geamuri sau usi. In momentul in care cele doua parti se departeaza una de cealalta, centrala porneste sirenele.

 

6. Comunicatorul are rolul de a realiza comunicarea dintre centrala si proprietar sau autoritati.

 

7. Tastatura permite utilizatorului sa configureze si sa armeze sau dezarmeze sistemul de alarma si sa consulte evenimentele care au avut loc.

 

8. Telecomanda permite controlarea de la distanta a sistemului de alarma.

 

9. Acumulatorii au rolul de a mentine sistemul de alarma functional chiar si in cazul decuplarii accidentale sau intentionate a alimentarii cu energie electrica. Acestia se monteaza in centrale si in sirene.


×