Sari la conținut
Forum Roportal
  • intrări
    32
  • comentarii
    0
  • citiri
    8235

Plante pentru relaxare

Dan4mar

259 citiri

Faptul că plantele care ne înfrumusețează casele și ne bucură ochii au mai mult decât un rol decorativ este bine știut de toată lumea. Dincolo de factorul estetic, prezența lor este legată și de stările noastre de bine, de confort și de relaxare. Bineînțeles că unele plante sunt considerate a fi mai potrivite pentru a induce aceste stări, iar acest fapt este, de asemenea, recunoscut atât în medicina modernă, cât și în cea tradițională, cu învățăturile ei de mii de ani.

Iată câteva dintre aceste plante care, păstrate în casele noastre aduc senzația de liniștire, de relaxare și de armonie.

Lavanda este, probabil, cea mai cunoscută dintre ele. Lavanda calmează mintea și chiar ameliorează stările depresive, atrăgând liniștea și armonia în casele care o găzduiesc. Este folosită în tratarea sau ameliorarea mai multor afecțiuni, în special cele legate de anxietate, depresie, insomnie, dar este la fel de cunoscută și pentru utilizarea în domeniul produselor cosmetice, fiind aproape de neimaginat să lipsească din compoziția parfumurilor și a produselor de înfrumusețare corporală. Oricum ar fi, primul cuvânt care îți vine în minte atunci când e vorba de lavandă este relaxare.

Iasomia este considerată în Orient, de unde și provine, o plantă sacră, floarea zeului hindus al dragostei, iar în persană numele ei însemna „Darul lui Dumnezeu”. Floarea de iasomie exprimă spiritualitate, grație, eleganță și modestie. În scop terapeutic a fost folosită pentru calmarea sistemului nervos, pentru depresii, neurastenii, migrene, stări de oboseală, dar se crede că este și un afrodisiac puternic. Este indicat, deci, să fie așezată în dormitor sau în camerele unde ne petrecem mai mult timp, atât pentru relaxare cât și pentru armonia în cuplu.

Rozmarinul este un arbust de origine mediteraneană, numele său provenind din latină unde însemna „roua mării”, dat, probabil, atât din cauza florilor mici de un albastru pal, dar și pentru că planta creștea mai ales în apropierea mării. În mod tradițional, rozmarinul se folosește pentru îmbunătățirea memoriei, fiind considerat un simbol al prieteniei și al amintirilor. El îmbunătățește circulația la nivel cerebral, crește tonusul psihic, diminuează efectele stresului, crește capacitatea de concentrare. Nu în ultimul rând, îmbunătățește dispoziția și atrage sentimentele de dragoste.

Menta a fost utilizată de mii de ani pentru diferite afecțiuni, urme de mentă fiind găsite de către arheologi în morminte antice. În zilele noastre, atunci când vorbim despre această plantă, primele lucruri care ne vin în minte sunt ceaiul de mentă și bomboanele sau guma de mestecat mentolate. Printre principalele efecte benefice ale ceaiului de mentă se numără puternicul efect antistres pe care îl are cunoscuta băutură care, consumată seara înainte de culcare, ajută relaxarea și induce starea de somn. De asemenea, menta scade simptomele cauzate de anxietate și stres, cum ar fi durerile de cap sau chiar migrenele. Un alt efect al mentei este acela de calmare a durerilor și a crampelor musculare, dar și acela de atenuare a oboselii. În plus, ea îmbunătățește comunicarea și relațiile în casă, existând chiar superstiția că ar atrage bogăția casei.

Acestea sunt doar câteva dintre plantele care ne pot oferi clipe de relaxare, ameliorând efectele stresului cotidian, unele simptome ale diferitelor afecțiuni de care suferim, ajutându-ne să regăsim nivelul de confort optim pentru o viață liniștită și sănătoasă.

 

http://www.morganaimperial.com/2017/01/14/plante-pentru-relaxare/


×